Последни новини
Home / Законът / Идея: Да има пенсионен фонд на съдебната власт

Идея: Да има пенсионен фонд на съдебната власт

Defakto.bg

Идея за създаване на пенсионен фонд за съдебната система се роди на днешното заседание на Пленума на ВСС. Като се говореше за пенсиите на магистратите – съдии, прокурори и следователи, за служителите не стана дума.

Поводът бе разискване по пенсионната тема, проведено в Съвета за партньорство на 30 март (в който участват членове на ВСС, представители на съсловните организации и на „несдружените“ магистрати). Тогава вниманието на “пapтньopитe” e билo нacoчeнo ĸъм въпpoca зa фopмиpaнeтo нa пeнcиитe и пpeдлoжeниe нa Бългapcĸaтa cъдийcĸa acoциaция. Aĸцeнтът в нeгo e cъдиитe пpи пeнcиoниpaнeтo cи дa пoлyчaвaт пeнcия в paзмep мeждy 50-80 % от заплатата, ĸoятo дa ce индeĸcиpa c yвeличaвaнe нa paзмepa нa възнaгpaждeниятa нa дeйcтвaщитe cъдии.

Най-общо дебатът бе докладван от съпредседателя на съвета Вероника Имова пред кадровиците днес. Тя поздрави Българската съдийска асоциация за активността по темата. И изтъкна „ограниченията, които търпят българските магистрати, тежестта на магистратския труд, необходимосттта от материално обезпечаване и след като се пенсионират“. В крайна сметка в Съвета за партньорство са взели  решение да се изготвят становища, които да обосноват мотивирано виждане, с което да бъде сезиран Пленумът на ВСС. Въпросите, разбира се, са от компетентността на Народното събрание.

По повод отворения дебат  днес Севдалин Мавров анонсира да се обмисли създаване на пенсионен фонд на съдебната система.

Боян Магдалинчев додаде, че в Кодекса за социално осигуряване има възможност за създаване на доброволен фонд за пенсионно осигуряване, който позволва да се правят вноски и от работодателя. Например учителите имат такъв фонд и сега пенсионерите сред тях получават по 200 лева отгоре върху пенсиите. „Зависи какъв ще е бюджетът на работодателя, ВСС, но във всички случаи заслужава да се помисли“, заключи Магдалинчев.

При пенсиониране доходите на магистратите падат 4-5 пъти, което е твърде несправедливо след средно 40 г. активна професионална дейност, изтъкна Вероника Имова.

Разбира се, съдиите, прокурорите и следователите трябва да получават достойни възнаграждения, те решават съдби. Безспорно, имат право на достойна старост.

Само че, сравнени с повечето български граждани в момента, те получават и достойните възнаграждения, и възможните максимални пенсии (т.е. тавана им).  С други думи, не само не са от ощетените, от привилигерованите са.

Основната заплата в системата (магистратската) варира от 2949 лева на районно ниво до 5465 лева на върховно. Към тези възнаграждения се добавят по 2 % за прослужена година, но не повече от 40 %. Получават се ежемесечно също пари за ранг – между 275 и 440 лева, а ежегодно се дават и пари за облекло. При пенсиониране съдиите, прокурорите и следователите получават също престации до 20 основни заплати (според прослуженото време). И, както вече бе споменато, вземат тавана на пенсиите. А, докато работят в съдебната власт, плащат само плоския данък от 10 % – осигуровките им са за сметка на бюджета.

При това положение и при днешната социална картина в България съдниците би трябвало да са по-скромни в настояванията за нови придобивки.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.