Последни новини
Home / Законът / Задължиха главния прокурор на всеки три месеца да се явява и отговаря пред правната комисия в парламента

Задължиха главния прокурор на всеки три месеца да се явява и отговаря пред правната комисия в парламента

Defakto.bg
Пред комисията  ще се явяват и председателите на двата върховни съда – ВКС и ВАС
  Парламентът отмени Великденската си ваканция
Иван Гешев

Единодушно със 189 гласа „за“ депутатите задължиха главния прокурор да се явява на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси. Това стана с промени в Правилника за за организацията и дейността на Народното събрание.

От името на „Демократична България“ предложението направи Атанас Славов, който  обясни, че идеята е  главният прокурор да бъде изслушван по прилагането на закона от  прокуратурата и разследващите органи, включително и за законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борба с престъпността, в това число корупцията.  Занапред шефът на държавното обвинение ще бъде длъжен да се яви, ако му е отправена покана.
Адвокат Николай Хаджигенов от“ ИМВ“  подкрепи предложението. Той  обяви какви  въпроси, свързани с разследването би поставил на  главния  прокурор – например за кюлчетата, чекмеджетата, записите и др.“ Имам цял списък„, увери адвокатът от трибуната.
По предложение на Хамид Хамид, който заяви, че ДПС подкрепя предложението, бе  направено още едно допълнение – пред правната комисия на три месеца да бъдат изслушвани председателят на ВКС и председателят на ВАС.
От БСП покрепиха предложението, а това ядоса председателят на ПГ на  „ДБ“ Христо Иванов, който попита  председателя на БСП:  „Г-жо Нинова, понеже правите големи изказвания за мнозинствата, искам да кажа сега и да се чуе добре – видя се мнозинството на главния прокурор„, каза той. 
  Корнелия Нинова  отговори:  „Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме.  Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите  му поискахме оставката веднага“, каза Нинова. 
Добави, че  както в 44-ото Народно събрание, така в 45-ото Народно събрание,  БСП иска оставката на Иван Гешев. 
 Според Христо Иванов е порочно да се приравняват тримата високопоставени магистрати, но това се прави, „за да може прокуратурата да се меси в работата на съда„. Той нарече юридически „фолклор“ обединяването в един кюп на „тримата“  големи поради абсолютно различните функиции на председателите на двата върховни съда и главният  прокурор.
Подчерта и една  съществената разлика между главният прокурор и председателите на съдилищата –  прокуратурата осъщестява наказателната политика на държавата и затова трябва да стои близо до парламента и да обяснява как се справя с това.  Съдът няма политика, той прилага закона,  поясни Иванов.

Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание„, репликира Хамид Хамид от ДПС.

Според Корнелия Нинова, изслушването не е към една или друга личност, а важи за всеки.

При гласуването на законите трябва да присъстват поне 121 народни представители, решиха депутатите. Досега имаше практика текстове да се приемат с 80 гласа.

Комисиите ще разглеждат законопроекти, внесени не по-рано от 72 часа. При извънредност се допуска да се гласуват след 24 часа.

Заседанията на Народното събрание ще се излъчват и в социалните мрежи, реши още парламентът.  Парламентарният контрол ще продължи да се излъчва по БНТ 2, както досега.

По-рано не бе подкрепено предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ депутат от парламентарна група, която е преустановила своето съществуване, да може да бъде приет за член на друга парламентарна група, както и да бъде образувана нова парламентарна група.

Парламентът отмени Великденската си ваканция.  „За “ проекта на „Има такъв народ“ гласуваха 165 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 3, с което предложението бе прието.

Депутатите трябваше да почиват 10 дни от Велики петък включително. Това е заложено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е в сила в момента.  С проекта на решение обаче ваканцията беше отменена.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.