Последни новини
Home / Актуално / Кой кой е в новата правна комисия на НС

Кой кой е в новата правна комисия на НС

Defakto.bg

Общо 17 юристи влизат в правната комисия на 45-ия парламент. Те ще са „първа инстанция“ по голяма част от валящите законопроекти още в първите дни на новия парламент – включително за НПК, ЗСВ, изборното законодателство.

Сред членовете на комисията има нови и публично непознати лица – включително това на председателя. Но в нея влизат и депутати (а и министри) от предишни парламенти и управления.

Впечатлява например, че част от тази комисия сега ще е бившият министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ).

Председателят на НС Ива Митева

В състава й обаче влиза и председателката на парламента Ива Митева („Има такъв народ“), но като редови член. Подобни участия не е имало поне през последните двайсетина години.

Известни са имената на Крум Зарков (БСП), на адвокат Николай Хаджигенов („Изправи се! Мутри вън!), на бившата председателка на комисията Анна Александрова (ГЕРБ), на Хамид Хамид (ДПС). И не само.

И така.

Радостин Василев

Председател на правната комисия е Радостин Василев от „Има такъв народ“, избран с плевенската листа. На 36 години, завършил е СУ „Св.Климент Охридски“, адвокат, през последните 13 години се занимава с международно спортно право, консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Управляващ партньор в адвокатско дружество „Радостин Василев“.

Александър Николов

Александър Николов (ГЕРБ) също е нов депутат, но е познат в магитратските среди. Той бе главен секретар на ВАС при председателя Георги Колев, после оглави Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт, не успя в кандидатстването за главен секретар при новия председател на ВАС Георги Чолаков, стана адвокат. И той е от плевенската листа, но на ГЕРБ, влиза с 4 322 префенции, син на легендата в мотоциклетизма Богдан Николов.

Анна Александрова (ГЕРБ) е позната от предния парламент, след напускането на Данаил Кирилов оглави правната комисия.

Атанас Славов

Атанас Славов (Демократична България) е първи мандат парламентарист, той е доцент д-р, конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Дани Каназирева (ГЕРБ) е завършила право в Пловдивския университет, специализирала е британско право и право на ЕС в Университета в Кембридж. За последно беше областен управител на Пловдив, преди 10 г. беше изключвана от ГЕРБ.

Златомира Карагеоргиева

Златомира Карагеоргиева-Мострова е адвокатка от Бургас, влиза от листата на „Има такъв народ“ в Ямбол. В Бургас тя е водила местната инициативна рибарска група „Месамбрия – Несебър“, занимавала се е с благотворителност, създател на първия информационен сайт в Бургас.

Ива Митева, председателят на парламента, е от „Има такъв народ“, завършила е право в СУ, от 2000 г. работи в Народното събрание, като се издига в кариерната стълбица от експерт до директор „Законодателна дейност и право на ЕС“.

Иво Атанасов, „Има такъв народ“, е адвокат, секретар на парламентарната група.

Крум Зарков

Крум Зарков от БСП също е известен депутат от предния парламент. Завършил е Сорбоната в Париж, специалност международно публично право и право на международните организации, специализирал е в Хага. Автор на ред важни законопроекти в 44-о НС, включително срещу обидите и хулите в съда.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ е адвокат, правен ръководител на платформата „Ти броиш“, защитник на каузата за видеонаблюдението при преброяването на гласовете пред АССГ и ВАС.

Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов, адвокат, един от „Отровното трио“, което осъмваше и замръкваше на протестите миналата година. Зам.-председател на групата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Николина Ангелкова (ГЕРБ) завършила право в УНСС, министър на транспорта в служебния кабинет „Близнашки“ и после в „Борисов“ -2, след това министър на туризма в „Борисов“ – 2 и 3, сменена през 2020 г.

Радомир Чолаков

Радомир Чолаков (ГЕРБ) е медийно известна фигура. Завършил СУ,  магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет, работил на отговорни длъжности в БНТ, а после  главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България.

Тодор Байчев (БСП) е от юристите от предния парламент, в който също бе член на правната комисия.

Филип Попов (БСП) бе сред зам.-председателите на правната комисия в предния парламент.

Хамид Хамид (ДПС), също зам.-председател на комисията в 44-ия парламент, един от вносителите на поправките за „бонусите“ на кадровици и инспектори.

Цветан Енчев (ДПС) е ново лице, работил е в КОНПИ, бил е юрисконсулт в МС, съветник на здравния министър, началник на политическия кабинет в МОСВ (2013-2014 г.).

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.