Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия отложи назначения заради мораториума

И Прокурорската колегия отложи назначения заради мораториума

Defakto.bg

След Съдийската колегия вчера и Прокурорската колегия днес отложи назначения заради наложения от 45-о НС мораториум. В дневния ред бе избор на районен прокурор на Елин Пелин, измежду двама кандидати; оптимизиране на щата на Апелативна прокуратура – Пловдив, преназначаване на и.ф. окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева за редови обвинител там.

Единодушно, с 9 “за”, колегията гласува отлагане на тези кадрови решения до отпадането на мораториума (той е до избора на кабинет или назначаването на служебно правителство).

Мотивите, изложени от Огнян Дамянов, бяха същите като на СК вчера – избора и назначаването на магистрати и административни ръководители попада в обхвата на мораториума върху действия на държавни органи и решението на Народното събрание е задължително. Както и че макар то вече да е оспорено пред Конституционния съд и там да са образували дело, още няма произнасяне по неговата допустимост. Това не позволява спиране на назначенията и повишенията, затова на този етап те могат единствено да бъдат отлагани.

Иван Гешев, на свой ред, каза, че подкрепя отлагането, макар да има и по-радикален вариант – колегията пряко да приложи Конституцията.

“За всеки юрист е ясно, че Конституцията има пряко действие, там е казано, че съдебната власт е независима, ясно е и как могат да се месят в работата й чрез решение, а не закон. Мораториумът блокира изцяло работата на съдебната власт и основно на съда. Да отложим избора, насрочен за днес, с надеждата, че въпросът ще бъде решен в обозримо бъдеще, в съответствие с българската Конституция”, обяви Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.