Последни новини
Home / Законът / Проект : „Държавен вестник“ да открие секция „Консолидирани версии“ на всички нормативните актове

Проект : „Държавен вестник“ да открие секция „Консолидирани версии“ на всички нормативните актове

Defakto.bg
Антоанета Цонева и Христо Иванов, депутати на „Демократична България“ в пленарна зала на 45-то НС

На интернет страницата на „Държавен вестник“ да се  поддържа секция „Консолидирани версии“ на всички нормативни актове, които са в сила в Република България.  На нея се публикуват актуалните консолидирани версии на нормативните актове с възможност за справка за съдържанието на съответния акт към избран от потребителя минал момент. Това  предлага законопроект за изменение и допълнениена Закона за „Държавен вестник“, внесен в НС, за да бъде  улеснено информирането на гражданите, юридически лица, НПО и др. за актуалното състояние на приложимите правни норми. Проектът носи подписите на Антоанета Цонева, Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев, Христо Иванов и др. Вносителите предлагат  промените да влязат в сила на 1.06.2021 г., а  до 31.12.2021 г. на интернет страницата на „Държавен вестник“  бъдат публикувани консолидираните версии на всички нормативни актове в сила до първи юни т.г.

При несъответствие между текста на нормативния акт, обнародван в „Държавен вестник“ и консолидираната му версия, публикувана на интернет страницата на „Държавен вестник”, правно валиден е текстът на обнародвания нормативен акт, е записано в  законопроекта

„Всички изменения и допълнения на нормативните актове в Република България се публикуват в „Държавен вестник“  без да е видна тяхната систематична връзка с останалите разпоредби, които допълват или изменят. Така, единствено на базата на публикуваното в „Държавен вестник“ гражданите и юридическите лица, администрацията, медии медиите както и останалите субекти на правото, се затрудняват да установят обвързващите ги правни норми. Това пречи на упражняването на техните права и на изпълнението на техните задължения“, посочват в  мотивите си   вносителите.

Те напомнят,  че консолидирани версии на нормативни актове могат да бъдат намерени в платени правноинформационни системи или свободно в интернет. Но те са  са „частни” кодификации, зад които не стои Народното събрание. За изпълнение на мярката има предвидено европейско финансиране, като Актуализираната пътна карта предвижда реализацията й в периода 2019-2023 г., Депутатите заявяват, че наред с улеснение за субектите на правото, промените ще съответстват на европейските стандарти за прозрачност и яснота на законодателния процес.

Като една от причините за недоволство от работата на 44то Народно събрание, Съюзът на юристите в България в началото на годината посочи   липсата на консолидирано законодателство.“ За 4 години НС не намери време и сили да изпълни решение на Бюрото на Великото народно събрание от 15.05.1991 г. и вече сме единствената страна в Европейския съюз (ЕС) без консолидирано законодателство!“, отбеляза  председателят на СЮБ  Владислав Славов  в обръщение към политиците  по повод изтичащия мандат на 44-то НС.

 

Проектът:

 

Закон за изменение и допълнение на Закона за „Държавен вестник“

Обн. ДВ. бр.89 от 6 Октомври 1995г., попр. ДВ. бр.92 от 17 Октомври 1995г., доп. ДВ. бр. 123 от 22 Декември 1997г., изм. ДВ. бр.56 от 22 Юни 1999г., изм. ДВ. 6p.l от 4 Януари 2000г., изм. ДВ. бр.97 от 13 Ноември 2001 г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 2003г., изм. ДВ. бр.42 от 9 Май 2003г., изм. ДВ. 6p.31 от 8 Април 2005г., изм. ДВ. бр.З6 от 2 Май 2006г., изм. ДВ. бр. 16 от 15 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.110 от 30 Декември 2008г., изм. ДВ. 6p.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр. 13 от 16 Февруари 201 бг., изм. ДВ. бр.96 от 1 Декември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.40 от 15 Май 2018г.

  1. В чл. 6, се създават нови ал. 2-4:

„(2) На интернет страницата на „Държавен вестник“ се поддържа секция „Консолидирани версии“ на всички нормативни актове, които са в сила в Република България. На нея се публикуват актуалните консолидирани версии на нормативните актове с възможност за справка за съдържанието на съответния акт към избран от потребителя минал момент.

(З) При несъответствие между текста на нормативния акт, обнародван в „Държавен вестник“ и консолидираната му версия, публикувана на интернет страницата на „Държавен вестник”, правно валиден е текстът на обнародвания нормативен акт.

(4) Консолидираните версии на нормативните актове се публикуват на интернет страницата на „Държавен вестник“ в срок до две седмици от обнародване на съответното изменение или допълнение.”

Преходни разпоредби

р. Законът влиза в сила на 1.06.2021г.

  1. Консолидираните версии на всички нормативни актове в сила до 01.06.2021 г. се публикуват на интернет страницата на „Държавен вестник“ до 31.12.2021 г.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.