Последни новини
Home / Актуално / Заличаване на специализираните съдилища и прокуратури, „двойно мнозинство“ при избора на председатели на ВКС и ВАС

Заличаване на специализираните съдилища и прокуратури, „двойно мнозинство“ при избора на председатели на ВКС и ВАС

Defakto.bg

Това предвиждат промени в НПК и в Закона за съдебната власт

Сериозни изменения в НПК и в ЗСВ са внесени в парламентарното деловодство от Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов от „Демократична България“.

Те зачертават специализираните съдилища и прокуратури, въвеждат нови мнозинства при избора на председатели на върховните съдилища и нови изисквания към кандидатите за високите постове, премахват текстове за „специалния“ прокурор, който да разследва Главния.

За спецсъдилищата и прокуратурите

Мотивът за премахването на спецструктурите е липсата на убедителни резултати в дейността им за близо 10 г., обратното – публично възприемане на специализираните структури като извънредно правосъдие, което изпълнява политически поръчки.

Проектът за ЗСВ  предвижда в едномесечен срок от влизането на закона в сила съдиите от СНС и АСНС да подават заявления до Съдийската ВСС за възстановяване на заеманата преди това длъжности или за преместване в окръжен, съответно апелативен съд от списък, утвърден от СК.  При повече желаещи за един съд се извършва процедура по подбор от петчленна комисия от наказателни съдии от ВКС, избрана на случаен принцип. При липса на писмено съгласие на разпределените, те се възстановяват на заеманата преди длъжност.
При прокурорите е идентично, само подборът се извършва от Прокурорската колегия.

В проекта за НПК  се разписва, че неприключилите дела на спецпрокуратурата се изпращат по компетентност на съответната прокуратура в 7-дневен срок от влизане на закона в сила.

Първоинстанционните дела пред специализирания съд, по които не е започнало съдебно следствие, се изпращат по подсъдност на съответния съд, който ги насрочва в разпоредително заседание. По започналите съдебни следствия първоинстанционните дела се завеждат по подсъдност в компетентните съдилища, а разглеждането им продължава от същия съдебен състав, който заседава в сградата на закрития специализиран съд. Ако не е възможно да продължи същия съдебен състав, делото се изпраща на компетентния съд за разпоредително заседание.

Неприключилите производства пред АСНС се изпращат на съответните апелативни съдилища. Въззивните дела на АСНС, по които предстои постановяване на решение, се довършват в едномесечен срок от влизането на закона в сила.

Председателите на ВКС и ВАС – само действащи върховни съдии от съответния съд

За председатели на двете върховни съдилища ВКС и ВАС да се избират само съдии, които са членове на пленума на този съд не по-малко от 5 години, е друга впечатляваща поправка в Закона за съдебната власт. За подобен „ценз“ се говори отдавна, а от 1991 г. насам само веднъж се случи начело на върховен съд да застане действащ върховен съдия – Георги Чолаков във ВАС.
И още – проектът предвижда „двойни мнозинства“ при избора на двамата председатели, при тяхното освобождаване, както и при кадруването и наказването на съдиите. Тук вносителите се позовават и на препоръка на Венецианската комисия. Към исканото квалифицирано мнозинство на Пленума пък се добавят и решенията за освобождаване на изборен член на ВСС.
Предлага се  решенията за прекратяване на мандата на изборен член на ВСС и за назначаване и освобождаване на „тримата големи“ да се вземат от Пленума с мнозинство от минимум 17 гласа, като за решенията за председателите на върховните съдилища се изисква и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите (двойно мнозинство).
Решенията за назначаването, повишаването, освобождаването на магистратите, назначаването на административните ръководители, дисциплинарните решения в Съдийската колегия се приемат с мнозинство от минимум 8 гласа и мнозинство от членовете, избрани от съдиите (също „двойно мнозинство“). В Прокурорскката колегия тези решения са с мнозинство минимум от 6 гласа.
И още в ЗСВ отпада прокурорската проверка.
Други изменения в НПК

Сред тях са, че:

  • По-горестоящият по длъжност прокурор и прокурорът от по-горестоящата прокуратура може писмено да отмени или измени постановленията на непосредствено подчинените му прокурори. Когато не е съгласен с преценката и вътрешното убеждение на подчинените за започването или приключването на досъдебното производство, горестоящият сам извършва необходимите действия. В останалите случаи указанията му са задължителни.
  • Когато отменя постановление, защото не са извършени всички действия за разкриване на обективната истина, горестоящият указва какви действия следва да се извършат.
  • При отказа за образуване на досъдебно производство се създава нова възможност – по свой почин или по жалба на пострадалите прокурорът от по-горестоящата прокуратура може да отмени постановлението за отказ, да образува досъдебно производство и да започне разследване.
Махат се текстовете за специалния прокурор, който ще разследва Главния. Махат и задължително разследване от следовател на каталог от престъпления, извършени от лица на висши публични длъжности – подкуп, присвояване, пране на пари, неизгодни сделки, безстопанственост.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.