Последни новини
Home / Законът / Адв. Ивайло Дерменджиев: Некоректно е да се лепят етикети на адвокатите, по света те са институция

Адв. Ивайло Дерменджиев: Некоректно е да се лепят етикети на адвокатите, по света те са институция

Defakto.bg
Адв. Ивайло Дерменджиев

Свободната интерпретация на Бойко Борисов, че в парламента „мутрите са си вкарали адвокати,  които сутрин ще  ходят по големите си кантори, а следобед ще привикват главния прокурор и „ върховни съдия“ да ги мачкат и да им се отчитат на какъв етап са техните дела“,  бе определена от адвокат Ивайло Дерменджиев като некоректна.  „Това е плод на политическо говорене заради острата политическита конюнктура  в момента“,  коментира той в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Да се лепят етикети, е некоректно, защото в край сметка кой какъв е, казва само съдът, докато всички ние, адвокати и прокурори сме  равнопоставени страни в наказателния процес“, напомни учебникарските правила адвокатът.

Без да се занимава повече с мислите на Борисов, той заяви, че:   „Адвокатурата не е случаен субект, тя е закрепена в конституцията, за да защитава правата и законните интереси на гражданите. Прокуратурата представлява  държавното обвинение и го повдига. Да се делят адвокатите на „добри“ и „лоши“ , които защитават престъпници, е безпредметно, защото всички граждани са равни пред закона, според Конституцията.

Дерменджиев обърна внимание, че  прокурорът и адвокатът в съдебния процес  са равнопоставени, но „прокуратурата е винаги една крачка напред“. Даде пример с дългогодишните борби прокурорите, които седяха на масата до съдията, да слязат и заемат място до адвокатите в съдебната зала. На битово и организационно прокуратурата също има предимство пред адвоката, каза Дерменджиев.  Кабинетите им са в съдебните палати, по-лесно се запознават с делата, докато адвокатите чакат пред  залите. В този чисто административен смисъл не бих казал, че има равнопоставеност между  прокурора и адвоката, заключи той.

Ако в миналия парламент имаше повече квалифицирани адвокати, едва ли би се утвърдила практиката на промени в законите през преходни и заключителни  разпоредби, която от изключение се превърна в правило, отбеляза Дерменджиев.

Даде пример с американския конгрес, в който 40 процената от конгресмените са адвокати, а в някои времена на усилено законотворчество – 80%. Адвокатите с експертиза, които познават добре законите в парламентите на Германия и Франция са между  20 и 30 % , заяни той. От  личен опит сподели, че „в тези държави на адвоката се гледа като на институция“. „В  България  не е така, но вина за това в известна степен носят самите адвокати, защото не са достатъчно активни и не правят достатъчно, за да ги уважава обществото, заяви Дерменджиев. Той смята, че в състава на ВСС задължително трябва  да има квота и за адвокатското съсловие.

Припомни още, че на старата му адвокатска карта е  пишело: „На адвоката се дължи уважение като на съдия!“ И сега това е записано в закона, но на практика нещата не стоят точно така“, заключи Дерменджиев. Той е един от четиримата ( досега) кандидати за председател на Висшия адвокатски съвет.

Със сигурност чувството за справедливост у хората у нас е по-ниско, отколкото в другите страни. Не казвам, че съдебната системата е по-лоша, тя не е лоша по самия си характер. Но все пак е далеч от добрите световни практики“, отбеляза адвокатът.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.