Последни новини
Home / Законът / Американски съд призна за виновен бившия полицай Дерек Шовин за смъртта на чернокожия Джордж Флойд

Американски съд призна за виновен бившия полицай Дерек Шовин за смъртта на чернокожия Джордж Флойд

Defakto.bg
Дерек Шовин е признат за виновен по всички обвинения за смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи БТА цитирайки Ройтерс.
Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.
Джордж Флойд почина при задържане като бившият полицай го притиска с коляното си в продължение на девет минути на 25 май миналата година. Задържането, уловено на камера, показа отчаяните опити на Флойд със закопчани с белезници ръце зад гърба,  да обясни, че не може да диша.

Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението „Животът на чернокожите има значение“.
Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства. Наказанието ще бъде съобщено след осем седмици.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението – а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност.

Съдебните заседатели достигнаха до единодушно решение в рамките на 24 часа след края на процеса. Заключението им е, че причина за смъртта на Джордж Флойд са били действията на бившия полицай.   Няма оправдание за действията на Дерек Шоувин и подобна прекомерна сила няма да бъде толерирана, решиха заседателите.

Много от бившите колеги на Шоувин са дали показания, от които става ясно, че той е прибегнал към действия, които не са залегнали в обучението им.

Смъртта на мъжа породи безпрецедентни протести в страната и чужбина и се превърна в една от ключовите теми на кандидатпрезидентската кампания миналата година. Стигна се и до местни инициативи за промени в начините за опазване на реда.

Според американския президент Джо Байдън подобно съдебно решение е рядкост в страна, в която има системен расизъм. „Никой не трябва да е над закона и днешното решение изпраща подобно послание. Това обаче не е достатъчно,Конгресът също трябва да действа. Джордж Флойд беше убит преди почти година. Има закон за реформа в полицията на негово име, която цели да се справи с неправомерното поведение в управленията и да възстанови доверието между полицаите и хората, на които те трябва да служат и да защитават. Но не трябва да мине цяла година, за да свършим това.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.