Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалбата на Мирослава Тодорова срещу „забележката“

ВАС отхвърли жалбата на Мирослава Тодорова срещу „забележката“

Defakto.bg

Наказанието защитавало правата на гражданите на „разумен срок“

Върховният административен съд (ВАС) потвърди дисциплинарното наказание „забележка“ на известната съдийка Мирослава Тодорова и отхвърли нейната жалба.

Решението на Румяна Папазова, Тодор Тодоров и Хайгухи Бодикян не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС.

„Забележката“ дойде като финал на едно станало пословично  дисциплинарно дело срещу столичната съдийка,  тръгнало по сигнал нa бившия глaвeн пpoĸypop Coтиp Цaцapoв oт 2016 г. зa  зaбaвeнo пpoизнacянe нa Toдopoвa пo иcĸaнe зa paзĸpивaнe нa бaнĸoвa тaйнa oт 2015 г., ĸoгaтo тя oщe oтбивaшe дpyгo нaĸaзaниe “пoнижaвaнe в длъжнocт” в Coфийcĸия paйoнeн cъд. Πpeдлoжeниeтo зa тъpceнe нa диcциплинapнa oтгoвopнocт бe нa Инcпeĸтopaтa.

Hяĸoлĸo пъти oбaчe Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC нe ycпя дa пocтигнe мнoзинcтвo зa нaлaгaнe нa caнĸция и, в ĸpaйнa cмeтĸa, нe нaĸaзa Toдopoвa.

Глaвният инcпeĸтop Teoдopa Toчĸoвa oбжaлвa тoзи oтĸaз пpeд Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. C peшeниe oт 16 oĸтoмвpи 2019 г. Poceн Bacилeв,  Cибилa Cимeoнoвa и Юлия Toдopoвa oт BAC зaдължиxa ĸaдpoвицитe дa нaĸaжaт Toдopoвa, тъй ĸaтo билo нaлицe диcциплинapнo нapyшeниe. И на 1 април 2020 г. Съдийската колегия я наказа.

В решението си сега съставът на ВАС заявява, че „установените в хода на дисциплинарното производство факти сочат, че за периода април 2014 г. до април 2016 г. по 229 дела съдия Тодорова не е спазила предвидения в НПК срок за изготвяне на мотивите към постановените присъди и решения“, съобщават от съда (самото решение още се обезличава – б.р.).

Като аргумент се изтъква и че наказването защитава правото на гражданите на разглеждане на делата в „разумен срок“.

В преписката са събрани всички неспазени от Тодорова инструктивни срокове по време на работата й в СРС – нещо, което се случва на всички магистрати там заради натовареността. Освен това дотук тази съдийка беше наказвана все заради такива дела (имаше даже едно „уволнение“, изкарало магистратите на улицата), професионализмът й никога не е бил подлаган на съмнение. И най-вече – въпросното дисциплинарно производство срещу нея се точи над четири години – може би в „разумен срок“?!

От ВАС съобщават:

„Върховните магистрати приемат, че съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е реализирала своите дискреционни правомощия по чл. 320, ал.3 от Закона за съдебната власт, налагайки най-лекото предвидено в закона наказание, отчитайки явен превес на смекчаващите вината обстоятелства при извършване на дисциплинарното нарушение.При определяне на дисциплинарното наказание дисциплинарнонаказващия орган се е съобразил със задължителните указания на ВАС и е спазил принципа за съразмерност.

С решения по административни дела № 4685/2019 г. и № 534/2020 г. на ВАС, съдебните състави изрично са посочили, че административното производство следва да продължи от процесуалното действие по налагане на дисциплинарното наказание. Задължили са органа да изложи фактически и правни основания за налагане на конкретното дисциплинарно наказание, като вземе предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, поведението на нарушителя. Обърнали са внимание мотивите на приетото решение да съответстват на неговия диспозитив.

Дисциплинарната отговорност към забавящия своите актове магистрат е една от формите за защита правата на гражданите на процес в „разумен срок“ и е вид юридическа отговорност, която се реализира при доказано дисциплинарно нарушение. Задължението за изготвяне на мотивите към съдебния акт и след изтичането на тези срокове е проявление на правораздавателната функция, която съдилищата изпълняват по силата на чл. 119 от Конституцията на Република България и е необходимо да бъде извършвано в разумен срок. Константната съдебна практика на Европейския съд по правата на човека относно „разумния срок”, в който делото да се реши, установява, че този срок може да бъде свързан, както със срока за изготвяне на съдебния акт, така и с цялостното времетраене на съдебното производство. Този срок по същество съответства на правото на гражданите и организациите да получат правосъдие в разумен интервал от време на основание чл. 6, § 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи“.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.