Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия с декларация: Законовите промени стопират разследвания и осуетяват наказателна отговорност

И Прокурорската колегия с декларация: Законовите промени стопират разследвания и осуетяват наказателна отговорност

Defakto.bg

Специализираните съдилища също протестират – не искат да ги закриват

„Мълчаливият“ протест пред Съдебната палата в София, оглавен от Иван Гешев, бе последван от извънредно заседание на Прокурорската колегия на ВСС. С една-единствена точка в дневния ред – приемане на декларация срещу промените в НПК и в Закона за съдебната власт, които закриват спецправосъдието.

Заседанието бе открито от главния прокурор с благодарности към членовете на колегията, до един участвали в протеста „срещу недопустимия политически натиск върху правовата държава“.

Последва четене на декларацията и единодушното й гласуване. Финален коментар направи само Гешев и вкара нов мотив, за обслужване и на „чужди на България интереси“, без пояснения кои точно интереси визира. Главният прокурор каза: „На тъмно се приема едно най-вероятно лобистко законодателство, в интерес на обвиняеми и подсъдими лица с огромен финансов ресурс и на чужди на България интереси“.

В декларацията ПК на ВСС остро се противопоставя на приетите на първо четене от правната комисия изменения в Закона за съдебната власт и в НПК и намира, че те са „проява на политическа намеса в работата на съдебната система и опит за нейното дестабилизиране“. Заличаването на специализираните структури „пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система, като дерогира принципа за разделение на властите“.

Най-вече: „Предвидените изменения ще възпрепятстват приключването на висящи наказателни производства в разумни срокове, както и налагането на справедливи и законосъобразни наказания на виновните лица. Съществува реален риск от прекратяване на вече започнали производства и целенасочено избягване реализирането на наказателна отговорност, въпреки съществуващите към момента предпоставки за това„.

Кадровиците заявяват и че изложените мотиви за неефективност на спецструктурите са „целенасочени опити за дискредитиране на българските магистрати“. Пълният текст на декларацията – тук.

Тя ще бъде изпратена на ЕК, ЕП, групата ГРЕКО, Венецианската комисия, посолствата на ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

Декларация изпратиха и от двете съдилища – Специализиран и Апелативен специализиран съд.

В нея се казва: „Внасянето на подобни проекти и придвижването им за разглеждане от Парламента, без обществен дебат, без сериозни анализи и правдиви данни, без предоставяне на възможност за становища от заинтересовани страни, в т.ч. на магистратите и служителите, които пряко се засягат от промените, без становище на правосъдното ведомство и на Пленума на ВСС, който орган е специално оправомощен да изразява позиции по законопроекти, отнасящи се до съдебната власт, са явна демонстрация на желание за бързо и безпринципно „справяне” със специализираното правосъдие, по време на политическа нестабилност в Държавата, в пълен противовес на всички твърдения за укрепване на независимостта на съдебната система и спазване на принципа за разделението на властите.

Мотивите на двата законопроекта, че специализираните институции не са оправдали заложените със създаването им очаквания и че през периода на тяхното функциониране, публичното възприятие за тях било негативно, намираме за тенденциозни и показващи неразбиране на смисъла и значението на правораздавателната дейност.

Дълбоко сме възмутени от изопачаването на естеството на специализираното правосъдие и манипулативното отричане на дългогодишните усилия на всички заети в него магистрати и служители, за изпълнение на поставените му от законодателя задачи.

Възмутени сме и от продължаващото лансиране от определени политически кръгове на идеята за унифициране на специализираните съдилища с „извънреден трибунал”, в противоречие с недвусмисленото и последователно произнасяне на Конституционния съд на Република България, както за тяхното съответствие с Конституцията, така и за нормативно уредената им компетентност (Решение на КС № 10 от 2011 г.  по к.д. № 6/2011 г. и Решение на КС № 6 от 27.03.2018 г. по к.д. № 10/2017 г.).“

И още: „Специализираните наказателни съдилища, освен медийно известните дела срещу състоятелни подсъдими, разглеждат на практика много други, попадащи в обхвата на обвиненията за най-тежката престъпност в страната, като организиран наркотрафик, трафик на хора, квалифицирани форми на изнудвания и рекети, организирани измами – т. нар. имотни, телефонни, документни, данъчни, организирано лихварство, организирани посегателства срещу собствеността и срещу личността, тероризъм и пр., често  с международен елемент, както и с множество пострадали лица. Наша подсъдност са и организираните корупционни практики в държавния апарат и т. нар. „корупция по високите етажи на властта”.

По време на целия, наситен с протести период в страната и при предизборния процес, пред обществеността целенасочено бяха тиражирани неверни постановки за провеждано от тези съдилища политизирано и необективно правосъдие, за умишлено насаждане на негативни нагласи.

За изминалите 10 години от съществуването на специализираните съдилища, няма нито един отменен наш съдебен акт от Върховния касационен съд, заради нарушаване на принципите за обективност и безпристрастност, както и няма нито един наш съдебен акт, чийто аргументи да са други, освен чисто юридически„.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.