Последни новини
Home / Законът / Правната комисия стартира с изборното законодателство, прие само проекта на „Има такъв народ“

Правната комисия стартира с изборното законодателство, прие само проекта на „Има такъв народ“

Defakto.bg

Правната комисия стартира работата си с разглеждане на шест проекта за изменения в Изборния кодекс. Накрая, с 10 „за“ и 6 „въздържали се“ прие за първо четене само предложенията на „Има такъв народ“.

Разпределението на шестте проекта за Изборния кодекс бе: два на „Демократична България“ (ДБ),  два на „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ), един на ГЕРБ и един на „Има такъв народ“ (ИТН). Нямаше проекти на ДПС и БСП.

Петте проекта, без този на ГЕРБ, си приличаха по отмяната на ограниченията за гласуване зад граница, създаване на избирателен район „чужбина“, изрично въвеждане на видеонаблюдението при преброяването на резултатите, нова численост и формиране на ЦИК, разпускане на действащата комисия и избор на нова. Както и засилване на машинното гласуване. Оттам нататък имаше вариации за електронно дистанционно гласуване и вот по пощата.

ГЕРБ, от своя страна, се занимава с въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Впечатли общото усещане, че може да има предсрочни парламентарни избори и то скоро.

Заседанието започна с пожелания на новия председател Радостин Василев правната комисия като „елита на юридическата мисъл в Народното събрание“ да заседава подобаващо, членовете й да са уважителни един към друг и да помнят, „че сме тук да защитаваме не лични, лобистки, семейни интереси, а обществения интерес“. Завърши с призива: „Да направим всичко възможно България да е велика!“

Бе толерантен във воденето на първото заседание, да видим нататък.

Проектите конкретно

Проектът на ИТН предвижда да няма ограничения за секциите в чужбина и разлика между държавите от ЕС и извън ЕС. Като на базата на заявленията ЦИК да определя броя на секциите, без повторни заявления. Да има отделен избирателен район „извън страната“.

Да отпадне дисбалансът на мандатите в избирателните райони в страната, да отпадне изискването всеки да има минимум 4 мандата, броят им да зависи от населението, но след извършването на преброяването през тази година.

Изцяло машинно гласуване в страната и в чужбина, с изключенията за болниците, домове, кораби, подвижните секции. Въвеждане на експериментално дистанционно електронно гласуване за президентските избори, реално за изборите за Европарламент.

Видеоизлъчване и заснемане в избирателните секции, както и при прехвърлянето на информацията в изчислителния център.

Смяна на ЦИК, която в перспектива да стане компактен професионален орган – но засега предлагат 15 членове, премахване на квотата за представителство в Европарламента.  Проектът на ИТН тук.

Тези на ДБ въвеждаха  дистанционно гласуване по пощата между 14 и 25 дни (срокът се определя от ЦИК), приключва пет дни преди изборния ден, всеки български гражданин може да гласува така (особено се набляга на това гласуване като облекчение за българите в чужбина и като антиковид мярка).

И още – връщане на електронното дистанционно гласуване, на първо време експериментално.  Създаване на район „чужбина“. Преобладаващо машинно гласуване и одит на машините. Заявяване по електронен път на гласуване по настоящ адрес. Изрично видеонаблюдение на преброяването. Обжалването на решенията на ЦИК пред ВАС – всички, по бързия ред.

По-малка ЦИК – от 9 човека, без квотен принцип. Сега е от 18 човека, квотно от парламентарно представените, плюс по 1 член от партии и коалиции с присъствие в ЕП, но не в НС. Двата проекта тук и тук

От ГЕРБ предлагаха мажоритарна система с едномандатни изборни райони, 234 в страната и 6 извън страната, като границите и номерацията се определят от президента.

13-членна ЦИК.

Един кандидат да е регистриран само от една партия и коалиция и само в един многомандатен изборен район. Избори в два тура, с абсолютно мнозинство да печели мажоритарният кандидат. Проектът тук.

„Категорично не подкрепяме гласуване по пощата – ще опорочи тайната на вота, бяха касирани избори в Австрия за президент“, обяви председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова. Съгласни с ИТН да няма членове на ЦИК само заради представителство в Европарламента.

Единият проект на ИМВ (Хаджигенов, Бабикян, Капон, Филаделфевс) бе за отпадане ограничението за участие на магистрати, военнослужещи, хора на дипломатическа служба, от ДАНС да бъдат издигани за партийни кандидати за народни представители.  Проектът тук.

Другият проект на ИМВ (Мая Манолова и цялата група) предлагаше 10 мандата за изборен район зад граница, да отпадне ограничението за държавите извън ЕС.

Електронно дистанционно гласуване чрез КЕП за българите в чужбина още на следващите избори.

Видеонаблюдение на преброяването, включително и излъчване по секции.

Намаляване прага на префенциите и уеднаквяване за всички избори – 5 % и за парламентарни, и за местни избори.

Всички решения на ЦИК да се обжалват и то в кратки срокове.

Изборност на кметовете на малките населени места над 100 души – жителите да избират своя кмет, а не да имат назначени кметски наместници и да имат самостоялен бюджет.

Намаляване на ЦИК от 18 на 15 члена и избор на нова комисия. Проектът тук.

Дебатът и разногласията

Веднага се очертаха разногласията.

Радомир Чолаков (ГЕРБ) обяви, че „истински ме е страх от дистанционно гласуване, от гласуване по пощата при състоянието на пощата в момента“. Попита защо се предлагат неща, за които няма никаква готовност и призова „да не променяме ИК за една нощ и да вкарваме държавата в криза, от която няма излизане“. Отделно недоумяваше защо се настоявало през последните дни, че сме в кризи всякакви.

Парламентарният председател Ива Митева реагира веднага. Бе категорична – проектът за мажоритарна система показва непознаване на законодателна дейност и на мажоритарната изборна система. „От ГЕРБ ни предизвикват, тъй като заявихме, че сме за мажоритарни избори и това е така, но не за една нощ“, обяви Митева. Напомни и за становището на Венецианската комисия, че сериозни промени в изборното законодателство не могат да се правят поне половин година преди вот. После оцени проекта на ГЕРБ: „Не разбирам как може да се подпише такъв проект, явно писан за една нощ!“

Атанас Славов (ДБ) подчерта – несериозно е след 10 години дебат отново да обсъждаме нуждата от пощенско и елетронно дистанционно гласуване, което дори беше вкарано в ИК и после отменено.

Николай Хаджигенов (ИМВ) в негов стил, заговори с метафори и сравни опасенията с това „през 2021 г. да ни е страх да пуснем тока“, рисковете за пускането на пликове по пощата сравни с невъзможното генно модифициране на рибките, които трябва да вадят една по една, заключи, че „ГЕРБ живее в свой свят“.

Позициите на ДПС и БСП: Без тотални промени

Тодор Байчев от името на БСП видя възможност за общи решения. Каза, че те ще подкрепят само един проект, „за да се отвори темата за дебат и да започнем да правим промените, каквито са нужни“.

Очерта: Ние сме за машинно гласуване, активна регистрация, пряк избор в малките населени места, за изборен район „чужбина“. Но: „Подлежи на обсъждане и не дължим безусловна подкрепа за смяната на ЦИК, смущава ни гласуване по пощата“. Категорично не на електронното дистанционно гласуване  – може да се засегне сигурността на вота и няма равноправие между гласуващите така и по друг начин. Не и на мажоритарна система и на праг от 5 %.

От името на ДПС говори Хамид Хамид. Започна с това, че „законодателство не се приема за една нощ, особено изборни правила“. И че при нарастващите съмнения за предсрочни избори са нужни изменения без тотални промени.

Ще подкрепим видеонаблюдението на броенето, в съкратения вариант – до предаване на книжата в ЦИК. Ще подкрепим падането на ограниченията за гласуването в чужбина. Ако се приеме предложението на г-жа Манолова за облекчено откриване на секции в чужбина, няма нужда да експериментираме с гласуване по пощата, огромни бяха скандалите на последните избори в САЩ, имаше писма от починали. Ще подкрепим машинното гласуване навсякъде и 100 % машинно гласуване, НО ако ще е по същия начин както преди месец няма да ни се получи пак – на два пъти то се проваля заради софтуера, самите машини, нежеланието на администрацията да въведе нормално машинно гласуване. На тези избори при мен машината блокира и не можаха да я оправят. Ще искаме писмени становища на ЦИК, Агенцията за електронно управление, МВР, ДАНС“. И още – ако ще се въвежда гласуване по пощата, да има такава възможност и в България.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.