Последни новини
Home / Актуално / Нов протокол, № 15 на евроконвенцията за правата на човека влиза в сила на 1 август

Нов протокол, № 15 на евроконвенцията за правата на човека влиза в сила на 1 август

Defakto.bg

Срокът за подаване на жалби пред Евросъда в Страсбург се съкращава на 4 месеца

Протокол № 15 на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи влиза в сила на 1 август за всички държави от СЕ. Това става, след като миналата седмица Италия е внесла своята ратификация, съобщават от Европейския съд в Страсбург.

Протоколът допълва преамбюла на Конвенцията и изменя няколко от нейните разпоредби. Сред тях, намалява срока за внасяне на жалба в ЕСПЧ от 6 на 4 месеца след окончателното национално решение по казуса – това правило ще задейства 6 месеца след влизане в сила на протокола. 

Въвеждат се и условия номинираните от държавите-членки кандидати за съдии в Страсбург да не са навършили 65 г. към момента на представяне на листата пред ПАСЕ. Това също ще важи занапред. Отпада текстът, че мандатът на съдиите изтича при навършване на 70-годишна възраст.

„Съдът е добре подготвен за влизането в сила на Протокол No. 15″, заявява председателят на ЕСПЧ Робърт Спано. 

Протокол № 15 бе приет от Комитета на министрите на СЕ през май 2013 г. и открит за ратификация от държавите-членки през юни 2013 г.

Основните моменти в него са коментирани още тогава в блога на Светла Маргаритова „Права на човека“.

Така в Преамбюла на Конвенцията се внася допълнение,  че съгласно принципа на субсидиарността  преди всичко държавите членки са тези, които трябва да гарантират спазването на правата и свободите, защитени от Конвенцията и нейните протоколи и че те разполагат със свобода на преценка под контрола на Европейския съд по правата на човека, конституиран от Конвенцията.

Най-съществените промени засягат чл. 35 относно изискванията за допустимост.

Първата от тях се отнася до  срока, в който може да бъде представена  жалба пред Европейския съд по правата на човека. В чл. 4 от протокола е регламентирано, че срокът за депозиране на жалби се ограничава до 4 месеца, а не както е към настоящия момент – до 6 месеца след окончателния вътрешносъдебен акт. Съгласно чл. 8 от протокола, който играе ролята на преходна разпоредба,  този текст ще започне да се прилага шест месеца след влизането в сила на настоящия протокол. Той няма да бъде прилаган към жалбите, по отношение на които окончателният вътрешносъдебен акт по смисъла на чл. 35 §1 е бил постановен преди датата на влизане в сила на чл. 4.

Например след като протоколът влиза в сила на 1 август, а решение на ВКС е постановено на 20 юли, то жалба ще може да се подаде в шестмесечен срок от тази дата, а не в съкратения срок от 4 месеца. За всички случаи, по които окончателните решения са след 1 август, вече се прилага съкратения срок.

Втората промяна е свързана с чл. 35, §3b. От текста на разпоредбата отпада последната й част. В сегашната редакция е уредено, че една жалба може да бъде обявена за недопустима, ако жалбоподателят не е понесъл значителни вреди, в случай, че принципът на спазването на правата на човека така, както са определени в Конвенцията и в нейните Протоколи не изисква разглеждането й по същество и при условие че няма да бъде отхвърлена нито една жалба, която не е била съответно  разгледана от национален съд. Тази последна част на текста отпада, съгласно чл. 5 от Протокол 15. Правилото е продиктувано от максимата de minimus non curat praetor (съдът не се занимава с незначителни неща).

Третата промяна е в чл. 30 от Конвенцията и тя е свързана с правомощието на всяко отделение да откаже своята компетентност в полза на Голямото отделение независимо от становището на която и да било от страните (както е в досегашната редакция на текста). Това е уредено в чл. 3 от Протокола.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.