Последни новини
Home / Законът / Позиция на столичните адвокати: Твърдения, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ е безогледно посегателство срещу професията и правовата държава

Позиция на столичните адвокати: Твърдения, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ е безогледно посегателство срещу професията и правовата държава

Defakto.bg

Защитниците  се противопоставиха и на привикването на председателите на ВКС и ВАС на три месеца в парламента, противоконституционно е

Адвокатите от цялата страна изразиха възмущение от обидното отношение на Б. Борисов към професията им

Две знакови послания отправиха столичните адвокати на днешното Общо събрание на колегията. Те са в отговор на събития, „които поставят под въпрос върховенството на правото“, а в подобни ситуации адвокатурата не може да остане безучастна и трябва да говори силно, ясно и високо, обявиха от новия съвет.

В изчетено отворено писмо, подготвено от Софийски адвокатски съвет и одобрено като позиция на цялата колегия, защитниците категорично се противопоставиха на „изказванията на политически ангажирани лица“, че „мутри си вкараха адвокати в парламента“ и чрез тях ще „мачкат“ върховете на съдебната власт и магистратите. Това е пряко и безогледно посегателство срещу цялата адвокатура и правовата държава у нас, се казва в позицията на представителите на най-голямата колегия у нас. Която и напомни на автора на „обобщението“ , че не е отчел простия факт – адвокатите, поели мисията да са народни представители, са избрани от народа и не осъществяват адвокатски функции в парламента.

САК не назова политика, но той е известен – изявлението е на премиера в оставка Бойко Борисов, направено вчера от дома му в Банкя, след връщането на мандата от ГЕРБ.

Столичните защитници не приемат, като противоконституционно, и гласуваното в правилника на 45-о Народно събрание, че глaвният пpoĸypop и пpeдceдaтeлитe нa двете въpxoвни cъдилища щe бъдaт изcлyшвaни пpи пoĸaнa в пpaвнaтa ĸoмиcия нa пapлaмeнтa нa  вceĸи тpи мeceцa. Това е приемливо за главния прокурор, който оглавява държавното обвинение, но подобно задължение не може да се вменява на председателите на ВКС и на ВАС – съдилищата правораздават. За това Конституцията е предвидила, че освен годишния доклад за работата,  парламентът може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор по прилагането на закона. Но не е разписала това и за председателите на върховните съдилища.

Днешното Общо събрание е първо за новото ръководство на САК, което встъпи в длъжност през март. Председател на адвокатския съвет е Стефан Марчев, зам.-председател Жана Кисьова. Тя изчете и позицията на адвокатите.

Днес защитниците трябва да изслушат и приемат (или не) отчетите на управителните органи за м.г. Ще изберат и 154 делегати за Общото събрание на адвокатурата, което в края на май ще избира нов Висш адвокатски съвет. Ако днес и утре няма избор, ще се гласува на 2 май.

Събранието се провежда присъствено (такъв е законът), но има и участия чрез пълномощни и онлайн.

Такива общи събрания провеждат всички колегии в страната.

Днес събранието в София започна с изчитането на поздравителни адреси от Лозан Панов и Георги Чолаков, видеообръщение от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, защитниците са поздравени и от председателя на СРС Александър Ангелов. Лично бе дошла зам.-омбудсманът и адвокат Елена Чернева. В посланието си председателят на ВКС Панов бе изтъкнал и че форумът дава на столичните защитници възможност чрез новоизбрания съвет да се обърнат към гражданите и да посочат открито проблемите със състоянието на правата на човека у нас.

Пред колегите си застана и председателят на ВАдС Ралица Негенцова. „Живеем в сложно време, в което има разделение, в което виждаме най-черните и най-лошите дни. Не можем да махнем с вълшебна пръчка и да преодолеем всичко, но има светлинка в тунела. Да се обединим, да преодолеем различията, дрязгите и да сме единни като професионална общност и да защитим интересите, за които сме се клели“, призова Негенцова.

Адвокатите от цялата страна възроптаха срещу непочтителното отношение  на Борисов към 14-хилядната адвокатска гилдията.

За пореден път Бойко Методиев Борисов си позволява да търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат публично. Подобно поведение е още по-възмутително, когато е демонстрирано от председател на основна политическа партия и министър-председател на България. Това е пряко посегателство върху основите на правовата държава и принципите, на които тя се основава, се казва в  декларация на  Благоевградската адвокатска колеигя.

Ние, адвокатите от Адвокатска колегия Благоевград, с настоящата декларация, като осъждаме остро изразената от министър-председателят в оставка позиция, призоваваме всички български политици да не търсят евтини политически дивиденти на гърба на българската адвокатура, която е конституционно закрепена като единствен защитник на правата и законните интереси на ВСИЧКИ български граждани„.

От Адвокатската колегия в Пловдив  изразиха възмущение от поведението на премиера в оставка към адвокатите и отбелязаха, че е недопустимо  лица, заемащи политически и държавни длъжности  да отъждествяват адвокатите с техните клиенти.

Подобен подход противоречи на разбирането за ролята на адвоката, залегнало в Правото на Европейския съюз, Конституцията на Република България и действащата в страната нормативна уредба. В множество позиции на Съвета на адвокатските дружества в Европа и останалите международни организации на адвокатите се приема, че адвокатът не може да бъде отъждествяван със своя клиент и по този начин да се засяга неговата независимост при упражняването на професията. Подобен подход подкопава устоите на правовата държава. Призоваваме Висшия адвокатски съвет да взема незабавни и категорични позиции при подобни прояви и опити за дискредитиране на адвокатската професия, които пряко засягат достойнството на колегите и авторитета на адвокатурата в обществото“, категорични са пловдивските адвокати.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.