Последни новини
Home / Законът / ВАС няма да сезира Конституционния съд по жалби срещу резултатите от изборите. И още.

ВАС няма да сезира Конституционния съд по жалби срещу резултатите от изборите. И още.

Defakto.bg

 

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие да не сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите за народни представители, проведени на 4 април 2021 г. , съобщава  ВАС.  Върховните съдии са приели и  становища по три дела пред Конституционния съд.  Те са категорични,  че е недопустимо парламентът да промения закони преди тяхното публикуване в „Държавен вестник“ , а   т.нар. „кариерните бонуси“ и разпоредбите за  „специалния“ по разследването на Главния  са  противоконституционни.

Оспорванията бяха подадени пред ВАС от ПП „ВМРО – Българско национално движение“, партия Българско национално обединение – БНО, „Български съюз за директна демокрация“,  от „БСП за България“, както и от няколко физически лица, сред които и избраната за депутат от 03 МИР Варна Стела Николова.

Пленумът на съдиите от ВАС е приел становище, че е недопустимо Народното събрание да изменя текстове от закони преди тяхното обнародване в „Държавен вестник“. Становището е по конституционно дело № 3/2021 г. То е образувано по искане на президента на Република българия за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Върховните съдии  също са се обединили около становището,  че така наречените кариерни бонуси на членове на Висшия съдебен съвет и на неговия инспекторат са противоконституционни. Становището на ВАС е по конституционно дело № 15/2020 г. То е образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт (Обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. доп. ДВ, бр. 86 от 06.10.2020 г.) в частите, предвиждащи при изтичане или предсрочно прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет, на главния инспектор и на инспекторите от инспектората към ВСС, същите да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им длъжност в органите на съдебната власт, както и в частите им, предвиждащи възстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Третото становище, гласувано от пленума на съдиите от ВАС днес е във връзка с конституционно дело № 4/2021 г., образувано по искане на президента на РБ за установяване на противоконституционност на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-процесуалния кодекс и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт.  Оспорените разпоредби въведоха фигурата на т.нар. „надглавен“  прокурор, който да разледва Главния. Върховните съдии са приели, че текстовете са противоконституционни.

Пленумът е приел единодушно доклада за дейността на ВАС за 2020 година.

Общото събрание на съдиите от ВАС, проведено също днес разгледа и тълкувателни дела – №1 , № 3, № 6 и № 8 – всички образувани през 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.