Последни новини
Home / Законът / В София избраха от раз само трима делегати за Общото събрание на адвокатурата, всички от новия САС

В София избраха от раз само трима делегати за Общото събрание на адвокатурата, всички от новия САС

Defakto.bg

Само трима делегати за Общото събрание на адвокатурата избраха в София от раз. Това са Жана Кисьова (544 гласа), Катерина Граматикова (544) и Христо Хинов (530). 445 кандидати отиват на допълнителен избор на 2 май. Решението подлежи на обжалване пред ВАдС в 7-дневен срок.

Това става ясно от публикуваното решение на Избирателната комисия на САК. И тримата избрани са членове на новия адвокатски съвет, който встъпи в длъжност през март. Жана Кисьова е и зам.-председател на САС.

Софийските делегати на Общото събрание на адвокатурата на 29 и 30 май трябва да са 154 – на принципа един делегат на 40 адвоката. Това събрание е важно, ще се избират нови управленски органи на адвокатурата, а кандидатите за председател на Висшия адвокатски съвет вече са четирима: Ивайло Дерменджиев, Ивайло Данов, Райна Аврамова, Иван Демерджиев. Срокът за номинации е до 28 април. Досега вотът на софиянци е бил водещ при избора на ново национално ръководство и битката за делегати е сериозна.

По правилата на закона и методиката на Избирателната комисия избрани за делегати на Общото събрание са кандидатите, получили повече от половината действителни гласове. Действителните бюлетини в София са били 1041, за избор се искат 521 гласа.

Първи в списъка на кандидатите е доскорошният председател на колегията Ивайло Данов – той е събрал 316 гласа и не се класира на първи тур.

А в първата десятка на „останалите под чертата“ са Ангел Калайджиев (520), Валя Гигова (518), Даниела Доковска (516), настоящият председател на САС Стефан Марчев (509), Ина Лулчева (494) Ивайло Дерменджиев – (479), Валентин Брайков – (476), Албена Пенова – (475), Любомир Владикин, Валентина Бакалова.

Прегледът показва,  че  по брой гласове водят защитници, заявили подкрепа за Ивайло Дерменджиев.

Кои ще са другите 151 делегати ще се реши след гласуването на 2 май. Тогава избрани ще са адвокатите, получили най-много гласове, без изискване за 50 плюс 1.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.