Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът прие законопроект на БСП за преизчисляване на пенсиите, второ четене – някой друг път (обновена)

На първо четене: Парламентът прие законопроект на БСП за преизчисляване на пенсиите, второ четене – някой друг път (обновена)

Defakto.bg

Парламенът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.   Това стана с гласовете на 127 гласа, един  „против“, без въздържали се. Законопроектът предвижда  пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. да се преизчислят от 1 юли 2021 г.  Предложението  предвижа индивидуалният коефициент да се умножава по средномесечиня осигурителен доход за странат за 2018 г.  От това преизчисление биха се повишили пенсиите на 56% от възрастните, а необходимите за целта средства са 1,110 млрд. лв. до края на годината.

Днес е последният ден,  в който можем да се поправим и парламентът  да бъде запомнен  със смислено решение за преизчисляване на пенсиите, каза Корнелия Нинова посред остри дебати и противопоставяния.  За един месец този парламент не направи нищо за хората, добави тя и напомни, че левицата е внасяла пет пъти в предишния парламент тези предложение, но ГЕРБ ги е отхвърлял.  Нинова заяви, че пари за преизчисление на пенсиите има в Сребърния фонд, в който има 3 млрд. , а той е създаден именно за такива цели.

БСП получи подкрепа от „Изправи се.Мутри вън“, а Мая Манолова призова депутатите да гласуват по съвест. Пенсиите трябва да бъдат преизчислени, а парламентът да започне да работи за хората, не за партиите, каза тя. Нинова напомни,че  в Сребърния  фонд  има 3.3 млрд. лв. само за пенсии. Правителството го държи в резерва, за да отчита на хартия, че резервът е висок. Не знаем дали там са парите, но ние го предлагаме като източник на средства за преизчислението, каза тя.

Преди това срещу законопроекта се обяви Георги Ганев, от „Демократична България“, като шеф на бюджетната комисия.

Само преди десет минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? От 9 кладенеца вода ни носихте да ни убедите, че трябва да имате милиончета, а сега нямало пари за пенсионерите. Сега ще намерите пари за българските пенсионери„,  ядосано заяви от трибуната Мика Зайкова от „Има такъв народ“, взирайки се в депутаттие от ГЕРБ. Те пък се обидиха, защото не били гласували за субсидията. Зайкова обърна внимание, че пенсиите у нас са 35 % от получавания доход, докато в Европа варират от 60 до 80 % от доходите  преди пенсиониране.

Гласовете „за“ решението, дойдоха от „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“.  Веднага след обявяването на резултатите, Корнелия Нинова внесе процедурно предложение още днес депутатите да приемат промените и на второ четене.

Уважаема госпожо, председател, правя процедурно предложение, на основание чл. 80, ал2 от Правилника, който гласи следното: народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Никой в залата не заяви, че ще прави предложение между първо и второ четене„, заяви  Нинова.

Хасан Адемов от ДПС каза, че тази процедура е допустима, когато няма заявени предложения. „Ние искаме да направим предложения между първо и второ четене„,  добави той, а като опитен парламентарист знаеше, че така прегражда преизчисляването на пенсиите

Председателят на парламента Ива Митева обаче сметна,  че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с правилника. Тя прекрати заседанието, очевидно със знанието, че второ четене на законопроекта няма да има. Между първо и второ четене трябва да има срок от 7 дни, а прездинетът обяви, че ще разпусне НС на 11  май.   Това предизвика  възмущение на депутатите от левицата, които скандирха „Оставка!“и окупираха трибуната на парламента.

Прекратяването на заседанието не позволи да се гледа третата точка от дневния ред за създаване на Временна анкетна комисия за „Росенец“.

Има дясно, има и ляво, обобщи Георги Гьоков от левицата резултатите от грижата на  45-ия парламент за възрастните.

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.