Последни новини
Home / Законът / Парламентът има шанс да реши важни за гражданите социални въпроси

Парламентът има шанс да реши важни за гражданите социални въпроси

Defakto.bg

Днес от 11.00 ч. се очаква президентът да връчи проучвателен  мандат на БСП за съставяне на правителство, но според обявените намерения левицата ще го върне веднага.

В тази хипотеза президентът няма срок срок за разпускане на парламента и насрочване на нови избори – така Народното събрание може да получи още малко време, за да реши някои важни социални въпроси преди указа на държавния глава за окончателното му разпускане. 

Според предварителни очаквания  е  възможно президентът  следващата седмица да разпусне 45-то  Народно събрание,  да насрочи нови избори и  назначи служебно правителство.

В проекта за седмична програма на НС  са включени  предложенията на Мая Манолова за промени в закона за извънредното положение,  добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. Включени са и промените на ИТН в закона за политическите партии за  намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

Законопроектите влизат за директно обсъждане по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца, като съгласно правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да разгледат по същество направените предложения. На този принцип за обсъждане е внесен и законопроектът на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са още и два проекта на решения. Единият, за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк „Росенец“, внесен от „Демократична България“. Другият е на БСП и е за възлагане на Министерски съвет  да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“.

За петъчното пленарно заседание като точка първа е предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.