Последни новини
Home / Законът / ВКС отново търси кандидати за Комисията по атестиране и конкурси

ВКС отново търси кандидати за Комисията по атестиране и конкурси

Defakto.bg

До 14 май във Върховния касационен съд ще се приемат заявления от съдии, желаещи да станат членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС. Пленумът на ВКС трябва да избере още трима членове на тази комисия от квотата си.

 Според вътрешните правила за съдийската КАК Пленумът на Върховния касационен съд избира за нейни членове четирима действащи съдии, разпределени така: двама съдии със специализация по гражданско право, един съдия със специализация по наказателно право и един съдия със специализация по търговско право.

Промяна в правилата, гласувана от кадровиците в края на март избраните в КАК съдии по време на едногодишния си мандат няма да имат и ангажименти към правораздаването, т.е. няма да се занивамат със съдийска дейност.

На 7 октомври 2020 г. Пленумът на ВКС избра в КАК един съдия със специализация по гражданско право.

Сега се търсят още трима – един със специализация по гражданско право, един със специализация по наказателно право и един със специализация по търговско право.

Лозан Панов е изпратил до ръководителите на апелативните, окръжните, военните съдилища и Специализирания наказателен съд писма за възможността за подаване на заявления от съдиите за участие в процедурата за избор на трима членове на КАК до 14 май включително Документи се приемат и по електронен път (на ел. поща: [email protected]) или по факс (02/9883985). Към заявленията се прилагат автобиография и документи за съответствие с изискванията на чл. 37, ал. 4 от Закона за съдебната власт. В писмата се напомнят част от критериите, посочени в чл. 3, ал. 2 от Вътрешните правила за организацията на дейността на КАК, на които следва да отговарят членовете на Комисията – да нямат наложени дисциплинарни наказания и да нямат висящи дисциплинарни производства, а в случай на участие в конкурс за преместване или за повишаване в длъжност, същият следва да е преминал фазата на изготвяне и обявяване на резултатите от класирането на интернет страницата на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.