Последни новини
Home / Актуално / Падна ограничението само за 35 секции в страните извън ЕС, президентът назначава 15-членна ЦИК, машинен вот и видеонаблюдение (обновена)

Падна ограничението само за 35 секции в страните извън ЕС, президентът назначава 15-членна ЦИК, машинен вот и видеонаблюдение (обновена)

Defakto.bg

След целодневен маратон по  промените в Изборния кодекс,  депутатите от 45-то НС  „свалиха“  някои досегашни препятствия за вота на българите в чужбина,  приеха нова ЦИК, въведоха видеонаблюдение и  машинно гласуване в големите избирателни секции.

Трудно и на косъм  парламентът премахна ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън Европейския съюз. Партиите „Има такъв народ“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“  събраха  117 гласа „за“.   ГЕРБ и БСП бяха против отпадане на ограничението и получиха  само 107 гласа.  Осем депутати от ГЕРБ се  въздържаха. Това стана на второ четене на Изборния кодекс. Пленарното заседание днес започна с кворум от 175 души, но и с множество декларации, в които парламентарните сили се разграничаваха една от друга. В дневния ред, който не се гласува, тъй като заседанието е извънредно, е окончателното гласуване на промените в изборните правила, което бе провалено в сряда.

Така на практика в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, на места, където са подадени поне 40 заявления, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.  По този начин ще има възможност за повече секции във Великобритания, САЩ и Канада, но и в Турция.  Резултатът бе посрещнат с аплодисменти и възгласи „Браво“.

Преди това Велизар Енчев от БСП, призова депутатите да не позволяват на партийната директива да стои над националните интереси, защото отпадането на ограничението ще позволи на Анкара да е брокер в следващия парламент, а турските притежатели са феодално притежание на ДПС. Предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес – концертите с възрожденски песни за примамка ли бяха, попита той.

Според председателя на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“, докато не се въведе гласуване по пощата в чужбина, ограничение не може да има, тъй като и гласуването е задължително.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов каза, че има български граждани по целия свят, а Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ поиска подкрепящите ограниченията да се погледнат в огледалото и да видят дали не виждат нещо друго. Тя напомни, че при отслабването на ограниченията в миналото е станало ясно, че така се увеличава избирателната активност в Западна Европа, а не в южната ни съседка.

Депутатът от „Демократична България“ Манол Пейков заяви, че  без ограничения във Великобритания е трябвало да има 53, а не – 35 секции и ако депутатите не премахнат ограниченията, не са достойни да заемат местата си в залата.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ отбеляза, че  не може да се получи брутално изкривяване на резултата заради вота от Турция.

Преди това обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.   Ива Митева  поиска прегласуване на текста, но предложението й беше отхвърлено,  тъй като трето гласуване на вече приет текст се оказа невъзможно.

По този повод Мика Зайкова от ИТН заяви: „Дами и господа депутати, срам ме е от вас. В демократичната култура няма място за дискриминация.  Навсякъде  българитие имат равни имат избирателин права.  Срам ме е от вас, че колегите социалистите излизат с позции, които ограничават права, заяви тя. Нима са по-малко българите в Турция, Израел и Америка. Нашите съграждани са най-големият инвеститор в България, а са навънка, защото не можеха да намерят тука място да изхранват семействата си. Хората пътуваха по хиляда километри да пътуват„, каза Зайкова.  „Аз питам защо 2 млн. българи са извън страната. Защо?“.

Междувременно пък  министърът на отбраната Красимир Каракачанов  поиска  държавния глава да наложи вето на приетия текст.  Той казва,  че в момента в Турция има над 350 хиляди изселници с българско гражданство, които според него,  се използват от турската държава и специалните ѝ служби, за да се намесват във вътрешната ни политика.

Нова 15-членна ЦИК, назначавана от държавния глава

След почивка, народните представители  намалиха броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 15 души и гласуваха целият й състав  да се назначава с указ на президента.  Текстът подкрепиха  155 народни представители, „против“ – 72 и „въздържали се“ -2.

Сред 15 -те са и  председателят, заместник-председателите и секретартят,  а те ще  се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции. Текстовете предвиждат целият състав на ЦИК да се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определена от държавния глава.  В момента ЦИК е от 20- членове, а само председателят, заместник-председателите и секретарят на Централната избирателна комисия се избират от Народното събрание.
Предвидено е предложенията да се обявяват на интернет страницата на президента на републиката.  При попълване състава на ЦИК се прие да се прилага методът на най-големия остатък като партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

В комисията няма да влизат представители на партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Депутатите запазиха забраната шеф на предизборен щаб е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съответния административен съд в тридневен срок от обявяването им. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен срок от получаването й с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда се обявява незабавно и може да се обжалва пред ВАС в тридневен срок от обявяването му.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС  посочи, че мнозинството поставя под въпрос легитимността на следващите избори.

Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще осигурите прилагането на тези принципи. Пак повтарям, безпристрастност, прозрачност и независимост, който в последната година доказа, че нито е безпристрастен, нито е независим, създавате опасност от това следващите избори да бъдат оспорвани и фактически тяхната легитимност да не бъде призната“.

Според Крум Зарков,   ГЕРБ  манипулират предложението и ги призова да спрат да атакуват държавния глава.

Това, което предлагат от ИТН, съвсем не дава кой знае какви правомощия на президента. За ваша информация да ви кажа и досега и в момента и по този кодекс президентът назначава повечето от членовете на ЦИК, с изключение на ръководството на ЦИК. Освен това се предвижда той да действа в условията на обвързана компетентност по предложение на съответните партии. Като видях до каква степен сте готови да манипулирате текста, аз, който първоначално не подкрепих техните идеи, сега съм склонен да го направя. Престанете да се излагате поне“.

В момента ЦИК е в една много странна конфигурация и явно г-н Митов не е прочел Изборния кодекс и не знае как се назначава тя„, заяви Ива Митева от ИТН.

Критики към сегашния състав на Централната избирателна комисия бяха отправени от всички партии без ГЕРБ.

Георги Свиленски от БСП посочи, че ЦИК трябва да бъде променена –  напомни, че комисията и през  2019 г , и през настоящата “ не е забелязвала“  очевадни закононарушения, свързани с Бойко Борисов. Първият път,  че е бил  е  бил шеф на президборен щаб и министър-председател,  а тази година,  ползвайки държавен ресурс е правил изборна кампания,  раздавайки  от автомобила държавните пари.

Видеонаблюдение след края на изборния ден

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се наблюдава с камери и ще се предава онлайн, гласуваха депутатите.  Редът и условията, по които ще се провежда видеонаблюдението, ще се определят от ЦИК, а техническото му осигуряване се възлага на Министерския съвет. Крайно време е едно правителство да има ангжименти към изборния процес, а не да бяга от задължения като сегашното, отбеляза Зарков.

Гласувано бе ЦИК да изпълнява функциите на районна избирателна комисия за многомандатния изборен район извън страната.

Цвета Караянчева поиска да разбере в пълни подробности по какъв начин ще се случва видеонаблюдението. Въпросите й бяха посрещнати с неодобрение от пленарната зала, на които Караянчева отвърна: „Не викайте от залата, обяснете ми тук. Аз съм техническо лице и ги разбирам тези работи.” Според  нея камерите в малките населени места ще притеснят хората, че вотът им може да се контролира. „  В малките населени места също живеят хора, уважаеми господа умни и красиви”, обърна се тя към опонентите си.

Ще се уплашат тези, които фалшифицират изборите, които правят действителните гласове недействителни … Цяла България ще знае какво правите в секционните комисии вашите представители”, отвърна й соцдепутатът Георги Свиленски.

Изцяло машинен вот, хартиената бюлетина – по изключение

В 17, 30 ч, след многочасов дебат народните представители приеха със 115 гласа  „За“, 73  – „Против“ и 32 -ма „въздържали се“  изцяло машинен вот в страната. Това ще става в избирателни секции с поне 300 избиратели. Изключение ще има само при непредвидени  обстоятелства, когато машинното гласуване се окаже невъзможно и се наложи преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.  Същото се отнася и за секциите извън страната, но само тези, за чието образуване са били подадени предварително 300 заявления от местни българи или на последните избори са гласували поне 300 избиратели.

С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Данните от машинното гласуване ще се отпечатват в отделен протокол, който ще се прилага към протокола на секционната комисия. Тези данни ще се добавят към секционния протокол при въвеждането на резултатите в районната комисия. По този начин се очаква да се улесни много работата на секционните комисии, които досега бяха принудени да сумират в един протокол данните от машинното и хартиеното гласуване.

Няма да има и избирателен район „Чужбина“

Първоначално депутатите одобриха законова поправка, с която беше въведен 32-и многомандатен изборен район извън страната. Парламентът  дори задължи ЦИК да определи броя на многомандатните райони, включително този в чужбина, чрез методика, която предстоеше да  бъде одобрена. След това обаче настъпи юридически хаос заради лошо планирани предложения  и методиката, по която ще става самото райониране  бе отхвърлена.  

На практика –  район има, но мандати за него няма, а  това  обезсмисли нововъведението.

Отхвърлено бе и предложението за въвеждане на експерименталното дистанционно електронно гласуване на президентските избори.

Гласуване по пощата зад граница също няма да има.

Народните избраници приеха пропорционалната избирателна система за избор на народни представители да се прилага до провеждане на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон. Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ от текста да отпадне думата „редовни“.

Макар, че  в Изборния кодекс да не се предвижда изрично въвеждане на мажоритарен вот, депутатите дълго спориха „за“ и „против“ тази идея.

Решено бе  карантинираните заради коронавируса да могат гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там, като ще могат да подават заявления и в деня на вота, нещо което им бе отнето в предишиня парламент.

Жителите на селата с над 100 души ще могат да избират кмет. Досега ограничението беше за селища с население от над 350 души.

На финала на заседанието  Радомир Чолаков от ГЕРБ призова  президента  Румен Радев да наложи вето на приетите промени. Може да се окаже, че  това  е ефикасен начин за поправка на някои от сътворените гафовете, макар че не това бе целта на предложението.  През целия ден депутатите от  ГЕРБ оказваха тотална съпротива на промените. Голяма част от намеренията на „Има такъв народ” за  реформата на изборния процес, останаха неосъществени.

Дебатите по промените на Изборния кодекс продължиха през целия ден и приключиха малко преди 23.00 часа.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.