Последни новини
Home / Законът / Красимир Ципов от ГЕРБ – най-близо до шефския пост в ЦИК

Красимир Ципов от ГЕРБ – най-близо до шефския пост в ЦИК

Defakto.bg

С най-големи шансове да оглави ЦИК като нейн председател е Красимир Ципов от ГЕРБ.

В хода на днешните консултации на президента с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на ЦИК,  ГЕРБ-СДС номинира за председател на силно критикуваната от Борисов нова комисия, Красимир Ципов. Той е 4 мандата депутат и 2 пъти заместник-министър на МВР.

От „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ обявиха,че няма да подкрепят тази кандидатура. Христо Иванов заяви, че е бил част от първия кабинет на ГЕРБ , който е въвел порочни практики във вътрешното министерство.  Мая Манолова изтъкна, че Ципов няма никакви организационни качества по отношение провеждането на изборите и по-скоро е бездействал по отношение на сигнали, които са подавани към МВР за нарушаване на изборните правила. От БСП също бяха против.

Никой от останалите партии обаче не направи номинация за председател.

Манолова директно призова ИТН да каже ще предложи ли председател. Реакция от формацията на Слави Трифонов нямаше и така втората политическа сила – „Има такъв народ“, които имат 3-ма представители по квота, не пожела нито поста, нито отговорността.  Те номинираха Камелия Нейкова за заместник-председател,  Елка Стоянова – юрист с богат опит за член и проф. Любомир Гаврилов – математик с познания по прилагане на изборния процес, също за член.

БСП номинира Емил Войнов – специалист по информационни технологии, за зам.-председател, а за членове – Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Тримата са и в настоящата ЦИК.

Мустафа Карадайъ от ДПС заяви, че номинира двама членове за ЦИК по квота. Севинч Солакова е номинирана за секретар. И в момента тя е секретар на ЦИК. Втората номинация е Архан Чаушев, който също е юрист и също е член в настоящата ЦИК.

„Демократична България“ предлага за заместник-председател социолога Цветомир Томов, който бе в състава на предходната ЦИК, както и Любомир Георгиев – настоящ общински съветник и математик.

„Изправи се! Мутри вън“ предложиха за свой  представител в ЦИК  Росица Матева – бивш член на ЦИК и настоящ председател на Обществения съвет към ЦИК.

Христо Иванов препоръча на президента да  се води не от „буквата, а от духа на закона“.  А щом като Ципов не е харесван от повечето формации, значи не бива да е председател. Но Емилия Друмева, секретар на президента по юридическите въпроси,  обясни, че  съгласно законовата процедура при един кандидат темата е поизчерпана. Кой ще е председател и секретар, ако съгласие няма, ще се определи чрез жребий, пише в правилата, но и за жребий трябва да има повече от един кандидати.

Другите предложения на ГЕРБ – за редови членове – са и настоящи: Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, провежда и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия.

Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговорност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации„, напомни  Радев.

Публичното изслушване на номинираните кандидати ще се състои на 7 май в президентската институция. На 11 май ще заработи новата Централна избирателна комисия, обяви  президентът.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.