Последни новини
Home / Законът / „ИТН“ върна проучавателния мандат, заседанието на парламента бе провалено (обновена)

„ИТН“ върна проучавателния мандат, заседанието на парламента бе провалено (обновена)

Defakto.bg
Снимка : Пресескретариат на президентството
По процедура президентът  Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото НС „Има такъв народ” Антоанета Стефанова. Тя върна веднага мандата с думите, че отказват да участват в безпринципни коалиции.

Заедно с номинирания за премиер Антоанета Стефанова, в президенството на разговор с Румен Радев са Тошко Йорданов и Ивайло Вълков.

Именно в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде съставено на базата на безпринципни коалиции, каза Радев, след като прие папката с върнатия мандат.

Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Решенията на българския парламент трябва да бъдат взети независимо от изпълнителната власт“ .  Наред с всички предложения, разглеждани в НС, липсва най-важното, смята президента – правителството в оставка продължава да не внася актуализация на бюджета, а това,  по думите на Радев  лишава българските пенсионери, граждани и бизнеса от подкрепа в случай, че се стигне до служебен кабинет.

Държавният глава  трябва да реши на коя от останалите четири формации да даде последна възможност да сформира правителство.  Ако и третият опит в 45 парламент се провали, Радев ще  назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Акция на ВМРО срещу Изборния кодекс Снимка БГНЕС

След срещата с президента,  освирквания и викове „Турски мекерета“ посрещна представителите на парти „Има такъв народ“. Акцията е на ВМРО, чиито активисти протестираха   срещу промените в Изборния кодекс. Те са  недоволни от  отпадането на ограничението на броя секции за гласуване в държави извън Европейския съюз и премахването на представителството в ЦИК на партии представени в Европейския парламент.

Междувременно днешното заседание на Народното събрание  се провали –  ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха дневния ред, точка в която бяха и промените в Изборния кодекс. Новите партии нямаха достатъчно гласове да прокарат програмата и се оказа, че  депутатите няма какво да вършат през тази седмица.

И при повторното гласуване  само 79 депутати подкрепиха дневния ред, 6-има бяха против, а цели 123-ма се въздържаха.

Програмата бе предвидила промени в парламентарния правилник, първо четене на промени в Закона за политическите партии за намаляване нап субсидията  до 1 лев на глас,  както и второ четене на поправките в Изборния кодекс. Водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП я подложи на гласуване – и неочаквано тя не беше приета .Така  Кристиан Вигенин от БСП го откри и закри след около десет минути.

Предстои председателски съвет, като възможността е ръководството на Народното събрание да свика извънредно заседание с определен от него дневен ред.

Корнелия Нинова (БСП) обясни,   че парламентарната група не е подкрепила програмата на парламента, тъй като най-важни са социалните и икономическите мерки, а нито едно от предложенията им не се включва в дневния ред.  Заради което поиска актуализация на бюджета. Актуализация на бюджета поиска и президентът Румен Радев днес.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков обяви, че ако е имало заседания, групата е щяла да гласува против видеонаблюдението и процедурата за назначаване на избирателна комисия от президента. Председателят на групата Десислава Атанасова каза, че промените в Изборния кодекс не са най-важното нещо за обществото, а  проблемът с кворума е проблем на  управляващите. Пред БНР Христо Иванов (ДБ) каза, че партиите на статуквото блокират поправките в Изборния кодекс .

По-късно председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламенат за утре – четвъртък. В дневния ред за утре са предвидени две точки – довършване на правилника за дейността на Народното събрание и второ четене на Изборния кодекс. На нов председателски съвет в 8.30 ч. ще бъде обсъдено дали в дневния ред да влязат и докладите на комисии по проекти за първо гласуване, които заседават днес – правната, по здравеопазване и по бюджет и финанси.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.