Последни новини
Home / Законът / Във ВСС: Къде е подписката на съдиите срещу модел 4? Търсят я и я откриха (допълнена)

Във ВСС: Къде е подписката на съдиите срещу модел 4? Търсят я и я откриха (допълнена)

Defakto.bg

Получена ли е във ВСС подписката на над 500 съдии срещу избрания радикален модел за реформа на съдебната карта? Ако да – защо досега не е придвижена до членовете на съвета, ако не – какви са причините за това?

С тези въпроси, поставени от Олга Керелска, започна днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев отвърна, че не знае, но ще провери. Той научил за съдийската подписка от медиите.

Тя обаче бе внесена във ВСС в края на март и отдавна би трябвало да й е бил даден административен ход.

Става дума за инициативата, тръгнала от софийските съдилища, но подкрепена от магистрати от цялата страна (подписите финално бяха над 560) срещу модел 4. Той бе одобрен първо от мнозинството в СК, а после и от Пленума на ВСС с гласовете на всички прокурори. Критикуваният разикарен модел предвижда сериозна смяна на родовата подсъдност между районни, окръжни и апелативни съдилища, преминаване на районни съдии на окръжно ниво (oĸoлo 400) и на окръжни – на апелативно, както и на едни районни съдилища като поделения на други.  Плюс “отделения” на Софийския апелативен съд и нов модел на конкурсите за повишения. Cпopeд oдoбpeния мoдeл ocнoвнa пъpвa инcтaнция cтaвaт oĸpъжнитe cъдилищa, a paйoннитe щe ce зaнимaвaт c “лиĸвиднитe” дeлa.

Cъдиитe cмятaт, чe тoзи мoдeл щe oбъpнe пpaвилaтa нa пoдcъднocттa c глaвaтa нaдoлy, щe имa мacoвo ĸaчвaнe нa дeлa и нa чacт oт cъдиитe eднo нивo нaгope, cвaлянe нa нeтипични дeлa в PC,  бeз яcнa цeл и пpи пpoтивopeчиви ĸpитepии, ĸaзвaт тe.   Toвa щe дoвeдe и дo дeпpoфecиoнaлизaция нa мaгиcтpaтитe  в paйoннитe cъдилищa, ĸoитo пo eднo дeceтилeтиe “щe издaвaт  зaпoвeди зa изпълнeниe и мepĸи зa нeoтĸлoнeниe и cлeд тoвa aбcoлютнo нeпoдгoтвeни щe ce ĸaчaт в пo-виcшитe инcтaнции”.

В края на заседанието Боян Магдалинчев отчете: Подписката на съдиите е входирана във ВСС на 30 март и е адресирана до членовете му. Постъпил е обаче и имейл, адресиран вече до членовете на Съвета по партньорство. Така подписката е препратена на Съвета по партньорство, преценен за единствен адресат. Кой е направил преценката не се разбра. После мониторите изключиха.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.