Последни новини
Home / Законът / И бившият председател на Военно-апелативния съд иска преназначаване другаде

И бившият председател на Военно-апелативния съд иска преназначаване другаде

Defakto.bg

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин (на снимката) също е поискал преназначаване, научи Де факто.

Желанието му е занапред да работи в Софийския апелативен съд.

На 13 април с 9 на 4 гласа Съдийската колегия избра начело на Военно-апелативния съд конкурента на Фикиин в надпреварата полк. Румен Петков. След встъпването на новия председател, старият би трябвало да бъде назначен за редови военно-апелативен съдия, още повече, че има вакантна длъжност след пенсиониране.

Полк. Фикиин обаче се позовава на разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Тя гласи: “След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

Според практиката на ВАС в тези случаи кадровците имат изключителното право на преценка дали да удовлетворяват исканията за “друга”, равна по степен длъжност или не.

Предвидената алтернатива по чл. 169, ал.5 – за ръководителите и зам.-ръководителите, е била аргумент и на зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов. Както Де факто писа, той е подал оставка от ръководния пост и е поискал назначение в Административен съд – София-град.

Ресорната Комисията по атестирането и конкурсите обаче предлага искането на Панайотов за АССГ да бъде оставено без уважение и той да бъде преназначен за редови магистрат в Специализирания съд. В АССГ в момента няма ваканти длъжности.

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.