Последни новини
Home / Законът / Започват консултациите на президента с политическите сили за сформиране на нова ЦИК

Започват консултациите на президента с политическите сили за сформиране на нова ЦИК

Defakto.bg

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. С указ президентът определи правилата за провеждането им и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Преди тези консултации се провеждаха в парламента, но след последните промени в Изборния кодекс те ще са при президента, а  разликата е, че са публични.

Изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция на адрес: https://www.president.bg/static56/Online-video/

 Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.  Председателят и секретарят ще се определят чрез жребий, ако  съгласие за заемането не бъде постигнато, е посочено в правилата.
 В новата ЦИК ще има четирима представители ще има ГЕРБ-СДС, по трима  БСП и „Има такъв народ“, по двама ДПС и коалицията „Демократична България“ и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция  „Изправи се! Мутри вън!“.
 Изпълнителното бюро на БСП предложи  Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От „Изправи се! Мутри вън!“ обявиха,  че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията.
Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математикът Любомир Георгиев са номинациите на „Демократична България“ за членове на Централната избирателна комисия.
ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.
ГЕРБ предлагат Красимир Ципов за председател на ЦИК.
По повод критиките на премиера в оставка, че президентът „държи и отбора и съдиите“, Румен  Радев заяви: „Като президент по новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации.
Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията.  Тези,  които не получат председателско място или това на секретаря,  имат квота за по един заместник-председател.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.