Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на САК не прие отчета за дейността и изпълнението на бюджета на предния съвет

Общото събрание на САК не прие отчета за дейността и изпълнението на бюджета на предния съвет

Defakto.bg

Ще продават служебния „Ягуар“, отказаха безлихвен заем на Осигурителна каса „Адвокат“

Няколко решения взе Общото събрание на софийските адвокати, като най-очакваното бе за дейността и изпълнението на бюджета за м.г.  – те не бяха приети. Страстите възбуди и тежкото състояние и дефицит в Осигурителна каса „Адвокат“, довели до публични изпълнения срещу защитници, изрядни платци на осигуровки и членски внос.

Извън това събранието гласува решения за публичност на заседанията на САС, регистър на дисциплинарните актове, на решенията на съвета. Те ще са достъпни за защитниците, без нарушаване сигурността на личните данни.

Почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите (по тяхното определение) колеги в пандемичната 2020-а, сред които бе и един от бившите председатели Петър Китанов. Създадоха награда на името на адвокат Михо Радойнов.

Голяма част от тези предложения бяха направени от адвокати.

Ставащото в колегията е и обществено важно, в нея влизат над 6 хиляди защитници, на които разчитаме да бранят правата ни.

Очаквано, днес имаше сблъсък в залата. След встъпването си в длъжност новият съвет установи 241 552 лева бюджетен дефицит и обяви, че ще възложи финансова ревизия за пет години. Днес отчетът за дейността на стария съвет, по всяко едно от правомощията му,  бе прочетен от новия председател Стефан Марчев, тъй като е принудено изготвен от новия съвет.  Отчетът е критичен, включително за непрозрачност на управлението, липса на същинско счетоводство, неясни разходи и др.

Ивайло Данов

Доскорошният председател Ивайло  Данов бе в залата и обяви, че отчетът е тенденциозен.  Започна актуално иронично – има проблеми с менискуса и му е препоръчана операция, но е решил да я отложи и да присъства на събранието. После каза, че едва вчера е прочел изпратената му по имейл покана да изготви отчета за 2020-а. Обяви, че при встъпването в длъжност на новия съвет им е предадена цялата документация, а приемането по опис е траяло 8 часа. Обвини: „За първи път в историята на САК в нея се влезе като в търговско дружество, неколегиално, неетично“. Изводът му бе: „Отчетът е тендециозно поднесен, за да бъда публично очернен и едва ли не представен като мошеник.  Не съм взел нито една стотинка, нито един бонбон, нито една ядка неправомерно. Цялата ми дейност е публична, информация за нея редовно беше публикувана. Направих всичко възможно да постигна обединение в този съвет, който след изборите беше вътрешно разделен. Кандидат съм за председател на ВАдС, срещу мен беше оказан силен натиск чрез очерняне, пошли игри и интриги“.

Стефан Марчев

Стефан Марчев отвърна, че новият екип е излагал само факти и няма да си позволи квалификации. Напомни за предстоящата ревизия, която „добросъвестно ще възложим на публично избрана счетоводна фирма“. А с решенията на САС от 19 март насам може да се запознае всеки, публикувани са до едно. Завърши: „Иначе искам да пожелая на колегата Данов успех в битката му ВАдС“.

Зам.-председателят Жана Кисьова увери: Няма никаква злонамереност от наша страна, нито предизборна кампания.

Залата реагира нееднозначно – от упреци за дребнави критики към изключително успешен мандат до питания за заплатата на шофьора, харчовете за почивна база „Лозенец“ и др. Адвокати призоваха „да изоставим стила „танц със саби“ от Хачатурян, наследихме тежки проблеми, да ги решаваме“.

Емил Георгиев от ОСА напомни: „Фактите нямат отношение към чувствата, когато те са нелицеприятни, не означава, че са налице лични нападки“.

Обстановката се умиротвори. Ивайло Данов обясни, че дефицитът се дължи на тежката пандемична година, през която е имало и социални мерки като освобождаване от членски внос към САК за три месеца. Призова „да се обединим около защитата на общите ни професионални интереси“.

Жана Кисьова реагира: „Дебело сме подчертали, че има намаляване на приходите по обективни причини. Но становището ни, на САС, е да не се приема отчетът, защото когато намалеят приходите, трябва си намалим и разходите“.

Резултатът: Общото събрание не прие отчета със 128 „за“, 46 „против“ и 24 „въздържали се“.

Драматично протече дебатът за Осигурителна каса „Адвокат“ (за състоянието й тук). Новият управител адвокат Валентина Адиркова представи картината и направеното в последния месец, като в отчета й имаше и предложение  колегията да отпусне на касата безлихвен заем от 75 000 лева за срок от 3 години в знак на съпричастност към 1332-мата адвокати-членове, които не носят вина за критичната ситуация.

Пред събранието защитници разказаха как са били преследвани включително от публични изпълнители, имаше информация за бременни, които не могат да излязат в отпуск по майчинство заради неиздължени от ОК „Адвокат“ осигуровки и др. В същото време е поискана спешна ревизия от НАП и е започната работа по оздравителен план.

Повечето от изказалите се обаче бяха категорични –  тази каса се е превърнала в „дойна крава за шепа адвокати от САК“ (Велислав Величков за онези, които са вземали заплати на трудов договор, макар да е забранено по закон, та и бонуси), без оздравителен план и гаранции заем не може да се отпуска, защото няма и да бъде върнат и т.н.

С 11 „за“, 118 „против“ и 7 „въздържали се“ безлихвеният заем бе отказан. В отделно решение колегията прие след ревизията на НАП да бъде информирана за констатациите и да се търси отговорност от виновните.

В новия бюджет на САК за тази година пък бе заложено двойно увеличение на цените за адвокати в почивната им станция на морето в Лозенец, за да могат да се покриват разходите по нея.

На продан ще бъде изложен и прословутият служебен „Ягуар“ с регистрационен номер САК 01 САС, купен преди години от тогавашен председател, не веднъж и дваж ставал обекти на публичен интерес и ирония.  После може  да се вземе на лизинг икономичен нов служебен автомобил.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.