Последни новини
Home / Законът / В правна комисия: Всички без ГЕРБ и ДПС „за“ закриването на специализираните съдилища и прокуратури

В правна комисия: Всички без ГЕРБ и ДПС „за“ закриването на специализираните съдилища и прокуратури

Defakto.bg

Проектите на „Демократична България“ за ЗСВ и НПК, предвиждащи закриване на специализираните съдилища и прокуратури и преназначаване на кадрите им в други, „обикновени“ съдилища и прокуратури бяха одобрени от правната комисия на първо четене с 10 „за“, 2 „против“ и 5 „въздържали се“.

Против бяха от ДПС, въздържалите се – от ГЕРБ. Всички останали политически сили – ИТН, БСП, ИМВ, ДБ гласуваха „за“. Така, на пръв поглед, тези идеи може би получават шанс да бъдат приети от 45-ия парламент, преди той да бъде разпуснат.

Апел към парламентарните партии за закриване на специализираните структури вчера отправиха и от „Правосъдие за всеки“.

А подкрепата в правната комисия идва след като днес първо от Камарата на следователите, а после и от Прокуратурата категорично се обявиха против подобни стъпки и обвиниха предложителите, че на практика действат в интерес на престъпниците.

Преподавателят по конституционно право Атанас Славов  аргументира предложението:  „Тези органи станаха известни в обществото с поръчковото правосъдие, което осъществяват – показни процеси. Тези органи, особено прокуратурата, се доближиха до инквизационни органи, в които политическите противници и бизнес опонентите бяха просто хвърляни за назидание“.

Одобрените за първо четене промени в съдебния закон въвеждат и ново изискване за председателите на двете върховни съдилища – да са магистрати от тези съдилища от поне 5 г. Както и „двойно мнозинство“ при избора на председателите на ВКС и ВАС – 17 „за“ от Пленума на ВСС (където са заедно съдии, прокурори и следователи) плюс мнозинство от съдиите, избрани от съдии. Двойно мнозинство е предвидено и в Съдийската колегия при кадруването на магистрати и административни ръководители – минимум 8 за, плюс мнозинство от съдиите, избрани от съдии. От ЗСВ се премахва също прокурорската проверка.

По време на дебата в комисията преди това от ГЕРБ нарекоха вносителите „лобисти“, от ДПС казаха, че предложенията заслужават внимание, но сега няма време и затова ще са „против“.  Радомир Чолаков от ГЕРБ заяви: „Става дума за обикновен политически рекет. Тук се поставя един пистолет и се казва: „Или гласувате „За“ и събаряме Специализирания съд и Специализираната прокуратура, или гласувате „Против“ и казваме, че сте корупционери и мафия„.

Спецправосъдието изпълнява политически и икономически поръчки, обяви адвокат Николай Хаджигенов („Изправи се! Мутри вън!“). Той сравни работата на спецсъда и Патриотичния акт в САЩ (федерален закон на САЩ срещу тероризма, приет през октомври 2001 г. и действал до 2015 г., бел. ред.) Единственото нещо, което е постигнато безусловно, е нарушаването на правата на стотици хиляди американци. Съотнесено към мащабите на България – тук са нарушени правата на стотици българи, обясни Хаджигенов. И допълни, че ефективността и на спецсъда и на Патриотичния акт е кръгла нула.

Хаджигенов посочи, че „основната купчина присъди на спецсъда са по споразумения, които се дължат на възможността прокуратурата да повдига и поддържа обвинения без доказателства“. Според него  спецсъдът заверява „щенията на главния прокурор“ и няма нищо общо с правосъдието.

„Адвокатите искаме правосъдие, а не бухалка в ръцете на главния прокурор. Искаме да вземем бухалката от ръцете на главния прокурор“, отговори Хаджигенов на упреците, че подкрепя закриването на спецсъда, защото това ще обслужи хора, на които е защитник.

Позицията на БСП бе, че по принцип подкрепят философията, има много пропуски, които трябва да се поправят, но ще гласуват „за“. Крум Зарков заяви, че БСП се е обявило за закриване на специализираните съдилища в този им вид. “Специализираните съдилища бяха създадени от вашата конфигурация (ГЕРБ и ДПС ) преди 10 години, Малко по малко тяхната компетентност нарастваше и се оказа, че в тези съдилища се концентрират всички обществено значими дела и се превърна в съд на самата власт. Продължаването на мониторинга е показател за провал. Нямат доверие, защото виждат как едни ги карат като мечка, а за други са слепи. Закриването трябва да се направи спокойно. Фигурата на прокурор, разследващ главния, трябва да бъде премахната

От ИТН изразена позиция нямаше, при гласуването си беше тръгнал и председателят на комисията Радостин Василев заради служебен ангажимент, нямаше я и председателят на НС Ива Митева.

Останалите два законопроекта в дневния ред – също за ЗСВ и НПК, внесени от Николай Хаджигенов и негови колеги от ИМВ обаче не бяха подкрепени.

Първият, за съдебния закон, е за премахване на забраната магистрати да могат да са и партийни кандидати на избори. Той получи само 1 „за“.

Вторият, за НПК, отново слагаше край на „вечните обвиняеми“ и възстановяваше cтapитe текстове от Глава 26. А с тях и ясните правила  –  aĸo са изтекли повече от две години досъдебно производство за тeжĸи пpecтъплeния и пoвeчe oт 1 г. зa ocтaнaлитe, обвиняемият сам може да поиска да бъде внесен обвинителен акт в съда, а ао прокуратурата не го направи, съдът мoжe дa пpeĸpaти пpoизвoдcтвoтo. Πpoмeнитe цeлят   oбвиняeмитe  дa нe  „чaĸaт“ c гoдини пpoĸypopитe дa cи cвъpшaт paбoтaтa и пpeз тoвa вpeмe дa тъpпят нeдoпycтим тopмoз нa “бeзĸoнтpoлнaтa” пpoĸypaтypa,  заявяват внocитeлитe.

Този проект събра само 2 „за“. И тук ГЕРБ обвиниха вносителя в лобизъм, а ясни отрицания на предложенията нямаше. Но и подкрепа също нямаше.

От изявление на председателя на НС Ива Митева след председателски съвет днес се разбра, че не е изключено проектите за влязат в дневния ред за следващите дни за първо четене.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.