Последни новини
Home / Законът / Второ „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев и Дянков

Второ „Невинни!“ за Трайков, Прокопиев и Дянков

Defakto.bg

За втори път съд чете оправдателни присъди по гръмкото дело „Трайков-Прокопиев-Дянков“ за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г.

„Невинни!“, обявиха Емилия Петкова, Венелин Иванов и Аделина Иванова от Апелативния специализиран съд. Те изцяло потвърдиха изводите и решението на съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд. И отхвърлиха всички възражения на прокуратурата.

Остава още една инстанция – Върховния касационен съд, ако обвинението реши да прати протест и там.

Освен бившите министри Симеон Дянков (вицепремиер и министър на финансите), Трайчо Трайков (на енергетиката) и бизнесмена-издател Иво Прокопиев, на подсъдимата скамейка бяха пратени Радослав Рачев и Любомир Евстатиев – на отговорни позиции в инвестиционния последник по сделката „Булброкърс“ и работилият там Петър Василев.

Обвиненията варираха от длъжностно престъпление (Дянков) през помагачество за длъжностното престъпление (Прокопиев) до тежка безстопанственост (Трайков). Твърдяха се щети за милиони, понеже държавният дял бил продаден на борсата на занижени, според обвинението, цени.

Hа 28 юни миналата година Специализираният съд чете само оправдателни присъди със забележителния мотив: нито има нанесена щета на държавата – дори обратното, акциите са продадени на по-висока от средната цена, нито са налице извършени престъпления.

Kaзycът oтидe нa втopa инcтaнция пo пpoтecт нa пpoĸypaтypaтa. A нa зaceдaниe в ACHC пpeз янyapи oбвинeниeтo oтĸpи нaличиe нa “дoĸaзaтeлcтвeн дeфицит” в дeлoтo, мaĸap чe дopи и в пpoтecтa нямa излoжeни пoдoбни липcи.

Актът на Специализирания съд е правилен и законосъобразен, заявяват сега тримата от АСНС в 204 страници решение.

Всички възражения на прокуратурата са отхвърлени.

Липсват каквито и да е доказателства Иво Прокопиев да е упражнявал какъвто и да било натиск върху върху Симеон Дянков – за чийто помагач е обвинен, нито върху министъра на икономиката Емил Караниколов и комисията, избрала инвестиционния посредник, липсват доказателства и той да е знаел за участието на „Булброкърс“ в конкурсната процедура.

Няма никакви доказателства и който и да е от двамата подсъдими бивши министри да е извършил престъпление. Същият извод се прави и за тримата от „Булброкърс“.

Втората инстанция не открива и твърдяните от прокуратурата нарушения на правилата – включително че имало недопустимо прекъсване на веригата между изслушване на пледоариите, последната дума и произнасянето. Апелативните съдии отхвърлят и „съмненията“ на държавното обвинение за предварително „изтичане“ на присъдата към медиите, които много бързо я били оповестили при положение, че тя беше четена в открито заседание, което бе предавано и онлайн.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.