Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ивайло Данов се впуска в надпревата за председател на Висшия адвокатски съвет

Адвокат Ивайло Данов се впуска в надпревата за председател на Висшия адвокатски съвет

Defakto.bg
Ивайло Данов

Доскорошният председател на Софийска адвокатска колегия  Ивайло Данов обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет.  Той е четвъртия адвокат, който се включва в надпревата за най – висшия орган на адвокатурата.  Досега са известни кандидатурите на столичните адвокати Ивайло Дерменджиев и Райна Аврамова, както и на председателя на Пловдивския  адвокатски съвет Иван Демерждиев. 

Ивайло Данов е  завършил  юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1992 г.  През същата година е вписан като  адвокат в регистрите на САК. През 2012 г. е избран за избран за заместник-председател на Софийския адвокатски съвет, а през 2017 г. за Председател на САК.  Данов е вписан  като арбитър в Търговския арбитражен съд при Националната юридическа фондация и  Арбитражния съд при Европейската юридическа палата.

Той е   управляващ съдружник в адвокатско съдружие „Данов, Величков и партньори”.

Като адвокат Данов предоставя  правна помощ по граждански, административни и наказателни дела.  Данов е  един от първите медиатори-доброволци към Центъра за спогодби и медиация при СРС и СГС от създаването му и до сега. Специализирал е в  областта на защита на човешките права.

От  сайта му,  научаваме че владее писмено и говоримо английски и руски език. Член е и на сдружение „Общество на испаноговорящите адвокати” – ползва испански език.

През 2014 г. е  избран за Председател на сдружение „Общество на рускоговорящите адвокати”.В  обръщение към адвокатската гилдия  Ивайло Данов казва:

Висшият адвокатски съвет не трябва да е оръжие на корпоративни интереси

 В професионалната си кариера съм бил само адвокат и имам близо три десетилетия практика зад гърба си.  Моята професионална автобиография можете да видите тук. Винаги съм имал вътрешната потребност да работя за нашите общи професионални каузи. Това съм го правил като  заместник-председател (2012г.-2014г.) и като председател (2017г.-2021г.) на Софийската адвокатска колегия. Тези два мандата ми дадоха необходимия опит и твърдя, че познавам отлично проблемите на българската адвокатура. Доказал съм, че отстоявам идеите, в които вярвам, умея да работя в екип и уважавам чуждото мнение и разумните аргументи дори на опонентите си. Уверен съм, че мога да се справя с тази отговорност и затова се кандидатирам за Председател на Висшия адвокатски съвет.

От опит зная, че на тази позиция трябва много да се работи. Тя не е между другото, не е за обогатяване на биографията. Тя изисква посвещаване и е за хора, които от сутрин до вечер ще се занимават с проблемите на колегите, които, както знаете са много и от най-различно естество.  Мисля, че с досегашната си дейност съм доказал, че мога да се отдавам стопроцентово за защита на дадена кауза, а за мен адвокатурата е  висша кауза. Доказателство за това е фактът, че през мандата на предишния Софийски адвокатски съвет ние заедно успяхме да обединим Софийската адвокатска колегия след период на двегодишно противопоставяне и съветът постигна сериозни успехи в дейността по повишаване на професионалната квалификация, в социалната и международната дейности.

Професионалните ми разбирания са, че като модел на управление Висшият адвокатски съвет не трябва да се превръща в „Еднолично ООД“ или в „Клуб за избрани“. Висшият орган на адвокатурата не трябва да бъде оръжие на корпоративни интереси. По тази причина – декларирам, че ще работя с всички колеги в цялата страна и ще се вслушвам в мненията им. Ще направя необходимото за това всеки адвокат да участва равноправно в живота на адвокатурата. За мен едновременното  участие на самостоятелно практикуващи колеги и тези от формални и неформални сдружения е ключово за легитимността на съвета.

Едно от нещата, за които още на първото заседание на новоизбрания Висш адвокатски съвет ще настоявам, е двойно намаляване на членския внос. Времената са трудни за всички. Знам, че има идеи в обратната посока – за многократно увеличаване на всички вноски, което би поставило в неравностойно положение мнозина. Ако бъда избран – няма да допусна подобно нещо.

В диалог с колегите и непреклонно пред лица и институции, чиито решения засягат нашата професионална общност, ще отстоявам нейните интереси. Трябва незабавно да се спре използването на най-висшия орган на адвокатурата за прокарване на лобистки бизнес интереси.  Това подхранва негативното отношение към нашата професионална общност. В същото време няма да пожаля сили, за да успеем да решим отлагани с години задачи, които имат пряко отношение към професионалния ни живот. Например приоритетно да бъде приет нов Закон за адвокатурата и да бъдат променени процесуалните закони и ЗДДФЛ, като процентът на нормативно признатите разходи се увеличи от 25% на 40 % за адвокатите, да бъде актуализирана методиката на оценяване на адвокатския труд при осъществяване на правна помощ по реда на ЗПП, както и предвидените в Наредбата за заплащане на правната помощ размери на възнагражденията. Естествено, за постигането на тези цели ще разчитам на всички вас. Защото нашето дело е благородно, справедливо и най-вече – общо.

Най-нормалното нещо, след като се представям пред вас, е да имам и управленска програма, която своевременно ще бъде представена. Гарантирам лично, че тя е реална и изпълнима и няма да се отклоня от нея.

Уважаеми колеги,

Ние сме адвокати, а не политици. Моето разбиране е, че в тези дни преди изборите за висшите органи на адвокатурата трябва да има състезание на идеи, а не размяна на компромати. Нашата професия е благородна и почтена. Вярвам, че този избор ще докаже   твърдението ми за пореден път. Ние не бива да вкарваме в предизборната си борба клюки, интриги, недоказани твърдения, пошли внушения и лични обвинения към опонентите си. Като кандидат в тези избори, аз декларирам, че няма да използвам подобни методи, които нямат нищо общо с работата на адвокатурата  и  на Висшия адвокатски съвет. Влизам в предизборната надпревара с чиста съвест, открито лице, ясна визия и готовност да вложа всичко от себе си за постигане на важните за Адвокатурата цели.

Нека този, който спечели доверието ви, е този, който с действията си Ви е убедил, че ще работи в полза на адвокатурата!

Вярвам, че във висшите ни органи ще изберете личности, които ще работят за всички адвокати – честно, отговорно и достойно!

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.