Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по искане на ГЕРБ срещу мораториума на сделки и назначения от кабинета „Борисов-3“

КС образува дело по искане на ГЕРБ срещу мораториума на сделки и назначения от кабинета „Борисов-3“

Defakto.bg

Конституционният съд образува конституционно дело № 8/2021 г. по искане на 60 народни представители от ГЕРБ за установяване на противоконституционност нарешението на Народното събрание за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи (обн. ДВ, бр. 34 от 23.04.2021 г.).

В искането си депутатите са поискали и  задължително тълкуване на чл. 86 във връзка с чл. 84 и чл. 85, във връзка с чл. 111, ал. 3, във връзка с чл. 4, ал. 1 и чл. 8 от Конституцията:  „Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?”.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.

Депутатите от ГЕРБ смятат, че  решението е  противоконституционно, „защото с него Народното събрание си е присвоило власт каквато не му е предоставена.от Конституцията „. Макар и временно, без никакво конституционно основание, са ограничени конституционните правомощия на Министерския съвет  да ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната„, пише в искането.

Мораториумът пречи на правителството на  „да осигурява обществения ред и националната сигурност, да осъществява общото ръководство на държавната администрация и въоръжените сили, да ръководи изпълнението на държавния бюджет, да организира стопамисването на държавното ймущество, да сключва, утвърждава и денонсира международни Договори в случаите, предвидени в закона“, казват довчерашните управленци в НС  от ГЕРБ.  Обобщават, по този ред са ограничени и правомощията на президента  да назначава офицери от висшия Команден състав на въоръжените сили, както и на   колегиите на Висшия съдебен съвет да назначават магистрати и административнй ръководители в съдебната власт.

Така е блокирано цялостното управление на държавата, създава се нестабилност и несигурност, които са абсолютно несъвместими с принципа на правовата държава по смисъла на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, пишат народните представители.  Обстоятелството, че срокът на мораториума е обвързан с времето, ‘през което Министерският съвет в оставка пред новоизбраното Народно събрание изпълнява функциите си до избирането на ново правителство, не дава никакво конституционно основание за вземане на оспореното от нас решение.

От ГЕРБ  сочат, че  „за да не бъде затруднено управлението на държавата, основният закон не предвижда каквото и да е стесняване на правомощията на Министерския съвет, действащ в условията на оставка ( чл. 111, ал. З от Конституцията). Цитират и  Решение № 4/2008 г. на Конституционния съд по кд. № 4 от 2008 г., с което е прието, че:  „Изземването на конституционни функции, които принадлежат на Министерския съвет, от страна на Народното събрание, е нарушение на принципа на разделение на властите, на принципите на правовата държава и върховенството на Конституцията.

И още: „Народното събрание не може да изземва оперативни управленски функции на Министерския съвет по стопанисване на държавното имущество, състоящи се в неговото предоставяне, отнемане, преразпределяне. По този начин се променя конституционно установеният баланс между властите, като се отнемат правомощия, които Конституцията е въложила на изпълнителната власт

На 22 април 2021 г. Народното събрание наложи мораториум на сделки и назначения от правителството в оставка до сформирането на  нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство. Мораториумът се разпростря върху следните действия на държавните органи –  възлагане на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение; предоставяне на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства; поемане  и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг; промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични йредприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избор или назначаване на други управителни или контролни органи; извършване на разпоредителни сделки с движимо и недвижимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ’, избор или назначаване на лица, заемащи висши публични ддъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и назначения в държавната администрация.

Като основна причина за наложения мораториум мнозинство от депутатите от 45-то НС изтъкна злоупотреба с власт и множеството партийни назначения от правителството на ГЕРБ в периода на смяната на властта .

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.