Последни новини
Home / Законът / ВАС няма да сезира Конституционния съд по жалби срещу резултатите от изборите. И още.

ВАС няма да сезира Конституционния съд по жалби срещу резултатите от изборите. И още.

Defakto.bg

 

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно прие да не сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите за народни представители, проведени на 4 април 2021 г. , съобщава  ВАС.  Върховните съдии са приели и  становища по три дела пред Конституционния съд.  Те са категорични,  че е недопустимо парламентът да промения закони преди тяхното публикуване в „Държавен вестник“ , а   т.нар. „кариерните бонуси“ и разпоредбите за  „специалния“ по разследването на Главния  са  противоконституционни.

Оспорванията бяха подадени пред ВАС от ПП „ВМРО – Българско национално движение“, партия Българско национално обединение – БНО, „Български съюз за директна демокрация“,  от „БСП за България“, както и от няколко физически лица, сред които и избраната за депутат от 03 МИР Варна Стела Николова.

Пленумът на съдиите от ВАС е приел становище, че е недопустимо Народното събрание да изменя текстове от закони преди тяхното обнародване в „Държавен вестник“. Становището е по конституционно дело № 3/2021 г. То е образувано по искане на президента на Република българия за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Върховните съдии  също са се обединили около становището,  че така наречените кариерни бонуси на членове на Висшия съдебен съвет и на неговия инспекторат са противоконституционни. Становището на ВАС е по конституционно дело № 15/2020 г. То е образувано по искане на пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на чл. 28 и чл. 50 от Закона за съдебната власт (Обн. ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. доп. ДВ, бр. 86 от 06.10.2020 г.) в частите, предвиждащи при изтичане или предсрочно прекратяване на мандата на изборен член на Висшия съдебен съвет, на главния инспектор и на инспекторите от инспектората към ВСС, същите да могат да бъдат назначени (възстановени) на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им длъжност в органите на съдебната власт, както и в частите им, предвиждащи възстановяването им на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Третото становище, гласувано от пленума на съдиите от ВАС днес е във връзка с конституционно дело № 4/2021 г., образувано по искане на президента на РБ за установяване на противоконституционност на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от Наказателно-процесуалния кодекс и чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт.  Оспорените разпоредби въведоха фигурата на т.нар. „надглавен“  прокурор, който да разледва Главния. Върховните съдии са приели, че текстовете са противоконституционни.

Пленумът е приел единодушно доклада за дейността на ВАС за 2020 година.

Общото събрание на съдиите от ВАС, проведено също днес разгледа и тълкувателни дела – №1 , № 3, № 6 и № 8 – всички образувани през 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата с държавния печат указа на президента за  обнародване в …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.