Последни новини
Home / Актуално / Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова иска да бъде възстановена като административен съдия, но в София

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова иска да бъде възстановена като административен съдия, но в София

Defakto.bg

Пламен Панайотов оттегли оставката си като зам.-шеф на Специализирания съд

Заявление да бъде възстановена като съдия вече е депозирала правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова, видя Де факто.

То е подадено до ВСС, макар че в момента кабинетът „Борисов“ – 3 е действащ. На 16 април 45-о Народно събрание гласува колективната оставка на това правителство, но то ще работи до назначаването на служебен кабинет.

Въпросът ще бъде разгледан на заседанието на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) на 10 май, когато назначаването на служебен кабинет ще е предстоящо. Но бъдещото, дори и сигурно събитие, не отменя задълженията за персонално заявление за напускане на заемания пост към момента на отправянето на молбата до ВСС, смятат правници.

По-любопитното е друго – Ахладова е поискала да се върне не в Административен съд – Перник, където е последната й месторабота, а в Административен съд – София-област, който работи в столицата. С две думи – желанието й е да остане в София.

Ахладова се е позовала на чл. 195, ал. 4 от Закона за съдебната власт, който позволява алтертива – възстановяване на „равна по степен длъжност“. Тази възможност, вид бонус, е дадена и и на административните ръководители в Темида и техните заместници.

Текстът гласи:

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., доп. – ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., доп. – ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 09.08.2013 г., доп. – ДВ, бр. 28 от 2016 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г., предишна ал. 3 – ДВ, бр. 65 от 2017 г., доп. – ДВ, бр. 103 от 2020 г.) При преустановяване на длъжността лицата по ал. 1, т. 1, съдиите от Конституционния съд, европейският прокурор, министрите или заместник-министрите, председателят или заместник-председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“, членовете на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства подали молба до съответната колегия на Висшия съдебен съвет в 14-дневен срок от датата на освобождаването им, се възстановяват на заеманата преди избора или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, като времето, прекарано на съответната длъжност, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7.

Ахладова бе председател на Районен съд – Перник, като такава се кандидатира за председател на Административен съд – Перник и предният състав на ВСС я избра, въпреки конкуренцията от съдия от същия съд. Но тя така и не встъпи в длъжност, по казуса имаше дело във ВАС, което бе прекратено, след като Десислава Ахладова стана зам.-министър на правосъдието в „Борисов“ -3. Тя  първо бе заместник на Цецка Цачева, после на Данаил Кирилов, а след неговото напускане стана министър. На изборите през април бе избрана и за депутат от ГЕРБ, но, като останалите министри, се оттегли от парламента и на тяхно място встъпиха следващите в листите.

Оттеглената оставка

Вниманието привлича и друга точка в дневния ред на КАК, продължение на друга кадрова драма – със зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов.

Както Де факто писа, в края на април Панайотов подаде оставка от ръководния пост и поиска преназначение в Административен съд – София-град.

На 26 април КАК е одобрила само оставката му като зам.-председател и точката бе в дневния ред на Съдийската колегия на 27 април. Но заради наложения мораториум от парламента всички кадрувания бяха отложени.

Сега съдия Панайотов е оттеглил заявлението за освобождаване като зам.-председател на Специализирания съд, което явно означава и че е е отказал да се мести в административното правораздаване. Тъй като оставката му не бе гласувана от кадровиците, този ход е възможен.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Един коментар

  1. Адвокат Георгиев

    А не може ли да си ходи в Перник откъдето идва? Защо всеки дето е попаднал във властта трябва задължително да се облажи по нереден начин тръгвайки си? Онова нещо Тачева дето и досега не е изрината още от държавната софра, колко нотариуса в София назначи последния ден в кабинета си? Да ги изброя ли тук, може ли? Покойният Петканов да не ровя, Ами другите? Май само Хр.Иванов не направи свинщина….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.