Последни новини
Home / Законът / „Делта гард срещу Минчо Спасов“: Съдът да призове Иван Гешев за охраната на протестите „про-Гешев“, иска защитата

„Делта гард срещу Минчо Спасов“: Съдът да призове Иван Гешев за охраната на протестите „про-Гешев“, иска защитата

Defakto.bg

Бизнесменът-жертва от „Осемте джуджета“ Илия Златанов свидетелства за Еврото, магистрати и охранителната фирма

Интересно беше първото заседание по делото, заведено от охранителната фирма „Делта гард“ срещу бившия депутат Минчо Спасов, сега адвокат.

То се води в Софийския районен съд, искът на фирмата срещу юриста е за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, търси му се сметка за внушението, че са в организирана престъпна група с прокуратурата за завземане на бизнеси. Претенцията е за 10 000 лева, конкретният повод – интервю на Спасов пред бТВ от юли миналата година.

А днес пред СРС като свидетел се яви бизнесменът Илия Златанов, жертвата от разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, собственик на най-големия производител на асансьори у нас, чийто бизнес за милиони е откраднат, а той успява да напусне страната, за да оцелее. Върнах се сега, на 11 март, обяви Златанов пред съда (какво разказа – по-долу).

Иван Гешев

В края на заседанието защитата на Спасов поиска от съда да призове като свидетел главния прокурор Иван Гешев, който да обясни дали при провеждането на неговия избор от ВСС е участвал в организирането на протести и антипротести в негова защита, наемал ли е служители на Делта гард за охраната им, както и дали в момента има отношения с тази фирма. (Фотоси със служители на фирмата в акциите „про-Гешев“ се появяваха неведнъж в медиите). Поискано бе и призоваване на Недялко Недялков от ПИК по въпроса дали той е бил на протести пред ВСС в подкрепа на Гешев.

Тук обаче съдия Даниела Александрова се позова на изтичащото време и прикани защитата да изпрати писмени искания, по които ще се произнесе в закрито заседание. Въпросът дали съдът ще призове главния прокурор остана открит. А самото дело бе отложено за 9 юни.

Интервюто на Минчо Спасов

Интервюто, повод за завеждане на делото, е от втората половина на юли м.г. , след старта на мащабния граждански протест  с искания за оставки на Иван Гешев и Бойко Борисов. Тогава Минчо Спасов коментира протеста и поводите за него. Заявява, че изтъкнат немски журналист, г-н Ланге, задава въпрос към ПРБ, че по негова информация частната охранителна компания „Делта гард“ действа от името на Иван Гешев, иска и да разбере дали прокуратурата се е занимавала с тази връзка. Връзката, се обяснява, възниква, когато кадри на охранителната фирма са видяни да участват в протестите в подкрепа на избора на новия главен прокурор. Пресцентърът на ПРБ отговаря, че прокуратурата не изпълнява и не е изпълнявала никакви действия срещу фирмата Делта Гард. Поводът за интереса на чуждия журналист е сигнал на немски инвеститор, чиято фотоволтаична централа в с. Оризари, Сливенско, през януари 2020 г. е превзета от охранители на фирмата. А на 10 януари, при отиване на място адвокат  заварва  рейд на 50 охранители със 7 автомобила, посреща го лично Димитър Спасов-Каратиста, който му заявява, че ако не спре, ще има лични неприятности с Гешев, разказва Минчо Спасов. И уточнява, че го е разбрал от адвоката.

После напомня за случая „Осемте джуджета“.

След завеждането на иска пред медии Спасов коментира, че охранителната фирма твърди понесени неимуществени вреди от това, че споменатата им близост с прокуратурата и Иван Гешев уронва доброто им име. Което е странно и показва, че „или в охранителната фирма нещо не е наред, или в прокуратурата“.

Пред съда днес Минчо Спасов повтори: „Изразявам отново учудването си, че процесното интервю, озаглавено по медиите, че  „В прокуратурата действа организирана престъпна група“ получава реакция не от ПРБ, а от „Делта гард“.

Фирмата

Рекламна снимка на фирмата

В официалния сайт на „Делта гард“ ООД мотото е „Защита без граници!“. Изброява се, че от фирмата предлагат лична охрана, обектова охрана, охранана масови мероприятия, на малки населени места, горски масиви, както и консултантска дейност.

Неин управител е Антон Великов. Собственик, свидетелства днес служителка пред съда, е Димитър Спасов.

Свидетелите

От страна на ищеца се яви служителка в „Делта гард“. Тя разказа, че фирмата има много добра репутация сред клиентите и това се доказва от многото сключени договори.

Миналата година обаче е прочела „доста неща за фирмата по повод протестите, включително за завземане на частни бизнеси, които нямат нищо общо с реалността“. В средата на юли служителката е била впечатлена от интервюто на Минчо Спасов и е останала с впечатлението, че „той представя фирмата ни като престъпна организация, че работи в ОПГ с прокуратурата. Това категорично не отговаря на истината“. Но дългогодишни клиенти са започнали да разтурват договори, защото не искали да имат работа „с престъпници и компрометирана фирма“, изгубили са потенциални клиенти. А служители на „Делта гард“ са се притеснявали да излизат навън с фирмено облекло, защото получавали подвиквания: „Мутри, вън!“ и обиди. Тръгнали негативни коментари във фейсбук.

Бизнесменът Илия Златанов бе свидетел на защитата. Представи се като управител и собственик на асансьорни заводи Изамет.

Илия Златанов

Последва разказ, познат от „Осемте джуджета“. С две думи – в средата на 2019 г., в разгара на конфликт за контрола над семейния бизнес, е насочен „към Еврото (Петьо Петров), който оправял нещата, но бил скъпчия – искал 50 %, той обаче искаше 150 %“. Златанов получил уверения от Петров, че може да се пребори с адвокат и прокурор, които стоят зад сина му. Но в края на 2019 г. бизнесменът разбира, че вместо да получава правна помощ, всъщност се изземва неговия бизнес от „помощниците“. Назова ги и пред съда – Петьо Петров, негомата съпруга Люблена Петрова, адвокат, нотариус.

Срещите са били в отделен кабинет на Петров в столичното заведение, отпред е имало коли на „Делта гард“. Златанов четири пъти е виждал там прокурора Димитър Франтишек Петров, три пъти – зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Златанов разказа, че „ми беше наложено от Еврото да наема „Делта гард“ за лична охрана – две момчета от пернишко, като един от охранителите всеки час се обаждаше на Димитър Спасов и му докладваше къде ходя и какво правя“. Обяви, че е бил принуждаван със заплахи да прехвърли всичките си активи на фирма на Любена Петрова и принуждаван да ходи да подписва документи в правителствена болница (в момента е болница „Лозенец“). Бе категоричен, че там са водени и други хора, а пред очите им се разхождали „двама с бели престилки“ (целяното внушение, според Златанов, е – една инжекция и „майка и ще предадеш“).

Според бизнесмена, на срещи в „Осемте джуджета“ е присъствала и юристка на охранителната фирма, която описа, но не знаеше името й. „Бях заплашван, че ако не подпиша, ще бъда затворен и ще изчезна като песъчинка, съпродовено със строфата: видя ли какво направихме с Черепа, че с теб ли няма да се справим!“ Златанов свидетелства и за лични заплахи от Димитър Спасов.

Подавал е сигнали, но по тях има „само висящо производство по оспорване на подаряването на активите“. „В България се оказа, че могат да ти вземат всичко, когато поискат силоваците“, обобщи Илия Златанов.

На въпрос на адвоката на „Делта гард“ заяви, че е подписвал договори за охрана с тях, но под натиск и принуда.  На питането: „А сигнализирали ли сте прокуратурата, търсили ли сте МВР?“, отговорът бе: „Любена Петрова правеше митинги в защита на Каскета, стига бе!“

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.