Последни новини
Home / Законът / Президентът: Надявам се, че социалистите ще опитат да създадат кабинет на демократичната алтернатива

Президентът: Надявам се, че социалистите ще опитат да създадат кабинет на демократичната алтернатива

Defakto.bg

По време на визита днес в Първомай по случай празника на града президентът Румен Радев коментира пред журналисти дали според него БСП ще успее да състави правителство, след като получи мандат за това на 5 май:

Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид своето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи.  Доколкото знаем, това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията“, посочи той.“.

Радев обясни защо светкавично е обнародвал  промените в Изборния кодекс, публикувани днес в  Държавен вестник:

Взех това решение, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини, няма основание да се бавят промените“.

Президентът посочи още, че според една от промените той трябва да назначи нова ЦИК( в 14 -дневен срок от обнародването), а за това е нужно време. Ще има обществени консултации за състава, които няма да се проведат в парламента, а ще бъдат в президентството. Радев  припомни, че така е било и до 2014 г.

Вие какво искате – бавене и хаос, или организация?! При положение, че отидем към служебно правителство няма да мислим какво да правим. При това положение трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да встъпи в своята роля още с разпускането на НС.“ 

Президентът определи като „евтина пропаганда“ твърденията, че той избира ЦИК и придобива права над нея.

„Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон„, каза Радев  на въпрос за поискано вето върху промените на Изборния кодекс

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.