Последни новини
Home / Актуално / Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова иска да бъде възстановена като административен съдия, но в София

Правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова иска да бъде възстановена като административен съдия, но в София

Defakto.bg

Пламен Панайотов оттегли оставката си като зам.-шеф на Специализирания съд

Заявление да бъде възстановена като съдия вече е депозирала правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова, видя Де факто.

То е подадено до ВСС, макар че в момента кабинетът “Борисов” – 3 е действащ. На 16 април 45-о Народно събрание гласува колективната оставка на това правителство, но то ще работи до назначаването на служебен кабинет.

Въпросът ще бъде разгледан на заседанието на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) на 10 май, когато назначаването на служебен кабинет ще е предстоящо. Но бъдещото, дори и сигурно събитие, не отменя задълженията за персонално заявление за напускане на заемания пост към момента на отправянето на молбата до ВСС, смятат правници.

По-любопитното е друго – Ахладова е поискала да се върне не в Административен съд – Перник, където е последната й месторабота, а в Административен съд – София-област, който работи в столицата. С две думи – желанието й е да остане в София.

Ахладова се е позовала на чл. 195, ал. 4 от Закона за съдебната власт, който позволява алтертива – възстановяване на “равна по степен длъжност”. Тази възможност, вид бонус, е дадена и и на административните ръководители в Темида и техните заместници.

Текстът гласи:

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. – ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., доп. – ДВ, бр. 52 от 2013 г., в сила от 14.06.2013 г., доп. – ДВ, бр. 70 от 2013 г., в сила от 09.08.2013 г., доп. – ДВ, бр. 28 от 2016 г., изм. – ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г., предишна ал. 3 – ДВ, бр. 65 от 2017 г., доп. – ДВ, бр. 103 от 2020 г.) При преустановяване на длъжността лицата по ал. 1, т. 1, съдиите от Конституционния съд, европейският прокурор, министрите или заместник-министрите, председателят или заместник-председателите на Държавна агенция “Национална сигурност”, членовете на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства подали молба до съответната колегия на Висшия съдебен съвет в 14-дневен срок от датата на освобождаването им, се възстановяват на заеманата преди избора или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, като времето, прекарано на съответната длъжност, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7.

Ахладова бе председател на Районен съд – Перник, като такава се кандидатира за председател на Административен съд – Перник и предният състав на ВСС я избра, въпреки конкуренцията от съдия от същия съд. Но тя така и не встъпи в длъжност, по казуса имаше дело във ВАС, което бе прекратено, след като Десислава Ахладова стана зам.-министър на правосъдието в “Борисов” -3. Тя  първо бе заместник на Цецка Цачева, после на Данаил Кирилов, а след неговото напускане стана министър. На изборите през април бе избрана и за депутат от ГЕРБ, но, като останалите министри, се оттегли от парламента и на тяхно място встъпиха следващите в листите.

Оттеглената оставка

Вниманието привлича и друга точка в дневния ред на КАК, продължение на друга кадрова драма – със зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов.

Както Де факто писа, в края на април Панайотов подаде оставка от ръководния пост и поиска преназначение в Административен съд – София-град.

На 26 април КАК е одобрила само оставката му като зам.-председател и точката бе в дневния ред на Съдийската колегия на 27 април. Но заради наложения мораториум от парламента всички кадрувания бяха отложени.

Сега съдия Панайотов е оттеглил заявлението за освобождаване като зам.-председател на Специализирания съд, което явно означава и че е е отказал да се мести в административното правораздаване. Тъй като оставката му не бе гласувана от кадровиците, този ход е възможен.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.