Последни новини
Home / Законът / За второто четене на Изборния кодекс – от машинно гласуване без уговорки до публичен регистър на избирателите (допълнена)

За второто четене на Изборния кодекс – от машинно гласуване без уговорки до публичен регистър на избирателите (допълнена)

Defakto.bg

„Има такъв народ“ (ИТН), ДПС, БСП, „Изправи се! Мутри вън“ (ИМВ), „Демократична България“ (ДБ)  внесоха предложения за второто четене на Изборния кодекс, който вероятно ще остане единственият закон, гласуван от 45-о Народно събрание.

До края на деня общо проектите станаха седем – плюс предложения на Николай Хаджигенов от ИВН и Борис Цветков (БСП).

Както е известно, миналия петък с почти пълно мнозинство депутатите одобриха на първо четене само изборните предложения на ИТН и съкратиха на три дни срока за идеи за второ четене, който изтича днес. Утре правната комисия ще разглежда проектите за второто им четене.

Най-общо, ако предложенията на ИТН отново бъдат приети, на идните избори за парламент (изглежда предсрочни) ще се гласува само машинно, извън генералните изключения за малките секции, болниците и т.н. Ще има екпериментално гласуване по пощата от чужбина на вота за президент, но то няма да се отчита в общия резултат, ще паднат ограниченията за броя на секциите в чужбина, ще има видеонаблюдение и за следващите редовни парламентарни избори ще се въвежда мажоритарна система. Плюс обжалване на всички решения на ЦИК по „бързата писта“ пред върховния административен съд.

От БСП, от своя страна, са предложили създаване на национален публичен регистър на избирателите, който се актуализира от ЦИК след всеки национален вот. Плюс камери за видеонаблюдение в секционните комисии, които ще излъчват онлайн преброяването и ще е осигуряват от изпълнителната власт.

От ИВН настояват за възможност за електронно гласуване от чужбина.

От ДБ – за методика за определяне на район „чужбина“ и разпределението на мандатите.

Ето накратко предложенията за второ четене по реда на постъпването им.

  • Николай Хаджигенов предлага да отпадне забраната за издигане на магистрати като кандидати на партии и коалиции.
  • Проектът на Борис Цветков (БСП) предвижда възстановяване на избора на районни съветници в градовете с районно деление, при които вече беше възстановен пряк избор на районен кмет.
  • Трети е проектът на Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и Цветан Енчев (ДПС) – те традиционнно настояват кампанията да може да се води и на чужд език, с превод на български; да не се заличават от списъците за гласуване за Европарламент българските граждани с настоящ адрес извън ЕС; да отпадне уседналостта за местния вот .
  • Четвърти поред бяха от „Има такъв народ“. Проектът на Ива Митева, Виктория Василева и Тошко Йорданов включва: вписване в избирателния списък по настоящ адрес да става и с електронно заявление не до съответната община, а до ГРАО с посочване на данни от личната карта и телефон, без подпис; изричен запис, че се гласува машинно, пада възможността „по изключение“ избирателят да подава бюлетина. Остават  генералните изключения – секцията е под 300 души, в болница, подвижна секция и т.н., както и при възникнали „непреодолими външни обстоятелства“; на изборите за президент през 2021 г. се провежда експериментално гласуване по пощата – за избиратели извън страната, в държави, в които се гласува по пощата, като резултатите от него не се вземат предвид при определяне на резултата от изборите (във варианта на първо четене ставаше дума за първите парламентарни избори и нямаше уговорка данните да не се отчитат в общия резултат); накрая – пропорционалната система за избор на народни представители се прилага до първите редовни парламентарни избори след влизането в сила на закона.
  • Проектът на БСП, внесен от Корнелия Нинова, Крум Зарков, Филип Попов предлага: кметът на общината уведомява ЦИК за образуваните изборни секции; въвеждане видеонаблюдение на преброяването на гласовете в секционните комисии чрез камери, които се предоставят от изпълнителната власт по възлагане от ЦИК. Излъчва се директно в интернет преброяването от момента на обявяването на гласуването за приключило до подписването на протокола ; нов раздел за публичен регистър на избирателите, който се актуализира от ЦИК след национални избори.
  • Мая Манолова и нейни колеги от ИМВ в проекта си настояват: предварителните избирателни списъци да се съставят въз основа на предоставена от ЦИК информация за гласувалите на последните избори, а ЦИК да води кампания за вписване на избирателите преди всеки вот; видеонаблюдение при преброяването в секционните комисии, приемането на протоколите в районните и общинските комисии и въвеждането на данните в изчислителните центрове; възможност за гласуване в електронна бюлетина (електронното дистанционно гласуване) извън страната на изборите за парламент, президент и евродепутати, като въвеждат специален раздел „Дистанционно електронно гласуване“; ново разпределение на многомандатите избирателни райони в страната плюс район „чужбина“ и минимум 4 мандата за новия район на идните избори за НС.
  • Проектът на ДБ, внесен от Надежда Йорданова и Антоанета Цонева предвижда: електронни заявления за вписване по настоящ адрес с лични данни и без подпис; 9-членна ЦИК, изцяло избирана от парламента; участие на представителите на регистрираните участници във вота, на представителни НПО и на БАН при удостоверяването на съответствието на машините за гласуване на всички предвидени изисквания; методика за образуване на район „чужбина“ и разпределяне на броя на мандатите.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.