Последни новини
Home / Законът / Доц.Наталия Киселова: Кризата в момента е политическа, а не конституционна

Доц.Наталия Киселова: Кризата в момента е политическа, а не конституционна

Defakto.bg

Корнелия Нинова обяви, че БСП ще върне третия мандат, който ще им бъде връчен от президента на 5 май.  При това положение държавният глава  ще назначи служебно правителство. В надпревара някои политици в оставка заявиха, че  промените в Изборния кодекс ще доведат до конституционна криза.

Конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Кризата в момента е политическа, защото няма воля за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание“, коментира пред БТВ доц.  Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ Кл. Охридски.

За промените в Изборния кодекс всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право на хора, които досега бяха по-ограничени – не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също. Има улеснение от гледна точка на кандидатите как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район „Чужбина“ и въпросът с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори“, заяви  Киселова.

„Броят на секциите в чужбина няма да бъде ограничен до дипломатическите ни представителства“, категорична бе юристката. Тя напромни, че в избирателинте секции с над 300 души население, е запазена възможността за гласуване с хартиена бюлетина, в случай че възникне проблем с машините, за да се запазят избирателните права на гражданите. Да се казва, че ще се гласува само с машини  е невярно,  катгерочина бе Кислева. Тя допусна, че в чужбина ще се гласува с хартиена бюлетина.

Никой не обърна внимание на равнопоставеността на политическите партии в медиите, заложени в поправения ИК, напомни специалистът.  Няма да има вече  доминация само на няколко партии в телевизионния ефир, както беше на предходните избори, каза Киселова.

Според нея  коментарът на премиера Борисов, че президентът вече „държи и съдиите и отбора“  е некоректен, защото той не може да избере когото си иска, а само сред предложените от партиите, а в правилата е посочено как да бъдат избрани членовете на ЦИК, ако партиите предложат повече кандидати.

В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарните партии“, каза Киселова, която отбеляза, че досега назначенията на президента не са били проблем.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.