Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата: Бившият екоминистър Нено Димов ще отговаря за водната криза в Перник

Спецпрокуратурата: Бившият екоминистър Нено Димов ще отговаря за водната криза в Перник

Defakto.bg

Според приключилото  разследването отговорност за кризата ще носи и тогавашната кметица на града

 

Бившият миниcтъp Нено Димов бе задържан на 9 янyаpи м. г., в момента е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Специализираната прокуратура е приключила  разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник.  Наказателна отговорност ще бъде търсена от бившия министър на околоната среда и водите Нено Димов  и  от Севделина Ковачева, временно изпълняваща тогава длъжността кмет на община Перник, съобщават от спецпрокуратурата.

Ето какво още се казва още в прессъобщението:

През периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската  дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината).

Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД .

Тогавашната временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.