Последни новини
Home / Законът / Отзвуци от шокиращите свидетелства: Чудовищно! Прокуратурата вече трябваше да се е задействала

Отзвуци от шокиращите свидетелства: Чудовищно! Прокуратурата вече трябваше да се е задействала

Defakto.bg

 Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор:

Публикуваме част от коментарите по скандала в социалните мрежи и някои медии.
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов,  бивш прокурор, сега адвокат

За корупцията от компетентите институции – НИЩО
Предлагаме два от коментарити, публикувани в социалните мрежи:
Преди година и нещо се коментираше пространно евентуалната съпричастност на президента към някакво вероятно извършено престъпление, което така и никой не разбра кое точно би могло да бъде като конкретен състав по НК. Или поне не видях някой да е разбрал, защото никой не го назова. Престъпленията не са абстракция, има си конкретни състави кое е, всичко друго не е. Фактите около това т.нар. престъпление бяха, че някакви документи не били предоставени в хода на проверка на КОНПИ, касаеща потенциален конфликт на интереси при назначение на някаква службица в администрацията.

До ден-днешен аз не мога да си изясня кое точно би могло да е престъплението да не дадеш документ на КОНПИ и ако го има въобще, то може ли извършването му да се доказва с резултати от прилагане на СРС. Понеже не всяко престъпление може да се доказва със СРС, а само изрично изброени. Съпричастността на коментираното лице на висша държавна длъжност към недаването на документа пък въобще не ставаше ясно откъде се извлича…

Обаче СРС-та бяха публикувани и коментирани официално, дори имаше и запитване до Конституционния съд да се изяснели границите на президентския имунитет. Редица анализатори пък черпеха вдъхновение от този сюжет по централните медии.

Оттогава досега имаме публично известни данни за вече двама едри бизнесмени, уличаващи пряко премиера, че са изнудвани да плащат „такса спокойствие“. Имаме глас, приличащ на този на премиера (но така и неизяснено в хода на официално разследване той ли е, не е ли), който казва, че е пращал независими регулатори да се разправят с непослушковци. Имаме данни за недекларирани и необясними за придобиване с държавна заплата богатства. Това като за начало.

По втория сюжет, който се развива вече повече от година, не е само от вчера – от компетентните институции Н И Щ О.

И тук въобще не става въпрос кой какъв е, кой ни е симпатичен и кой не, за Решетников или за Меркел.

Става въпрос единствено за обективно наличната информация и отношението към нея на компетентните органи.

Корнелия Нинова, лидер на БСППрокуратурата да се самосезира за сигналите на Илчовски за Борисов

Във връзка с изнесената в Народното събрание потресаваща информация от г-н Илчовски за премиера Борисов, най-нормалното е Прокуратурата да се самосезира и да започне разследване.
Истината, каквато и да е тя, да бъде установена и обявена пред цялото общество. Така се прави в правовите държави.

 

Арман Бабикян, депутат от  „ИМВ : Нахлуха като шпиц команда в комисията – да не се чуе нищо

ГЕРБ нахлуха като шпиц команда, изсипаха се по команда, разни бивши вътрешни министри, ММА бойци. Цялата им работа беше да крещят, за да не се чуе нищо. Решенията са в ръцете на съда.

Дойдоха да крещят на тази комисия от страх. Искаха да заглушат гласа на един човек, независимо дали казва истина или лъжа. Те бяха там, за да крещят. Все едно да отидете на опера и да крещите през цялото време.

Това беше един жалък опит на хора, които не са свикнали да се чува нито един глас извън техния

Д-р Цветеслава Гълабова: Вече са непоносимо отвратителни  

От 04.04 насам пред очите ни се разгръща изключително богата личностова патология от всякакъв вид (който иска да прочете повече, има достатъчно информация в главата за личностовите разстройства в Международния класификатор на болестите.

Носителите на този тип разстройства могат да носят наказателна отговорност, не са психично болни, макар често поведението им да изглежда неадекватно. Та, в последните дни, особено от вчера насам, пред нас се разгръщат тежки дисоциативни /хистерични/ пристъпи при люде с явно изключително малък личностов капацитет за справяне с кризи и понасяне на загуби.

Те се водят от емоциите си, чиято експресия явно не могат да владеят и резултатът е видим – иди ми, дойди ми за председател на ЦИК и едно крещящо и заплашващо нискочело създание, които с улично-махленски прийоми прекрати изслушването на Светослав Илчовски в НС.

Всичко илюстрира описаното в литературата – при кризи, в които попада една личност винаги на повърхността като мазни петна избиват нейните дефицити. В случая и без криза бяха видими, а сега вече са непоносимо отвратителни. И защото ни докараха до тук. Заради това искаме и ще получим справедливост!

 

Диана Дамянова,  пиар анализатор:

ЕВРОПЕЙСКИ ЖИВОТ

ПЪРВО: Министър-председател на европейска държава получава за рождения си ден кюлчета злато от крупни бизнесмени и „забавлява“ гостите си от политиката и бизнеса с клипче с изнасилване на бизнесмен в затвора. Записът е направен от надзирател, а потърпевшият лежи там без присъда.

Подарък от признателни бизнесмени е и девойка на стойност 5000 лв.

 

ВТОРО: Разказът е направен от човек, който първо е плащал 10%, после 20 и така, докато накрая са му поискали 50% от бизнеса. Този разказ поразително прилича на този на Васил Божков и просто показва КОЙ отнема бизнеси в България. И не, не е просто някакъв Пеевски!

 

ТРЕТО: Сега, когато произходът на кюлчетата е ясен, а девойката с телефона е известна, онова, което е прокурор на страната, трябва веднага да обвини изнеслия информацията бизнесмен в стоте смъртни гряха, ако обаче същият не се окаже „внезапно смъртен“ и въобще доживее до петък. Или просто не изчезне.

ЧЕТВЪРТО: Политици от ГЕРБ лягат на амбразурата и със собствените си тела и глави се опитват за задушат разказа на потърпевшия. Явно и те са гледали клипчетата с изнасилванията за назидание!

ПЕТО: Всичко това се разиграва в сградата на българския парламент и остава незабелязано от медиите на властта. Може би и те са гледали клипчето.

ШЕСТО: Само това да е извършил 45 парламент, то той си е заслужил живота.

СЕДМО: Това не е някаква си там корупция! Това е извратена власт на болен човек, обкръжен от хора, които знаят какво се случва, ако не слушаш. Защото са гледали клипчета и са ходили на рождени дни.

Как можахме да го допуснем и защо сме си по къщите, а не на улицата, е единственият въпрос.

Весел Гергьовден и непременно гледайте шоуто с петте самолетчета. Те през това време ще убиват и изнасилват всеки, който посмее да им се противопостави. Просто така, за да знаят другите!

Методи Лалов

Методи Лалов, общински съветник, бивш съдия:

Прокуратурата, МВР и ДАНС вече трябваше да се задействали

Бойко Борисов никога повече няма да управлява. Едно от доказателствата за това е и че все повече хора проговарят публично за административния или престъпен натиск, на който са били подложени от това управление.

Разбира се, не трябва да подхождаме лековерно към разказаното. Трябва да накараме държавните институции да изяснят достоверността на всяко обвинение, което ще бъде изключително трудно, като се има предвид, че Борисов напълни институциите с некадърници и престъпници, за да си осигури наказателна неприкосновеност.

Дори малка част от разказаното вчера пред парламента от Светослав Илчовски да е вярно, прокуратурата, МВР и ДАНС трябваше вече да се задействали и да му осигурят защита. И трябваше да започнат разследване срещу Бойко Борисов, Петя Аврамова и всички останали замесени лица.

Иван Бакалов, журналист:

Забелязва ли се, че рекетът на мутрогербаджиите върху земеделския бизнесмен, който пропя вчера, стигнал върха си в края на 2020, когато му поискали половината от продукцията. Дотогава плащал 700 – 800 хил. годишно, като продавал зърно на занижени цени на оня с пилетата, срещу това му решавали проблемите.

Съвпада с рекета върху Божков, който плащал 20-ина процента, но по същото време му поискали да прехвърли лотарията на когото трябва.

Изглежда е очаквал на предстоящите избори да изпусне властта. И е започнало поголовен рекет, да заграбим каквото може.

Както казва зърнарят: „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава.“

Помните ли ги как гукат хараланите: „Имаме късмет с Борисов.“ Не трябвало да го унижават и да няма реваншизъм.

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов, комуникационен експерт:

Вече не става въпрос за политика, а за нормалност

Не знам дали този човек говори истината. Но знам следното:

1. Всеки един от нас е чувал за бизнесмен, когото са притискали да му вземат част или целия бизнес.

2. Всеки един от нас е чувал за чуждестранен инвеститор, който си е тръгнал от България заради проблеми с натиск.

3. Всеки един от нас е чувал поне една история как полицията или прокуратурата целенасочено не е искала да се занимава с някой казус заради политическа обвързаност.

4. Всеки един от нас вижда какво имаме за 12 години. 12 цели години, а само едни магистрали.

5. Бизнесменът е искал още преди месеци да се маха от България.

6. Истерията на Активисти-ГЕРБ. Които не опровергават, не дават пресконференции, а директно запушиха устата на човек, заставащ с името си зад думите си. Запушиха устата на човек в парламентарна комисия. Може да се досетите какво е извън парламента.

7. През последните дни представители на ГЕРБ излъгаха толкова много пъти, че не знам как някой може да им има доверие за каквото и да е.

8. Явно всички знаят коя е Мата Хари. Но нищо не правят. Нищичко. Нито една институция. Толкова за независимостта им.

9. Министри, които иначе се крият от парламента, рязко се появиха там.

Когато имаше журналистически разследвания, ГЕРБ и институциите се правеха, че нищо няма.

Когато имаше записи, ГЕРБ и институциите търсеха дали са законно направени.

Когато се чу гласът на Борисов, ГЕРБ и институциите се правеха, че разследват.

Сега човек с името си дава показания пред парламентарна комисия. ГЕРБ протестира за процедура и му запушва устата.

Какво трябва да се случи, за да се накара някоя институция да направи нещо?

Хора, вече знаете! Вече знаете какво става зад кулисите. Какво трябва още да се случи, за да реагирате? И вие да се видите в подобен клип? Мен да ме видите в подобен клип? Ваш близък да видите в подобен клип? Всеки път ли ще си затваряте очите и ще си мислите, че нищо не сте видели? Какво трябва още да се случи, за да реагирате?

Ако дори и само 10% от казаното е истина, прокурори и полицаи трябва вече да нахлуват в офиси и администрации и да арестуват.

Човек свидетелства с името си и лицето си за чудовищни неща на официално заседание на парламентарна комисия и телевизиите не го въртят. Колеги, сериозно ли? Само си представете подобни показания пред Сенатска комисия в САЩ какво биха предизвикали…

Както казах, вече не е въпрос на политика. Вече не е въпрос на партии. Вече не е въпрос на ляво, дясно, горе, долу. Въпрос на нормалност е. Живеем в ненормална държава, превзета от една хайка. Един паразит е съсипал всички институции, всички канали за реакция, всяка идея за нормалност. Години ще трябват на обществото ни да се лекува от травмите, които страхливото чудовище от криптата остави.

Само един начин има. Идват избори. Да си върнем държавата. Мислете и гласувайте.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.