Последни новини
Home / Законът / С (почти) пълно единодушие: Изборните промени на ИТН приети на първо четене

С (почти) пълно единодушие: Изборните промени на ИТН приети на първо четене

Defakto.bg

ГЕРБ „погледна в бездната“ и подкрепи всички проекти

С почти пълно единодушие – 210 „за“ и 1 „въздържал се“ (подкрепата стана 210 „за“ с онлайн вот, в зала бяха 209) проектът на „Има такъв народ“ за Изборния кодекс бяха приети на първо четене. Първоначално единодушието бе пълно – 212 „за“, но ГЕРБ поискаха прегласуване и се опитаха да са иронични – да можел и лидерът на ИТН Слави Трифонов да се влючи в подкрепата му, онлайн.

След прегласуване, срокът за предложения за второ четене бе съкратен на три дни.

Останалите пет проекта бяха отхвърлени, най-силен отпор беляза този на ГЕРБ – за мажоритарна система. Бившите управляващи пък обявиха, че ще подкрепят всички изменения, за да се види „бездната“.

Първото гласуване на изборните изменения  бе ознаменувано с нападки, „простички обяснения“, както и с начертаване на два варианта – ако има предсрочни избори и ако няма. Плюс нажежени страсти.

Както е известно, правната комисия одобри само един от общо шестте проекта – този на „Има такъв народ“ (ИТН). Останалите бяха на „Демократична България“ (ДБ) , на „Изправи се! Мутри вън“ (ИМВ) и та ГЕРБ.

Πeттe пpoeĸтa, бeз тoзи нa ГEPБ, cи пpиличaxa пo oтмянaтa нa oгpaничeниятa зa глacyвaнe зaд гpaницa, cъздaвaнe нa избиpaтeлeн paйoн “чyжбинa”, изpичнo въвeждaнe нa видeoнaблюдeниeтo пpи пpeбpoявaнeтo нa peзyлтaтитe, нoвa чиcлeнocт и фopмиpaнe нa ЦИK, paзпycĸaнe нa дeйcтвaщaтa ĸoмиcия и избop нa нoвa. Kaĸтo и зacилвaнe нa мaшиннoтo глacyвaнe. Имaшe вapиaции зa eлeĸтpoннo диcтaнциoннo глacyвaнe и вoт пo пoщaтa.

ГЕРБ се занимава само с въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Приетият пpoeĸт нa ИTH пpeдвиждa дa нямa oгpaничeния зa ceĸциитe в чyжбинa и paзлиĸa мeждy дъpжaвитe oт EC и извън EC. Kaтo нa бaзaтa нa зaявлeниятa ЦИK дa oпpeдeля бpoя нa ceĸциитe, бeз пoвтopни зaявлeния. Дa имa oтдeлeн избиpaтeлeн paйoн “извън cтpaнaтa” – последното е с отлагателно условие.

Дa oтпaднe диcбaлaнcът нa мaндaтитe в избиpaтeлнитe paйoни в cтpaнaтa, дa oтпaднe изиcĸвaнeтo вceĸи дa имa минимyм 4 мaндaтa, бpoят им дa зaвиcи oт нaceлeниeтo, нo cлeд извъpшвaнeтo нa пpeбpoявaнeтo пpeз тaзи гoдинa.  Тогава да има прерайониране, за осигуряване на еднаква тежест на подадените гласове.

Изцялo мaшиннo глacyвaнe в cтpaнaтa в големите секции и в чyжбинa, c изĸлючeниятa зa бoлницитe, дoмoвe, ĸopaби, пoдвижнитe ceĸции. Bъвeждaнe нa eĸcпepимeнтaлнo диcтaнциoннo eлeĸтpoннo глacyвaнe зa пpeзидeнтcĸитe избopи, peaлнo зa избopитe зa Eвpoпapлaмeнт.

Bидeoизлъчвaнe и зacнeмaнe в избиpaтeлнитe ceĸции, ĸaĸтo и пpи пpexвъpлянeтo нa инфopмaциятa в изчиcлитeлния цeнтъp.

Решенията на ЦИК извън изрично посочените, също да подлежат на обжалване в кратките срокове, за да се произнася съдът преди изборите, после е безсмислено.

Cмянa нa ЦИK, ĸoятo в пepcпeĸтивa дa cтaнe ĸoмпaĸтeн пpoфecиoнaлeн opгaн – нo зaceгa пpeдлaгaт 15 члeнoвe, пpeмaxвaнe нa ĸвoтaтa зa пpeдcтaвитeлcтвo в Eвpoпapлaмeнтa.  Публични консултации и публична процедура

Πpoeĸтът  тyĸ.

В последвалия дебат председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов обяви визията им – ако има предсрочни избори, за които вероятността е „огромна“, за тях няма да има мажоритарен вот. Ако се формира правителство и този парламент продължи – въвеждат мажоритарната система за следващия парламентарен вот.

Мажоритарната система, честните избори, двата варианта и „безстрашията“

В пленарна зала се повтори противостоянето ГЕРБ-ИТН по темата „мажоритарна система“ от правната комисия, но в остър вариант и с нови оратори. После се появи лайтмотив „кого е страх“ и бившите управляващи се обявиха за безстрашни.

По темата се изявиха включително бившата председателка на парламента Цвета Караянчева и бившата министъра на туризма Николина Ангелкова.

Председателят на НС Ива Митева

След първите обвинения, че са влезли в парламента с обещания за мажоритарни избори, а сега се отказват, настоящата председателка на НС Ива Митева отговори:

„От името на ИТН заявявам, че ние сме за мажоритарни избори, но не екпресно за една нощ!“

Тя сериозно критикува проекта на ГЕРБ и предположи: „Хвърлили сте зарчето, колеги, и сте определили броя на изборните райони! Какви многомандатни изборни райони има в една мажоритална система?! Какво става с депутат, избран за министър?“ Заключи – налице е непознаване на изборната система като цяло и на международните стандарти.

Скочи Цвета Караянчева (ГЕРБ):

Караянчева и групата на ГЕРБ

„Оставам с впечатлението, че през 2017 г. ние от ГЕРБ сме искали референдума за мажоритарната система! Ние също четем, макар че някои се опитват да кажат, че не четем толкова много. Намерихме в сайта на „Шоуто на Слави“ готово райониране и на второ четене ще го входираме. Народът трябва да знае кой бяга от отговорност и лъже, само за да седне на депутатските банки. На първо четене е само философията на закона, за второ четене подробно ще разпишем„. (За първо четене, по Конституция, се предлага готов законопроект, за второ четене той може само да търпи редакции. Друг е въпросът за наложената законотворческа технология, особено в 44-о НС).

Николина Ангелкова (ГЕРБ):

„Да, законите трябва да бъдат много добре обмислени и подложени на обществена дискусия. Но референдумът на г-н Слави Трифонов беше в края на 2016. Сега от вас се иска да носите отговорност, имахте 4 години да обмислите проект, а вие внасяте ЗИД, в който няма и една дума за мажоритарна избирателна система. Защо ви е страх от мажоритарен вот, а се оправдавате с липса на време?“

Ива Митева (ИТН):

„Ако сте чели международните стандарти, ясно се казва кои промени не могат да се правят 6 месеца преди вот, категорична препоръка е промяна на изборните системи да не се прилага за предстоящи парламентарни избори. Ние на популизъм няма да се поддаваме! А и да напомня – след референдума ГЕРБ се опита да внесе две решения, които неясно къде изчезнаха, после един проект, за който се знаеше, че няма да мине, така че за популизма не на нас. А и сами гласувахте срещу предложението си за изборен район „чужбина“. Сега ще запишем в преходните разпоредби, че пропорционалната система ще е факт до следващите парламентарни избори“.

Тошко Йорданов (ИТН):

Тошко Йорданов

Ще говоря пределно простичко, за да ме разберете в средната част на залата. Да, ние инициирахме референдум за промяна на избирателната система, да, той беше успешен, да в пленарна зала му разказаха играта, да, създадохме партия ИТН с цел мажоритарна система, намаляване на партийната субсидия, електронно гласуваме. Искаме да питаме хората за намаляване на депутатите, искаме хората да избират пряко полицейските началници, за част от тези неща трябва да ги питаме. (Тук имаше реплика за онова нещо президента, който ги спря пред КС). Няма да правим коалиция с партиите на статуквото, ДБ са категорично против мажоритарната система. Или този парламент отива на предсрочни избори или ще има някакъв живот. Вероятността от предсрочни избори е огромна, ако има предсрочни избори и се отиде на тях с вашия ненормален ИК, трябва да има поправен ИК, така че да изборите да са  максимално честни. Ако този парламент има дълъг живот спокойно говорим за мажоритална система. Подхождаме практично. Разбирам, че за вас (към ГЕРБ) е по-добре година и половина да обсъждаме някаква мажоритарна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате в парламента. Нямаме намерение да ви даваме такова време“.

След изява на Росица Кирова (ГЕРБ), заявила, че е била сред събиралите подписи за референдума, Йорданов й благодари, че сега е при ГЕРБ, не при тях. И: „Само да ви кажа, че имате човек, който според колегите от „Бивол”, е съдружник с косовски наркобос. Честито, хора, да ви е жива и здрава!“

Кирова обяви, че ще го съди.

Последва почивка.

След нея почнаха разговори за „страха“.

Радомир Чолаков (ГЕРБ) заговори за притесненията и страха си от въвеждане на пощенско, елетронно и прочие гласувания.

Антоанета Цонева (ДБ) репликира: „Изборен кодекс не се прави със трах, а вие се отказахте от елетронното дистанционно гласуване, когато бяхте на власт“.

Радомир Чолаков отвърна: „Ще подкрепим всички проекти, за да погледнем в бездната. ПГ на ГЕРБ не я е страх!“

ДПС и БСП повториха позицията си от правната комисия – ще подкрепят един проект, не приемат всички идеи и ще дадат предложения за второ четене.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.