Последни новини
Home / Законът / Позиция на столичните адвокати: Твърдения, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ е безогледно посегателство срещу професията и правовата държава

Позиция на столичните адвокати: Твърдения, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ е безогледно посегателство срещу професията и правовата държава

Defakto.bg

Защитниците  се противопоставиха и на привикването на председателите на ВКС и ВАС на три месеца в парламента, противоконституционно е

Адвокатите от цялата страна изразиха възмущение от обидното отношение на Б. Борисов към професията им

Две знакови послания отправиха столичните адвокати на днешното Общо събрание на колегията. Те са в отговор на събития, „които поставят под въпрос върховенството на правото“, а в подобни ситуации адвокатурата не може да остане безучастна и трябва да говори силно, ясно и високо, обявиха от новия съвет.

В изчетено отворено писмо, подготвено от Софийски адвокатски съвет и одобрено като позиция на цялата колегия, защитниците категорично се противопоставиха на „изказванията на политически ангажирани лица“, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ и чрез тях ще „мачкат“ върховете на съдебната власт и магистратите. Това е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура и правовата държава у нас, се казва в позицията на представителите на най-голямата колегия у нас. Която и напомни на автора на „обобщението“ , че не е отчел простия факт – адвокатите, поели мисията да са народни представители, са избрани от народа и не осъществяват адвокатски функции в парламента.

САК не назова политика, но той е известен – изявлението е на премиера в оставка Бойко Борисов, направено вчера от дома му в Банкя, след връщането на мандата от ГЕРБ.

Столичните защитници не приемат, като противоконституционно, и гласуваното в правилника на 45-о Народно събрание, че глaвният пpoĸypop и пpeдceдaтeлитe нa двете въpxoвни cъдилища щe бъдaт изcлyшвaни пpи пoĸaнa в пpaвнaтa ĸoмиcия нa пapлaмeнтa нa  вceĸи тpи мeceцa. Това е приемливо за главния прокурор, който оглавява държавното обвинение, но подобно задължение не може да се вменява на председателите на ВКС и на ВАС – съдилищата правораздават. За това Конституцията е предвидила, че освен годишния доклад за работата,  парламентът може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор по прилагането на закона. Но не е разписала това и за председателите на върховните съдилища.

Днешното Общо събрание е първо за новото ръководство на САК, което встъпи в длъжност през март. Председател на адвокатския съвет е Стефан Марчев, зам.-председател Жана Кисьова. Тя изчете и позицията на адвокатите.

Днес защитниците трябва да изслушат и приемат (или не) отчетите на управителните органи за м.г. Ще изберат и 154 делегати за Общото събрание на адвокатурата, което в края на май ще избира нов Висш адвокатски съвет. Ако днес и утре няма избор, ще се гласува на 2 май.

Събранието се провежда присъствено (такъв е законът), но има и участия чрез пълномощни и онлайн.

Такива общи събрания провеждат всички колегии в страната.

Днес събранието в София започна с изчитането на поздравителни адреси от Лозан Панов и Георги Чолаков, видеообръщение от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, защитниците са поздравени и от председателя на СРС Александър Ангелов. Лично бе дошла зам.-омбудсманът и адвокат Елена Чернева. В посланието си председателят на ВКС Панов бе изтъкнал и че форумът дава на столичните защитници възможност чрез новоизбрания съвет да се обърнат към гражданите и да посочат открито проблемите със състоянието на правата на човека у нас.

Пред колегите си застана и председателят на ВАдС Ралица Негенцова. „Живеем в сложно време, в което има разделение, в което виждаме най-черните и най-лошите дни. Не можем да махнем с вълшебна пръчка и да преодолеем всичко, но има светлинка в тунела. Да се обединим, да преодолеем различията, дрязгите и да сме единни като професионална общност и да защитим интересите, за които сме се клели“, призова Негенцова.

Адвокатите от цялата страна възроптаха срещу непочтителното отношение  на Борисов към 14-хилядната адвокатска гилдията.

За пореден път Бойко Методиев Борисов си позволява да търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат публично. Подобно поведение е още по-възмутително, когато е демонстрирано от председател на основна политическа партия и министър-председател на България. Това е пряко посегателство върху основите на правовата държава и принципите, на които тя се основава, се казва в  декларация на  Благоевградската адвокатска колеигя.

Ние, адвокатите от Адвокатска колегия Благоевград, с настоящата декларация, като осъждаме остро изразената от министър-председателят в оставка позиция, призоваваме всички български политици да не търсят евтини политически дивиденти на гърба на българската адвокатура, която е конституционно закрепена като единствен защитник на правата и законните интереси на ВСИЧКИ български граждани„.

От Адвокатската колегия в Пловдив  изразиха възмущение от поведението на премиера в оставка към адвокатите и отбелязаха, че е недопустимо  лица, заемащи политически и държавни длъжности  да отъждествяват адвокатите с техните клиенти.

Подобен подход противоречи на разбирането за ролята на адвоката, залегнало в Правото на Европейския съюз, Конституцията на Република България и действащата в страната нормативна уредба. В множество позиции на Съвета на адвокатските дружества в Европа и останалите международни организации на адвокатите се приема, че адвокатът не може да бъде отъждествяван със своя клиент и по този начин да се засяга неговата независимост при упражняването на професията. Подобен подход подкопава устоите на правовата държава. Призоваваме Висшия адвокатски съвет да взема незабавни и категорични позиции при подобни прояви и опити за дискредитиране на адвокатската професия, които пряко засягат достойнството на колегите и авторитета на адвокатурата в обществото“, категорични са пловдивските адвокати.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.