Последни новини
Home / Законът / Парламентът наложи мораториум на назначения и сделки на правителството на Борисов в оставка (обновена)

Парламентът наложи мораториум на назначения и сделки на правителството на Борисов в оставка (обновена)

Defakto.bg

След близо два часа дебат парламентът прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов. Решението  за мораториум подкрепиха 151 депутати от всички партии бяха „за“. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не участва в гласуването.

Мораториумът върху действията на Министерския съвет и министерствата включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

В един  проект са обединени  предложенията на Корнелия  Нинова и  Мая Манолова за мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка. Целта  е отиващото си правителство да не може да подписва договори за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински болници и за назначения в държавната администрация.

За последните две заседания правителството е раздало  нови концесии за находища на строителни материали, полезни изкопаеми и плажове. На фона на Covid няколко общини са на финала на процедурите за продажба на общински болници. Това посочиха социалистите в мотивите към проекторешението. От ИМВ имат идентични искания. Настояват и за мораториум върху сключване на нови договори над 1 милион лева, вземане и предоставяне на държавни заеми, както и за назначения на висши публични длъжности.

След като обяви, че отиващата си ГЕРБ бетонира свои кадри в енергетиката и в земеделието през последните две седмици, лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък  заяви, че партията на Борисов овладява и държавните и общински болници. „Ето ви трета серия факти и доказателства, че допускаме моделът „Борисов“ да се окопава. В 65 болници в страната ръководствата са подменени през изминалите дни„, обяви Нинова от парламентарната трибуна по време на гледането на двата проекта за налагане на мораториум върху последните ключови решения и сделки на кабинета „Борисов“.  Тя дяде и и примери за лечебните заведения, където тече окопаването на хора, близки до ГЕРБ. Ръководствата на болниците в Стара Загора, Враца, Шумен, Ловеч, София и много други, са сменени през последните дни, каза тя.

Нинова показа и подписка от столичната ИСУЛ до ПГ на левицата с искане да се отмени конкурса в болницата и да се възстановят „кадърните  медици“ начело.

Вместо да се караме кой да води бащина дружина, трябваше още миналата седмица да вземем решение за мораториума„, заяви още Нинова по повод внесеното подобно предложение на групата на „Изправи се! Мутри вън!“

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ обяви, че са внесли своето предложение за налагането на мораториума в понеделник, като целта им не е била да се конфронтират с БСП, а да направят по-прецизни текстовете по него, за да се прекратят безобразията на заминаващото си управление на ГЕРБ. В период на безвремие са започнали 71 конкурса за назначения в различни държавни сфери, затова настояваме за незабавен мораториум, обясни Манолова. По думите й трябва съдът да се произнесе по всички последни назначения, тоест да има съдебен контрол.

Тя  заяви, че ИМВ „ще внесе промени и в Закона за публичните предприятия, които да дадат всички тези назначения на „партийни калинки“ по високите нива на държавните предприятия, публичните предприятия, регулаторите и органите да бъдат ревизирани от съответните следващи министри, дали служебни или редовни по преценка на следващия министър във всеки един сектор да има възможност да започнат нови конкурси – прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат оценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества„.

Йордан Цонев (ДПС), каза че партията ще подкрепи  мораториума с опасения,  някои от решенията може да се окажат противоконституционни.
Предложеният проект съответства на изискванията, направени от Конституционния съд през 2014 г, заяви Атанас Славов от „Демократична България“ .Той добави, че в правовата държава трябва да се работи с общи закони, а не с мораториуми.

„Колко от назначенията са на ДПС и лично на Делян Пеевски?“. Този въпрос зададе депутатът от БСП Стоян Мирчев на Йордан Цонев от ДПС по повод последните назначения в енергетиката, земеделието и държавната администрация.

„Назначенията на ДПС и на Пеевски са нула“, отвърна Цонев.

По-късно от парламентарната трибуна министърът в оставка Теменужка Петкова обясни, че конкурсът за назначенията на директори на Българския енергиен холдинг е приключил в края на март по законова процедура. Сред назначените е и бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви м раториумът за противоконституционен.  Призова останалите да кажат дали ще управляват, тъй като ГЕРБ ще върне мандата. От „ИТН“ го репликираха, че това ще стане ясно като му дойде времето – след като президентът им връчи мандата.

Решението за мораториум:

  1. Налага мораториум върху следните действия на държавните органи:

а) възлагане на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение;

б) предоставяне на разрешения за тьрсене и проучване или за проучване на подземни богатства;

в) поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг;

г) промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избор или назначаване на други управителни или контролни органи;

д) Извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество  включително и на държавните лечебни заведения за болнична помощ;

е) избор или назначаване на лица, заемщи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

ж) назначения в държавната администрация.

2. Мораториумът се налага до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.