Последни новини
Home / Законът / „Формални“ проблеми на върховния съд с ЕИСС, стартът е на 1 юни

„Формални“ проблеми на върховния съд с ЕИСС, стартът е на 1 юни

Defakto.bg

С въпроси по прословутата Единна информацонна система на съдилищата (ЕИСС) и подписката на над 560 магистрати срещу радикалния модел Лозан Панов занима кадровиците днес.

Председателят на ВКС заяви пред Пленума на съдебния съвет, че голяма част от поисканите от върховния съд корекции на ЕИСС се отказват от „Информационно обслужване“ на формално основание. В същото време системата отново ще заработи във всички съдилища на 1 май, а във ВКС – на 1 юни.

Ръководителят на проекта за ЕИСС от съвета Гергана Мутафова благодари на Панов, че е поставил темата. Но заяви  – заявките за корекции се връщат не „формално“, а защото „Информационно обслужване“ не трябва да изпада в ситуацията от м.г., когато различни съдилища са го засипвали с противоречиви искания и работата е била хаотична. В същото време страна по договора е ВСС, заявките трябва да минат оттам. Мутафова обаче благодари на работната група във ВКС за активността, а миналата седмица имало среща с „Информационно обслужване“ и се разбрали.

Другият въпрос бе за подписката на съдиите срещу модел 4, за която във вторник се разбра, че не е стигнала до членовете на Съдийската колегия, но в края на деня бе открита,  пренасочена към Съвета по партньорство.

Панов заяви, че е добре с възраженията на над 560-те съдии да се запознаят всички членове на ВСС, тъй като решението за избора на модел 4 бе на Пленума на съвета. Реакции нямаше.

Във вторник обръщението на магистратите все пак  е било раздадено на членовете на СК.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.