Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет също остро осъди изказването на Борисов за „мутрите“ и „адвокатите“

Висшият адвокатски съвет също остро осъди изказването на Борисов за „мутрите“ и „адвокатите“

Defakto.bg

Подобна реторика на висши държавни чиновници подкопава доверието не само в адвокатурата, а в правовия ред

Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка – г-н Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални телевизии при обявяване на връщането на мандата за съставяне на правителство, той заявява, че „мутрите си вкараха адвокати в парламента“.

Това се заявява в позиция на ВАдС, публикувана днес.

В събота срещу изявлението на Борисов реагираха колегии на общите си събрания. В София защитниците обявиха, че подобни изказвания са безогледно посегателство срещу професията и правовата държава; в Благоевград – че за пореден път премиерът в оставка търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат; в Пловдив напомниха, че адвокатът не може да бъде отъждествяван с клиента и подобен подход руши устоите на върховенството на закона.

От Висшия адвокатски съвет днес заявяват:

„Това не е първото подобно изказване на г-н Борисов и на други лица, заемащи висши държави длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители, показват неуважение към принципите на Конституцията и закона.

Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.

Висшият адвокатски съвет напомня, че отъждествяването на адвоката с неговия клиент е абсолютно недопустимо. Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред.

Представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти не бива да забравят, че тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Share

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.