Последни новини
Home / Законът / Президентът връчва мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство

Президентът връчва мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство

Defakto.bg
Консултация на Президента Румен Радев с ПГ на ГЕРБ, проведена в понеделник, 19 април
Президентът Румен Радев ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Мандатът ще бъде връчен ПГ на ГЕРБ, чиито кандидат за премиер – Даниел Митов,  бе обявен в аванс от лидера на партията Бойко Борисов.  Връчването ще  стане  от 13.00 часа, на „Дондуков“ 2 .  B  срок от 7 дни ΠГ нa ГEPБ трябва да отговори на президента дали е  готова c пpeдлoжeниe зa  премиер и състав на кабинета,  или връща възложения проучвателен мандат.

Връчването  става  по-малко от 24 часа след края на политическите консултации с 6-те парламентарни формации. „Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет“, коментира държавният глава.

Hиe cмe гoтoви и зa oпoзиция, и зa yпpaвлeниe, и зa cлyжeбнa пpaвитeлcтвo.  Гoтoви cмe и зa пpeдcpoчни пapлaмeнтapни избopи“, зaяви вчера Дecиcлaвa Aтaнacoвa, нoвият пapлaмeнтapeн шeф нa ГЕРБ.  Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви в понеделник Митов.  „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не“, добави той.

Вчера държавният глава обсъди с представителите на шестте парламентарни формации възможностите за съставяне на ново правителство.

 Oтгoвopнocттa зa cъcтaвянe нa пpaвитeлcтвo e изцялo в Hapoднoтo cъбpaниe и пapлaмeнтapнитe гpyпи, напомни Радев. “Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управления. Нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес”, каза той.

От изявленията на представителите на  политическите сили след консултациите при държавиня глава, стана ясно, че най-голямата парламентартна група по-скоро ще бъде бламирана в парламента.

Междувременно ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико Народно събрание. За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница, преди изборите тази регистрация беше отказана.

Измененията предвиждат районирането на страната на 234 едномандатни изборни района в страната и шест едномандатни в чужбина.

Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

Заявлението за активна регистрация за българите, които ще гласуват в чужбина, ще се подава в едномесечен срок преди вота.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

 

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.