Последни новини
Home / Законът / Проект: Запазва се добавката от 50 лв. към пенсиите, спират обезпечения и принудително изпълнение в пандемията

Проект: Запазва се добавката от 50 лв. към пенсиите, спират обезпечения и принудително изпълнение в пандемията

Defakto.bg

По време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка не се налагат обезпечителни мерки и не се извършват действия по принудително изпълнение в производства за събиране на публични вземания, установени с влязъл в сила акт след 13 март 2020 г. до отмяната на извънредната епидемична обстановкаТова се казва в  законопроект на Мая Манолова, Валентина  Филаделфевс, Мария Капон и Румен Йончев за допълнение на закона за извънредното положение, който е внесен в Народното събрание.

Смятаме, че в условията на пандемия и икономическа криза гражданите трябва да бъдат защитени от принудителни действия по отношение на публични задължения“, мотивират се депутатите.

Вносителите предлагат също до  31.12.2021 г. добавката за пенсионерите от 50 лв. месечно да бъде запазена.

Конкретното предложение е:    От I май 2021 г. до 31 декември 2021 г. към пенсията или сбора от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях на всеки пенсионер се изплаща ежемесечно допълнителна сума в размер на 50 лева.

Мотиви:

От август 2020 г. правителството въведе изплащането на добавка към пенсиите на възрастните хора в размер на 50 лв. месечно, като подкрепа в условията на пандемия.

От тази добавка се ползват близо 2 1 15 000 пенсионери вече 9 месеца. Правителството на Бойко Борисов определи срок на изплащането на допълнителните 50 лв. към пенсиите, съвпадащ с парламентарните избори. Така след април 2021 г. българските пенсионери ще бъдат ощетени с по 50 лв. месечно.

Вносителите смятат, че  отнемането на добавката от 50 лв. към пенсиите на върастните хора е несправедливо, защото пандемията от Ковид19 продължава и икономическите и социални последици от нея ще продължат да тежат на българските домакинства до края на тази година, а и след това.

Отнемането на добавката, изплащана за продължителен период от време, е равносилно на отнемане на право, което възрастните хора вече възприемат за гарантирано. В този смисъл вносителите сочат, че добавката следва да бъде запазена до увеличаването на всички пенсии чрез тяхното преизчисляване, което ще настояваме да бъде предвидено в бюджета на ДОО за 2022 г.

Добавка от 50 лв. за 2 15 000 пенсионери месечно възлиза на 106 млн. лв.. Предложеното удължаване на изплащанего на месечната добавка ще струва на бюджета на ДОО 848 млн- лв.

До момента това тя е струвала  954 млн. лв. на бюджета, е посочено в мотивите.

Изпълнението на така предложения законопроект изисква актуализация на бюджета на ДОО и на бюджета на Република България за 2021 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.