Последни новини
Home / Законът / Обявиха конкурс за 1 преместване в Апелативния спецсъд, отказаха конкурси за гражданските и търговските отделения в АС

Обявиха конкурс за 1 преместване в Апелативния спецсъд, отказаха конкурси за гражданските и търговските отделения в АС

Defakto.bg

Ще има повишения в наказателните отделения – 18 са свободните места 

Съдийската колегия на ВСС отказа да обяви свободните длъжности в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища в страната. Съответно, мнозинството отказа и да обяви конкурси за повишаване в тях.

Въпреки оспорването, все пак ще има конкурси за наказателните отделения на апелативните съдилища. На първо време той ще е един – за преместване на 1 свободна длъжност в Апелативния специализиран съд.

Защо отказаха?

Водещ аргумент на кадровиците за отказа за гражданските и търговските отделения бяха неприключилите производства във Върховния административен съд срещу назначенията от конкурс, обявен през 2018 г. Сиреч, нови възможности за кариерно израстване няма да има, докато не приключи въртележката във ВАС.

Де факто описа драмата – Съдийcĸaтa ĸoлeгия e глacyвaлa нaзнaчeниятa нa пъpвитe ĸлacиpaни пpeз ceптeмвpи и oĸтoмвpи 2019 г. Следват жалби във ВАС, по които първо се образуват отделни дела, после част от тях се обединяват, след това отново се преподреждат.

B ĸpaйнa cмeтĸa тaзи гoдинa пo тoзи ĸoнĸypc ca нaлични двe дeлa – eднoтo cpeщy нaзнaчeниятa нa гpaждaнcĸи cъдии в AC, дpyгoтo – зa тъpгoвcĸитe cъдии в AC. И двете са обявени  за решаване през март т.г. А през април съставите на ВАС дружно отменят дадения финал и си правят отводи. И сагата няма финал.

Очакването на решенията на ВАС по предния конкурс няма вече никакво отношение към новия, опонира Атанаска Дишева. И посочи – дори и деветмесечния срок за назначения „под чертата“ по състезането от 2018 г. е изтекъл миналия септември. С две думи – вакантните в момента длъжности за граждански и търговски съдии в АС няма как да бъдат „обхванати“ от предния конкурс.

Мнозинството не се съгласи.

Какво обявяват и откриват

Положителният резултат е за наказателните отделения на апелативните съдилища. Но и той се „спъна“ донейде в казуса с Димитър Фикиин (доскорошният председател на Военно-апелативния съд, който иска да бъде преназначен в Софийския апелативен съд). В крайна сметка, за Фикиин бе „запазено“ място, което няма да бъде обявено на конкурс. А дали той ще бъде преназначен в цивилния апелативен съд или ще си остане военен магистратт, ще стане ясно след отпадането на мораториума.

Така за свободни бяха обявени 20 длъжности в апелативните съдилища, от които 4 са в Апелативния спецсъд, 8 в Софийския апелативен съд, 3 в АС – Велико Търново, 2 в АС – Пловдив и по 1 във Варна, Бургас и във Военно-апелативния съд.

От свободните бройки една се обявява в конкурс за преместване в Апелативния специализиран съд. Това е и единственият обявен днес конкурс.

След като изтече срокът за подаване на документи в този конкурс, ще бъде обявен и вторият – за повишаване в наказателните отделения на АС. Целта е да се прецени дали ще има желаещи за бройката за преместване или и тя ще отизе за повишаване.

Обявените днес свободни длъжности за повишаване в апелативните съдилища са 18 . От тях 7 са в  в САС, 2 в АС -Пловдив, 3 в Апелативния спецсъд, 3 във Велико Търново, по 1 във Варна, Бургас и при военните.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.