Последни новини
Home / Законът / ВКС сигнализира, че бездействие на „Информационно обслужване“ осуетява внедряването на ЕИСС от 01.06.2021 г.

ВКС сигнализира, че бездействие на „Информационно обслужване“ осуетява внедряването на ЕИСС от 01.06.2021 г.

Defakto.bg

ВКС сигнализира, че в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС )липсват съществени за работата на съда функционалности, а това възпрепятства внедряването й от  01.06.2021 г., съобщават от съда.

В писмо, изпратено до членовете на Висшия съдебен съвет с копие до „Информационно обслужване“ АД, Лозан Ранов, председател на Върховния касационен съд (ВКС) информира за поредица проблеми, свързани с внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) във ВКС.  Той сигнализира, че е възпрепятствано изпълнението на решението от 17.12.2020 г. на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) относно възобновяването на образуването на дела в ЕИСС от 01.06.2021 г. за ВКС и провеждането на задължително обучение на съдиите и съдебните служители от обучители и „Информационно обслужване“ АД преди възобновяване на работата със системата.
В писмо от 16.02.2021 г. от изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД са признати констатираните несъответствия и необходими оптимизации, които трябва да бъдат извършени преди въвеждането на системата в употреба от ВКС, като е посочено, че „те текущо се работят, като информацията за тях ще бъде налична в новините за следващите версии“.

До момента няма данни да са оптимизирани тези функционалности и да е представена следваща версия на продукта.
Върховният касационен съд е поставен в позиция да бъдат използвани формалните процедури, които възпрепятстват разглеждането по същество на исканията за изпълнение на задълженията на „Информационно обслужване“ АД по проекта, като по Заявка № 1 „Управление на работния поток за образуване и насрочване на дела от председател отделение във ВКС“, Заявка № 2 „Случайно разпределение на съставите в Наказателна колегия на ВКС“ и Заявка № 3 „Призоваване с „Държавен вестник“ на страните по дела на ВКС“ не са предприети реални действия, а се шиканира внасянето им с абсурдни
извинения. 

Затова се налага да подчертая, че неизпълнението на задълженията на изпълнителя или на администрацията на ВСС не трябва да бъде в тежест на работата на съдиите от Върховния касационен съд, посочва председателят на съда Лозан Панов.

Той допълва, че това бездействие осуетява и провеждането на необходимите обучения на съдиите и служителите за работа с ЕИСС, тъй като те трябва да бъдат обучени да работят с функционалности, които обаче не съществуват.  Това, от своя страна, води до невъзможност да бъдат осъществени нормалните подготвителни действия п внедряване на продукта (вече отлагано по вина на изпълнителя) в определения от ВСС срок. „Нормалният ритъм на работа във ВКС изисква своевременната реализация на нужните функционалности и съответна подготовка на работещите с реален, готов и тестван продукт, отговарящ на спецификите на дейността на съда“, подчертава председателят на ВКС.
Затова той настоява за предприемане на незабавни координирани действия, за да бъде спазен определеният срок – 01.06.2021 г., за внедряване на ЕИСС във Върховния касационен съд.

Прилага към писмото си хронология на събитията, свързани с възникналите проблеми, които възпрепятстват изпълнението от страна на ВКС на решението от 17.12.2020 г. на Пленума на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.