Последни новини
Home / Законът / И бившият председател на Военно-апелативния съд иска преназначаване другаде

И бившият председател на Военно-апелативния съд иска преназначаване другаде

Defakto.bg

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин (на снимката) също е поискал преназначаване, научи Де факто.

Желанието му е занапред да работи в Софийския апелативен съд.

На 13 април с 9 на 4 гласа Съдийската колегия избра начело на Военно-апелативния съд конкурента на Фикиин в надпреварата полк. Румен Петков. След встъпването на новия председател, старият би трябвало да бъде назначен за редови военно-апелативен съдия, още повече, че има вакантна длъжност след пенсиониране.

Полк. Фикиин обаче се позовава на разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт. Тя гласи: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт„.

Според практиката на ВАС в тези случаи кадровците имат изключителното право на преценка дали да удовлетворяват исканията за „друга“, равна по степен длъжност или не.

Предвидената алтернатива по чл. 169, ал.5 – за ръководителите и зам.-ръководителите, е била аргумент и на зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов. Както Де факто писа, той е подал оставка от ръководния пост и е поискал назначение в Административен съд – София-град.

Ресорната Комисията по атестирането и конкурсите обаче предлага искането на Панайотов за АССГ да бъде оставено без уважение и той да бъде преназначен за редови магистрат в Специализирания съд. В АССГ в момента няма ваканти длъжности.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.