Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата „сродява“ взривовете във военните складове с отравянето на Гебрев

Прокуратурата „сродява“ взривовете във военните складове с отравянето на Гебрев

Defakto.bg

 

Насред политическия безпорядък у нас и нашумелия  чешко-руския шпионски скандал, главният прокурор Иван Гешев обяви, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване.  Става дума за група лица, част от които се свързват с опита за  отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Експлозиите обхващат период от близо десет години – два от тях избухват  през 2015 г. и по един през 2011 г. и 2012 г.   Взривовете имали  еднакъв почерк, при  при всички първо е възниквал пожар, след което зарядите дистанционно бивали активирани.Това се разбира от брифниг  в сградата на Съдебната палата на говорителя на главния прокурор – Сийка Милева, административният шеф на Специализирана прокуратура – Валентина Маджарова и директорът на  ДАНС – Димитър Георгиев. Изявлението е по повод  досъдебно производство на Специализирана прокуратура. Пожарите са избухвали,  за да се изтеглят работниците от складовете.  Няма пострадали при  нито един от инцидентите, но  във всички случаи ставал дума за продукция на оръжейната фирма „Емко“, предназначена за износ в Грузия или Украйна, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор.

На бирфинга за кураж на колегите,  присъства и главният Иван Гешев: „Българските прокурори и следователи дълги години работеха по случая в интерес на българската национална сигурност… Аз съм тук да ги окуража колегите от Специализирана прокуратура, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски партньори от Европейския съюз и най-вече в интерес на българските граждани и общество“.

Пълното изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева:

 

  През  последните десет години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство и утилизация на взривни вещества, оръжия и боеприпаси.  Прокуратурата, съвместно с Държавна агенция за национална сигурност и Дирекция „Специални операции и борба с тероризма“ към Главна дирекция „Жандармерия“, анализира някои от случаите, вследствие на което се установи сходство при четири от тях.

Първият случай е от 12.11.2011 г. до с. Ловни дол, когато е взривен склад, собственост на фирма „ЕМКО“. Унищожено е било значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата складова база, е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Вторият случай е през 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на икономиката също е собственост на търговско дружество „ЕМКО“.

Третият случай е отново през 2015 г., когато е взривен цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот, с. Иганово.

На 31.05.2015 г. в сградата на бившия Институт по специална техника, находящ се в гр.София, възниква пожар, което е предмет на разследване по друго досъдебно производство. Вследствие на пожара изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складове на ВМЗ-Сопот, с. Иганово. Съгласно заключението от назначената пожаро-техническа експертиза, пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е през 2020 г. до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“, гр. Казанлък. Предприятието „Арсенал“ представлява стратегически обект от значение за националната ни сигурност съгласно Постановление на МС.

При четирите произшествия се наблюдават сходства, които в същото време ги отличават от останалите случаи на взривове на подобни складове през същия период, сочи назначената по делата експертиза на СОБТ.

И в четирите случаи при изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, довели до взривяването.

Липсват жертви и пострадали във всички изброени взривове.

В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора, да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за задействане на зарядите. Категорично установено е, че задействането на зарядите във всички случаи е извършено дистанционно.

В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите.

И при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Всеки един от взривовете е обект на разследване от съответните компетентни прокуратури в Република България. С оглед идентичността в начина на иницииране и изпълнение на взривовете, използваното взривно вещество и засегнатата продукция, досъдебните производства са обединени и се наблюдават от Специализирана прокуратура.

От получена информация по линия на международно сътрудничество, както и незабавната координация и действия на ДАНС, може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани, както и извършени тежки престъпления на територията на чужди държави.

Припомняме, че за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани вкачеството на обвиняеми са привлечени трима руски граждани, които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската Федерация. По искане на Софийска градска прокуратура същите са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина, с цел арест и последваща екстрадиция.

В хода на разследването е установено, че шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и опитите за отравяне на тримата български граждани. От така събраните доказателства до момента с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била  пресичане на доставките на специална продукция за Грузия и Украйна.

Събират се доказателства за съпричастността на тези шест лица – руски граждани, за евентуално извършени от тях престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс. Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чешка Република с оглед установяване на връзка между образуваното досъдебно производство на територията на Република България и провежданото от чешките власти разследване по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през месец октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество „ЕМКО“.

Наскоро в становище на „Емко“,  компанията  на бизнесмена Емилиян Гебрев, се каза:  „ Изпълнителите на „българския Новичок“ може и да се от ГРУ , но няма съмнение, че подбудителите и поръчителите са в България“.

През 2015 година Гебрев, синът му и директор във фирмата му бяха отровени с вещество, подобно на „Новичок“. Прокуратурата задейства разследването през март 2018 г.  след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. В позицията си „Емко“ посочи, че  няма връзка между взривовете в Чехия през 2014 г. и търговските отношения на „Емко“ по направление Украйна, както твърдят чешките власти, както и че това вече е доказано и от разследващия сайт „Bellingcat“.

„Сега“напомни, че  по повод изнесената наскоро информация за връзка на ЕМКО с унищожени боеприпаси на територията на Чехия, от оръжейната компания обявиха,  че досега изобщо не са търсени от български и чуждестранни разследващи органи.  Самата компания попита защо не  се разледват причините за съмнителни взривове в български военни складове, които напомнят случилото се в Чехия.

Москва: Хубаво е, че не ни обвиняват и за убийството на ерцхерцога Фердинанд

Москва  отхвърли обвиненията на българската страна и ги иронизира. Хубаво, че още не ни обвиняват за убийството на ерцхерцога Фердинанд* коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

Периодът от 2011 до 2020 г., в който България обвинява руски граждани в организиране на четири взрива в оръжейни заводи, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага, заяви  Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС, предаде БТА. Реакцията му беше по повод брифинга на  прокуратурата.

Той поясни, че след като времевата рамка обхваща последните 10 години, излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия са се сетили за събитията от 2014 г., са решили да надминат чехите и да се вгледат много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние.

Лавров каза още, че Брюксел трябва да изясни въпроса за отношенията на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България.

Евросъюзът въпреки това трябва да вземе предвид ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на оръжие и боеприпаси. Евросъюзът все пак трябва да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това, доколко Евросъюзът контролира изпълнението от негови членове на задължения по различни документи в областта на търговията с оръжие„, каза Лавров.

 

*С убийството на Фердинанд започва Първата Световна война.

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.