Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет също остро осъди изказването на Борисов за „мутрите“ и „адвокатите“

Висшият адвокатски съвет също остро осъди изказването на Борисов за „мутрите“ и „адвокатите“

Defakto.bg

Подобна реторика на висши държавни чиновници подкопава доверието не само в адвокатурата, а в правовия ред

Висшият адвокатски съвет осъжда остро изказването на министър-председателя в оставка – г-н Бойко Борисов, в което в ефира на всички национални телевизии при обявяване на връщането на мандата за съставяне на правителство, той заявява, че „мутрите си вкараха адвокати в парламента“.

Това се заявява в позиция на ВАдС, публикувана днес.

В събота срещу изявлението на Борисов реагираха колегии на общите си събрания. В София защитниците обявиха, че подобни изказвания са безогледно посегателство срещу професията и правовата държава; в Благоевград – че за пореден път премиерът в оставка търси политически дивиденти, като руши образа на българския адвокат; в Пловдив напомниха, че адвокатът не може да бъде отъждествяван с клиента и подобен подход руши устоите на върховенството на закона.

От Висшия адвокатски съвет днес заявяват:

„Това не е първото подобно изказване на г-н Борисов и на други лица, заемащи висши държави длъжности, насочени към адвокатите и адвокатурата като цяло. През последните няколко години адвокатурата е обект на тенденциозни нападки, на незачитане и подкопаване на нейната конституционна и обществена роля. Висшият адвокатски съвет намира подобни изказвания за абсолютно недопустими и неприемливи в една европейска и правова държава, в която висшите държавни чиновници следва да зачитат върховенството на правото, правовия ред и правата на човека. Подобно отношение не само към адвокатурата, а и към парламента и неговите представители, показват неуважение към принципите на Конституцията и закона.

Висшият адвокатски съвет е на мнение, че наличието на повече адвокати в парламента и като цяло на повече народни представители юристи, е предпоставка за по-добро и по-качествено законодателство, с по-малко промени, приемани без обществено обсъждане и без надлежна оценка за въздействие, често през преходни и заключителни разпоредби. Това бе лоша практика на предишния парламент, която доведе до трайно влошаване на законодателната рамка в редица области и необходимост от постоянни промени в едни и същи закони. Само за 2020 г. се наложи Висшият адвокатски съвет да реагира и да внесе повече от 40 становища по законопроекти, както и множество декларации и становища по актовете на изпълнителната власт.

Висшият адвокатски съвет напомня, че отъждествяването на адвоката с неговия клиент е абсолютно недопустимо. Подобна реторика от лица, заемащи най-високите постове в държавата, изпраща изключително лоши сигнали към обществото, подкопава доверието не само в адвокатурата, но и в правосъдието, а от там и в самия правов ред.

Представителите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти не бива да забравят, че тяхната основна роля по времето, през което заемат своите длъжности, е да служат на страната в рамките на конституционно установените си правомощия при зачитане на основните принципи на правото, при спазване и утвърждаване на законността и при проявяване на уважение към останалите институции в страната и на техните представители, една от които безспорно е адвокатурата.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Share

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.