Последни новини
Home / Законът / На първа инстанция: Изискванията на НЗОК за лечение на хепатит С са нищожни

На първа инстанция: Изискванията на НЗОК за лечение на хепатит С са нищожни

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви за нищожни изискванията на НЗОК  при лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 годишна възраст в извънболничната помощ,утвърдени на 15 август 2020 г.

Решението е на съдиите Анна Димитрова, Илиана Славовска, Тинка Косева, може да бъде оспорено пред петчленен състав на ВАС.

Изискванията на НЗОК не са били обнародвани в „Държавен вестник“, а това е съществен порок на акта, който води до неговата нищожност, съобщават от съда. Съгласно чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България всички нормативни актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.

Съдебният състав приема, че оспорените Изисквания на НЗОК, утвърдени от директора на НЗОК по своето естество представляват нормативен административен акт, които съдържат административноправни норми. Изискванията  се отнасят за неопределен и неограничен брой адресати –както освен изпълнителите на медицинска помощ и така и физическите лица, страдащи от хроничен вирусен С хепатит над 18 години.

Обжалваните изисквания съдържат правила за издаване и заверяване на протоколите за започване и продължаване на лечение на инфекцията с хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 годишна възраст; индикации за лечение; критерии за започване на лечение; изключващи критерии и съображения; лечебно – диагностичен алгоритъм: терапевтични схеми при различни генотипове на инфекцията, схеми на лечение при пациенти с компенсирана чернодробна цироза, нелекувани или лекувани преди, но не и с ДДАС; лечение на пациенти с декомпенсирана чернодробна цироза; лечение на пациенти, неотговорили на предишна антивирусно лечение с ДААs, лечение на пациенти с посттрансплантационен рецидив на инфекцията, лечение с ДДАС при специални групи от пациенти; мониториране на ефективността на терапията; проследяване на пациенти след постигане на траен вирусологичен отговор и общи изисквания.

Административно дело № 9163 от 2020 г. беше образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Хепактив“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.