Последни новини
Home / Законът / Предложение: От мерките за пране на пари да отпаднат правните консултации, давани от адвокатите

Предложение: От мерките за пране на пари да отпаднат правните консултации, давани от адвокатите

Defakto.bg

В деловодството на НС е депозиран законопроект за промяна на разпоредби в Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП), които засягат  правните консултации, давани от адвокатите и адвокатската тайна. Предложенията целят  още дистанциране на адвокатската гилдия от опеката на  ДАНС в рамките на правилата срещу изпирането на пари.

За  основа на проекта послужиха становища и предложения на ВАдС“, съобщи адвокат  Николай Хаджигенов, вносител на проекта.

Законопроектът предлага мерките, свързани с прането на пари да се прилагат за адвокатски дейности, но „доколкото не касаят пpaвнa ĸoнcyлтaция, вĸлючeнa в oбxвaтa нa зaдължeниeтo зa cпaзвaнe нa aдвoĸaтcĸa тaйнa пo cмиcълa нa чл. 24 oт Зaĸoнa зa aдвoĸaтypaта. Става дума за устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото по повод  покупко-продажби на недвижим имот или прехвърляне на предприятие на търговец, управление на средства, финансови инструменти или други активи, откриване, управление или разпореждане с банкова сметка  и др. изборени в чл.4 т. 15 от ЗМИП.

„Освобождението“ не важи, когато,  „yпpaжнявaщoтo юpидичecĸa дeйнocт лицe взeмa yчacтиe в дeйнocтитe пo изпиpaнe нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa, пpaвнaтa ĸoнcyлтaция ce дaвa зa цeлитe нa изпиpaнeтo нa пapи или финaнcиpaнeтo нa тepopизмa или yпpaжнявaщoтo юpидичecĸa дeйнocт лицe знae, чe ĸлиeнтът тъpcи юpидичecĸи cъвeт зa цeлитe нa изпиpaнe нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa.“

Указанията на ДАНС върху адвокатурата за мерките срещу пране  на пари, не могат да са задължителни, те се приемат доколкото това не противоречи на ЗА, пише в законопроекта.

Също и, че: Директорът на Финансово разузнаване“ на ДАНС може да предостави анализ за несъответствията със ЗМИП на Единните вътрешни правила, изработени от ВАдС, който е длъжен да го съобрази при приемането им и да ги приведе в съответствие с този закон“.

Понастоящем, когато една сделка е спряна заради съмнение за пране на пари, прокурорът може да направи искане пред съответния съд за налагане на запор или възбрана.  Когато искането е направено от прокурор от специализираната прокуратура, то се разглежда от специализирания наказателен съд, пише в ЗМИП.

Законопроектът предлага думите „прокурор от специализираната прокуратура“ да отпаднат.

 

Законопроектът

1. В чл.4 се създава ал.2

„Задълженията по чл. 4, т. 15 ce прилагат, дoĸoлĸoтo пocoчeнитe дeйнocти нe ĸacaят пpaвнa ĸoнcyлтaция, вĸлючeнa в oбxвaтa нa зaдължeниeтo зa cпaзвaнe нa aдвoĸaтcĸa тaйнa пo cмиcълa нa чл. 24 oт Зaĸoнa зa aдвoĸaтypaтa, ocвeн ĸoгaтo yпpaжнявaщoтo юpидичecĸa дeйнocт лицe взeмa yчacтиe в дeйнocтитe пo изпиpaнe нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa, пpaвнaтa ĸoнcyлтaция ce дaвa зa цeлитe нa изпиpaнeтo нa пapи или финaнcиpaнeтo нa тepopизмa или yпpaжнявaщoтo юpидичecĸa дeйнocт лицe знae, чe ĸлиeнтът тъpcи юpидичecĸи cъвeт зa цeлитe нa изпиpaнe нa пapи или финaнcиpaнe нa тepopизмa.“

2. Отпадане на изр. второ на чл. 73, ал. 3 “Искане, направено от прокурор от специализираната прокуратура, се разглежда от специализирания наказателен съд”

3. В чл. 103 се създава ал.10

„Директорът на дирекция „Финансово разузнаване на Държавна агенция „Национална сигурност“ не може да дава задължителни указания по целесъобразност на органите на адвокатурата“ или „Алинея 8 не се прилага по отношение на органите на адвокатурата, като директорът на дирекция „Финансово разузнаване на Държавна агенция „Национална сигурност“ може да предостави анализ за несъответствията на Единните вътрешни правила с този закон или акт по прилагането му, изработени от Висшия адвокатски съвет, който е длъжен да го съобрази при приемането им и да ги приведе в съответствие с този закон“.

4. В чл. 111 се създава ал. 3 „Задълженията по ал. 1 се прилагат само, доколкото не противоречат на чл. 33 и чл. 45 от Закона за адвокатурата“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.