Последни новини
Home / Законът / Доц.Наталия Киселова: Кризата в момента е политическа, а не конституционна

Доц.Наталия Киселова: Кризата в момента е политическа, а не конституционна

Defakto.bg

Корнелия Нинова обяви, че БСП ще върне третия мандат, който ще им бъде връчен от президента на 5 май.  При това положение държавният глава  ще назначи служебно правителство. В надпревара някои политици в оставка заявиха, че  промените в Изборния кодекс ще доведат до конституционна криза.

Конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Кризата в момента е политическа, защото няма воля за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание“, коментира пред БТВ доц.  Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ Кл. Охридски.

За промените в Изборния кодекс всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право на хора, които досега бяха по-ограничени – не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също. Има улеснение от гледна точка на кандидатите как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район „Чужбина“ и въпросът с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори“, заяви  Киселова.

„Броят на секциите в чужбина няма да бъде ограничен до дипломатическите ни представителства“, категорична бе юристката. Тя напромни, че в избирателинте секции с над 300 души население, е запазена възможността за гласуване с хартиена бюлетина, в случай че възникне проблем с машините, за да се запазят избирателните права на гражданите. Да се казва, че ще се гласува само с машини  е невярно,  катгерочина бе Кислева. Тя допусна, че в чужбина ще се гласува с хартиена бюлетина.

Никой не обърна внимание на равнопоставеността на политическите партии в медиите, заложени в поправения ИК, напомни специалистът.  Няма да има вече  доминация само на няколко партии в телевизионния ефир, както беше на предходните избори, каза Киселова.

Според нея  коментарът на премиера Борисов, че президентът вече „държи и съдиите и отбора“  е некоректен, защото той не може да избере когото си иска, а само сред предложените от партиите, а в правилата е посочено как да бъдат избрани членовете на ЦИК, ако партиите предложат повече кандидати.

В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарните партии“, каза Киселова, която отбеляза, че досега назначенията на президента не са били проблем.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.