Последни новини
Home / Законът / Започват консултациите на президента с политическите сили за сформиране на нова ЦИК

Започват консултациите на президента с политическите сили за сформиране на нова ЦИК

Defakto.bg

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. С указ президентът определи правилата за провеждането им и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Преди тези консултации се провеждаха в парламента, но след последните промени в Изборния кодекс те ще са при президента, а  разликата е, че са публични.

Изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция на адрес: https://www.president.bg/static56/Online-video/

 Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.  Председателят и секретарят ще се определят чрез жребий, ако  съгласие за заемането не бъде постигнато, е посочено в правилата.
 В новата ЦИК ще има четирима представители ще има ГЕРБ-СДС, по трима  БСП и „Има такъв народ“, по двама ДПС и коалицията „Демократична България“ и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция  „Изправи се! Мутри вън!“.
 Изпълнителното бюро на БСП предложи  Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От „Изправи се! Мутри вън!“ обявиха,  че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията.
Социологът Цветозар Томов и общинският съветник в София и математикът Любомир Георгиев са номинациите на „Демократична България“ за членове на Централната избирателна комисия.
ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.
ГЕРБ предлагат Красимир Ципов за председател на ЦИК.
По повод критиките на премиера в оставка, че президентът „държи и отбора и съдиите“, Румен  Радев заяви: „Като президент по новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации.
Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията.  Тези,  които не получат председателско място или това на секретаря,  имат квота за по един заместник-председател.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.