Последни новини
Home / Законът / Промени в наредбата за атестиране на съдии: Редуциране на атестациите, нови критерии, възнаграждения за помощните комисии

Промени в наредбата за атестиране на съдии: Редуциране на атестациите, нови критерии, възнаграждения за помощните комисии

Defakto.bg

Пленумът на ВСС прие промени в наредбата за атестиране на съдии, зам.-председатели и председатели на съдилища.

Те идват след изменения в ЗСВ от миналата година (които включително възложиха основното оценяване на помощни комисии по места) и ще бъдат публикувани в “Държавен вестник”.

Така атестирането (оценяването) на съдиите е предварително – за тригодишен период от работата, за участие в конкурс или при предложение за повишаване в ранг; за придобиване на несменяемост – на 5-тата година работа като съдия; периодично – само за 5-годишен период от атестирането за несменяемост и извънредно – ако са изминали повече от 5 г. от периодичното атестиране и се налага за участие в конкурс за повишаване или преместване, за избор на административен ръководител, при данни за трайно влошаване на работата или по изрично искане на съдията, когато има правен интерес.

Дисциплинарните наказания ще се вземат предвид при оценяването за експедитивност и дисциплинираност само когато са влезли в сила в периода на атестирането и вече не са довели до намаляване на оценката по друг критерий.

Прегледът на общия брой и вид на дела за разглеждане на магистрата ще включва висящите отпредходен период дела, новообразуваните и върнатите за ново разглеждане.

Самостоятелен показател ще са обявените за решаване дела – до три месеца, от три до шест месеца, от шест месеца до година и над 1 година.

Сроковете за разглеждане на дело се отчитат от образуването до постановяването на съдебния акт, приключващ производството.

По нов начин ще се оценяват върнатите от инстанционен контрол актове – потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени, възобновени, недопуснати до касационно обжалване – те ще се съотнасят към ощия рой на всички върнати дела за периода, а не спрямо обжалваните, за да е обективна преценката.

Изборът на членове на помощните атестационни комисии (ПАК) ще става чрез специален софтуер, предоставен от ВСС, на случаен принцип. ПАК ще са тричленни, с председател и резервен член и би трябвало да приключват работата си в тримесеен срок. Като всеки член, участвал в изготвянето на атестация, ще получава възнаграждение. Неговият размер ще се определя ежегодно от Съдийската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.