Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия отложи назначения заради мораториума

И Прокурорската колегия отложи назначения заради мораториума

Defakto.bg

След Съдийската колегия вчера и Прокурорската колегия днес отложи назначения заради наложения от 45-о НС мораториум. В дневния ред бе избор на районен прокурор на Елин Пелин, измежду двама кандидати; оптимизиране на щата на Апелативна прокуратура – Пловдив, преназначаване на и.ф. окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева за редови обвинител там.

Единодушно, с 9 „за“, колегията гласува отлагане на тези кадрови решения до отпадането на мораториума (той е до избора на кабинет или назначаването на служебно правителство).

Мотивите, изложени от Огнян Дамянов, бяха същите като на СК вчера – избора и назначаването на магистрати и административни ръководители попада в обхвата на мораториума върху действия на държавни органи и решението на Народното събрание е задължително. Както и че макар то вече да е оспорено пред Конституционния съд и там да са образували дело, още няма произнасяне по неговата допустимост. Това не позволява спиране на назначенията и повишенията, затова на този етап те могат единствено да бъдат отлагани.

Иван Гешев, на свой ред, каза, че подкрепя отлагането, макар да има и по-радикален вариант – колегията пряко да приложи Конституцията.

„За всеки юрист е ясно, че Конституцията има пряко действие, там е казано, че съдебната власт е независима, ясно е и как могат да се месят в работата й чрез решение, а не закон. Мораториумът блокира изцяло работата на съдебната власт и основно на съда. Да отложим избора, насрочен за днес, с надеждата, че въпросът ще бъде решен в обозримо бъдеще, в съответствие с българската Конституция“, обяви Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.