Последни новини
Home / Законът / Единодушно, Съдийската колегия отложи всички назначения и повишения заради мораториума на НС

Единодушно, Съдийската колегия отложи всички назначения и повишения заради мораториума на НС

Defakto.bg

Казусът с Димитър Фикиин пречи на встъпването на новия председател на Военно-апелативния съд

Единодушно, с 14 „за“ Съдийската колегия отложи избора на административни ръководители и повишения на магистрати.

Поводът е решението на парламента от 22 април за налагане на мораториум върху назначения и повишения до избора на редовен кабинет или назначаването на служебно правителство. Смисълът на мораториума, предложен от Мая Манолова и Корнелия Нинова, бе да се спрат действията на кабинета в оставка за отдаването на концесии, вземане на заеми, смяна на болнични шефове и на такива на държавни предприятия, разпродажби на имущество.

В решението обаче е казано и че се налага мораториум върху „избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество„. Магистратите попадат в обхвата на чл. 6. И очевидно никой в парламента не е обърнал внимание на това.

Мораториумът бе оспорен от депутатите от ГЕРБ пред Конституционния съд, вчера там образуваха дело, но то още не е минало по допустимост.

Затова решението на кадровиците днес е за отлагане на кадровите точки, не за спиране на назначенията и повишенията. Чл. 54 от АПК предвижда административинят орган да спре процедури, по които има допуснато за разглеждане дело пред КС. Това бе и казусът, по който спряха процедурата за назначаване на „специалния“ прокурор, който да разследва Главния.

Заради спорове около казуси, свързани с мораториума, заседанието на Съдийската колегия днес започна с час закъснение.

Председателят на ВАС Георги Чолаков се позова на други решения на КС за противоконституционност в аналогични ситуации.

Атанаска Дишева протестира, че кадровиците не могат да се произнасят по въпрос, от компетентността на Конституционния съд.

Чолаков отговори, че той не е казал, че именно настоящият мораториум е противоконституционен, каквото и да мисли по въпроса.

Вероника Имова обяви, че ще оттегли предложението си за спиране на назначаване на административни ръководители и на магистрати, тъй като все още няма допускане на делото в КС. Но впоследствие може да се стигне и до такова решение.

А спорът, заради който основно са се забавили кадровиците, е бил заради молба на доскорошния председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин.

Както Де факто писа, Фикиин е поискал да бъде преназначен в Софийския апелативен съд, а не във военния. Позовал се е на възможността, дадена в съдебиня закон, административните ръководители и техните заместници след мандата да бъдат назначавани и на „равна по степен длъжност“. Ресорната Комисия по атестирането конкурсите е одобрила искането му. Но колегията не може да го гласува заради мораториума.

В същото време в момента Фикиин все още заема длъжността и.ф. председател на Военно-апелативния съд, което пък пречи на встъпването на новия председател полк. Румен Петков. Георги Чолаков предложи полк.Петков да декларира желанието си за встъпване пред председателя на ВКС Лозан Панов, за да не изпадне в забава. А след като бъде намерено място за Фикиин, новият председател ще поеме поста.

Сред отложените точки бе и кадровата съдба на зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов – той даде оставка от ръководния пост, но поиска преназнамаване в АССГ.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.