Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ зове за незабавно закриване на спецправосъдието и съдебен контрол над прокурорските откази

„Правосъдие за всеки“ зове за незабавно закриване на спецправосъдието и съдебен контрол над прокурорските откази

Defakto.bg

В Отворено писмо Инициатива „Правосъдие за всеки“ призовава  всички  парламентарни групи и лидери на политически сили в парламента незабавно да задействат  разглеждането и приемането на законопректите за закриване на спецправосъдието и въвеждане на съдебен контрол над отказите на прокуратура да образува досъдебни производства. Това може да стане през следващите две-три седмици, казват от сдружението. Ако това не се случи,  ще приемам,  че сме свидетели  на откровена подигравка с вота и доверието на българските граждани, заключават от „Правосъдие за всеки“.

Отвореното писмо:

Вторият мандат за съставяне на правителство в 45-ото НС бе върнат от лидера на ПП „Има такъв народ“ преди още да бъде получен. Все по-вероятно става същото да се случи и с третия мандат, независимо от това на кого ще бъда връчен от президента. С оглед фактическите откази дори да се направи опит за съставяне на правителство, срокът за работа на това Народно събрание може да се скъси до едва 15-20 дни оттук нататък, от които осем са официално
почивни дни.  Така заявените приоритети на партиите и коалициите, обявили себе си за реформаторски, най-вероятно няма да бъдат изпълнени до евентуалните предсрочни избори.
Искаме да припомним, че по време на бурните протести от лятото на миналата година имаше пълно съгласие по въпроса за необходимостта от спешна съдебна реформа, която да включва ВСС и фигурата на главния прокурор, така че политиците да не управляват съдебната власт.  Имаше съгласие и за незабавното закриване на специализираните съдилища и прокуратури.  По тези въпроси има съгласие и сега сред така наречените протестни партии, както и в
определилата себе си за опозиционна БСП.

Ако 45-ото НС не избере правителство и не продължи своята работа, то очевидно конституционни промени не може да бъдат направени сега, а ще станат залог за следващите избори.

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури обаче, както и въвеждането на възможността да се обжалват пред съда прокурорските откази за образуване на досъдебни производства, може да бъдат приети през следващите две-три седмици, а има и внесени законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ и НПК в този смисъл.

Това е крайно нужно да се случи точно сега и без отлагане, като се ползва постигнатият консенсус по тези предложения за промени!
За да има време да бъдат приети на две гласувания тези законопроекти и съответно обнародвани и да влязат в сила, още утре те трябва да влязат в седмичния дневен ред на Народното събрание, а Правната комисия да ги включи в дневния ред за редовното си заседание в четвъртък!
Като основен инициатор на тези идеи по време на протестите от лятото на 2020г., от „Правосъдие за всеки“  се обръщаме към всички парламентарни групи и лидери на политически сили в парламента да действат незабавно за разглеждането и приемането на тези законопроекти, за да започнат поне съдебната реформа и да защитят конституционно гарантираните права на българските граждани.
Ако това не бъде сторено през тази седмица, то ще приемем, че сме свидетели на политически театър и откровена подигравка с вота и доверието на българските граждани!

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.